E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το ρατσιστικό έγκλημα και οι μάρτυρες

«Έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει το περιθώριο»

Δημοσίευση 21/12/2021 | 19:59

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το ρατσιστικό έγκλημα και οι μάρτυρες

Με πέντε νέες μαρτυρίες συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Αρχικά, τον λόγο πήρε μάρτυρας, φίλος του μεσίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είχε κάτσει σε κοντινό μαγαζί με τον κατηγορούμενο, όταν άκουσαν φωνές και έσπευσαν προς το κοσμηματοπωλείο. Εκεί είδαν έναν άνδρα μέσα στο μαγαζί να κρατά πυροσβεστήρα παραπαίοντας και προσπαθώντας να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω.

«Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε 'κάτσε μέσα'. Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Είχε αμυχές στα χέρια του», ανέφερε ο μάρτυρας.

Στην ερώτηση του Εισαγγελέα, αν είδε τους δύο κατηγορούμενους να κλωτσούν το θύμα, απάντησε πως ο ίδιος είχε κάτσει πιο πίσω, αλλά ενδεχομένως και να τον χτύπησαν. Σημείωσε, ακόμη, πως νόμιζε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια χαπιών.

Ο δεύτερος μάρτυρας

Στη συνέχεια κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας, δικηγόρος, που εκείνη την ημέρα είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, έφτασε στο σημείο όταν το θύμα ήταν ξαπλωμένο έξω από το κατάστημα και ένας άνδρας του ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, ο Ζακ Κωστόπουλος κλώτσησε ξαφνικά το τζάμι και απείλησε τον άνδρα του ΕΚΑΒ με ένα από τα κομμάτια, προκαλώντας πανικό στον κόσμο που είχε μαζευτεί στο σημείο. Ένας αστυνομικός τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω, με τους άνδρες της αστυνομίας να προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία, το θύμα κατάφερε κάποια στιγμή να στρέψει το κομμάτι γυαλιού προς το λαιμό ενός από τους αστυνομικούς, ο οποίος του έλεγε «μην το κάνεις».

Στην ερώτηση που απηύθυνε ο Εισαγγελέας στον δεύτερο μάρτυρα, ζήτησε να δηλώσει τι του είπε ο κατηγορούμενος μεσίτης μετά το περιστατικό και εκείνος απάντησε ότι ήταν αυτός που πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ

Ακολούθως, τη δική του μαρτυρία για το συμβάν κατέθεσε διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος όταν έφτασε, το θύμα ήταν στο πεζοδρόμιο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία. Βογκούσε, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί. Όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του», ανέφερε ο διασώστης.

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε αν έγιναν προσπάθειες επαναφοράς του Ζακ μέσα στο ασθενοφόρο, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά, εξηγώντας ότι υπήρχε απινιδωτής.

Το «ρατσιστικό έγκλημα»

Για «ρατσιστικό έγκλημα» έκανε λόγο στην κατάθεσή του κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι και ασφαλείς, μόνο όταν τιμωρούνται οι πρακτικές βαρβαρότητας τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος.

«Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο», σημείωσε χαρκτηριστικά ο κοσμήτορας.

Όταν, δε, ο Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το θύμα ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, με τον δεύτερο να απαντά πως, κατά τη γνώμη του, ο συγκεκριμένος χειρισμός από μέρους τους έγινε επειδή πίστευαν ότι εκπροσωπούσε το περιθώριο και όχι γιατί πράγματι έκανε κάτι. Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του μεσίτη, ρωτώντας τον μάρτυρα αν γνωρίζει ότι το θύμα κρατούσε μαχαίρι, με εκείνον να απαντά πως ξέρει ότι μπήκε στο στο μαγαζί επειδή είχε συμβεί κάτι νωρίτερα.

Τελευταία μάρτυρας

Τελευταία μάρτυρας στη σημερινή δίκη ήταν μία ειδικός ανάλυσης βίντεο, σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της, από την ανάλυση των βίντεο συμπεραίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής δέχθηκε 14 κλωτσιές, εννέα από τον μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη.

Ακόμη, έδωσε μια μικρή πιθανότητα απόκλισης στα στοιχεία που δείχνουν ότι στις 14:50 έφτασε για πρώτη φορά αστυνομικός στο σημείο, έπειτα κατέφτασαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και στις 14:52:55 ο Ζακ έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μαρτυρία, στις 14:53:25 το θύμα χτυπήθηκε από αστυνομικούς που έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί», ενώ στις 14:54 αστυνομικός κλώτσησε το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω». Τέλος, στις 14:55:1 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «14:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο Ζακ βρίσκεται στο φορείο».

Σε ερωτήσεις της υπέρασπισης για το αν μπορεί η ανάλυση των βίντεο να διακρίνει αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι, η ειδικός απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς υπάρχει μια αντανάκλαση, ωστόσο το πλάνο ήταν από κινητό τηλέφωνο και δεν ήταν κοντινό. «Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι η τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε», κατέληξε η μάρτυρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές

Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από την περασμένη Παρασκευή - Έρευνα για απαγωγή, παράνομη κράτηση και δολοφονία ανήλικης

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη


LIVE Πολιτική Χτες
Μεγάλο ερώτημα εάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και διεκδικητής της ηγεσίας της το 1996 έναντι του Μιλτιάδη Έβερτ και το 1997 έναντι του Κώστα Καραμανλή

Γήπεδο μπιτς βόλεϊ έγινε η πλατεία Αριστοτέλους

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αριστοτέλους μετατρέπεται για όγδοη φορά σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες

Οι αστροναύτες επέστρεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τις επισκευές για τη διαρροή αέρα

Κόσμος Χτες
Όπως έγινε γνωστό, διορθώθηκε η μία από τις δύο διαρροές

Τα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στην Καλλιθέα – Τα χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο του μπέιζμπολ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι

Πολλαπλό Βιβλίο: Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής ‑ Τι ισχύει για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση (ΦΕΚ) για τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων για το Σχολικό Έτος 2027 - 2028

Reuters: Έρχεται φόρος 15% για τα κρυπτονομίσματα, τι αλλάζει για χιλιάδες επενδυτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη των επενδυτών

«Ανάσα» για 350.000 δανειολήπτες: Ο Αρειος Πάγος μειώνει τις δόσεις του νόμου Κατσέλη

Οικονομία Χτες
Η απόφαση οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και μειωμένο συνολικό κόστος αποπληρωμής για περίπου 350.000 δανειολήπτες

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε‑Μάριτ μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ πάσχει από πνευμονική ίνωση - Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό»

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Τι αλλάζει μετά την Εθνική Δράση και γιατί αφορά κάθε οικογένεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις πρόληψης και να ενισχυθούν καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών