E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το ρατσιστικό έγκλημα και οι μάρτυρες

«Έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει το περιθώριο»

Δημοσίευση 21/12/2021 | 19:59

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το ρατσιστικό έγκλημα και οι μάρτυρες

Με πέντε νέες μαρτυρίες συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Αρχικά, τον λόγο πήρε μάρτυρας, φίλος του μεσίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είχε κάτσει σε κοντινό μαγαζί με τον κατηγορούμενο, όταν άκουσαν φωνές και έσπευσαν προς το κοσμηματοπωλείο. Εκεί είδαν έναν άνδρα μέσα στο μαγαζί να κρατά πυροσβεστήρα παραπαίοντας και προσπαθώντας να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω.

«Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε 'κάτσε μέσα'. Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Είχε αμυχές στα χέρια του», ανέφερε ο μάρτυρας.

Στην ερώτηση του Εισαγγελέα, αν είδε τους δύο κατηγορούμενους να κλωτσούν το θύμα, απάντησε πως ο ίδιος είχε κάτσει πιο πίσω, αλλά ενδεχομένως και να τον χτύπησαν. Σημείωσε, ακόμη, πως νόμιζε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια χαπιών.

Ο δεύτερος μάρτυρας

Στη συνέχεια κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας, δικηγόρος, που εκείνη την ημέρα είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, έφτασε στο σημείο όταν το θύμα ήταν ξαπλωμένο έξω από το κατάστημα και ένας άνδρας του ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, ο Ζακ Κωστόπουλος κλώτσησε ξαφνικά το τζάμι και απείλησε τον άνδρα του ΕΚΑΒ με ένα από τα κομμάτια, προκαλώντας πανικό στον κόσμο που είχε μαζευτεί στο σημείο. Ένας αστυνομικός τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω, με τους άνδρες της αστυνομίας να προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία, το θύμα κατάφερε κάποια στιγμή να στρέψει το κομμάτι γυαλιού προς το λαιμό ενός από τους αστυνομικούς, ο οποίος του έλεγε «μην το κάνεις».

Στην ερώτηση που απηύθυνε ο Εισαγγελέας στον δεύτερο μάρτυρα, ζήτησε να δηλώσει τι του είπε ο κατηγορούμενος μεσίτης μετά το περιστατικό και εκείνος απάντησε ότι ήταν αυτός που πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ

Ακολούθως, τη δική του μαρτυρία για το συμβάν κατέθεσε διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος όταν έφτασε, το θύμα ήταν στο πεζοδρόμιο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία. Βογκούσε, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί. Όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του», ανέφερε ο διασώστης.

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε αν έγιναν προσπάθειες επαναφοράς του Ζακ μέσα στο ασθενοφόρο, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά, εξηγώντας ότι υπήρχε απινιδωτής.

Το «ρατσιστικό έγκλημα»

Για «ρατσιστικό έγκλημα» έκανε λόγο στην κατάθεσή του κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι και ασφαλείς, μόνο όταν τιμωρούνται οι πρακτικές βαρβαρότητας τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος.

«Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο», σημείωσε χαρκτηριστικά ο κοσμήτορας.

Όταν, δε, ο Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το θύμα ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, με τον δεύτερο να απαντά πως, κατά τη γνώμη του, ο συγκεκριμένος χειρισμός από μέρους τους έγινε επειδή πίστευαν ότι εκπροσωπούσε το περιθώριο και όχι γιατί πράγματι έκανε κάτι. Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του μεσίτη, ρωτώντας τον μάρτυρα αν γνωρίζει ότι το θύμα κρατούσε μαχαίρι, με εκείνον να απαντά πως ξέρει ότι μπήκε στο στο μαγαζί επειδή είχε συμβεί κάτι νωρίτερα.

Τελευταία μάρτυρας

Τελευταία μάρτυρας στη σημερινή δίκη ήταν μία ειδικός ανάλυσης βίντεο, σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της, από την ανάλυση των βίντεο συμπεραίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής δέχθηκε 14 κλωτσιές, εννέα από τον μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη.

Ακόμη, έδωσε μια μικρή πιθανότητα απόκλισης στα στοιχεία που δείχνουν ότι στις 14:50 έφτασε για πρώτη φορά αστυνομικός στο σημείο, έπειτα κατέφτασαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και στις 14:52:55 ο Ζακ έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μαρτυρία, στις 14:53:25 το θύμα χτυπήθηκε από αστυνομικούς που έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί», ενώ στις 14:54 αστυνομικός κλώτσησε το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω». Τέλος, στις 14:55:1 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «14:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο Ζακ βρίσκεται στο φορείο».

Σε ερωτήσεις της υπέρασπισης για το αν μπορεί η ανάλυση των βίντεο να διακρίνει αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι, η ειδικός απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς υπάρχει μια αντανάκλαση, ωστόσο το πλάνο ήταν από κινητό τηλέφωνο και δεν ήταν κοντινό. «Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι η τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε», κατέληξε η μάρτυρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών