E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το ρατσιστικό έγκλημα και οι μάρτυρες

«Έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει το περιθώριο»

Δημοσίευση 21/12/2021 | 19:59

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Το ρατσιστικό έγκλημα και οι μάρτυρες

Με πέντε νέες μαρτυρίες συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Αρχικά, τον λόγο πήρε μάρτυρας, φίλος του μεσίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είχε κάτσει σε κοντινό μαγαζί με τον κατηγορούμενο, όταν άκουσαν φωνές και έσπευσαν προς το κοσμηματοπωλείο. Εκεί είδαν έναν άνδρα μέσα στο μαγαζί να κρατά πυροσβεστήρα παραπαίοντας και προσπαθώντας να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω.

«Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε 'κάτσε μέσα'. Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Είχε αμυχές στα χέρια του», ανέφερε ο μάρτυρας.

Στην ερώτηση του Εισαγγελέα, αν είδε τους δύο κατηγορούμενους να κλωτσούν το θύμα, απάντησε πως ο ίδιος είχε κάτσει πιο πίσω, αλλά ενδεχομένως και να τον χτύπησαν. Σημείωσε, ακόμη, πως νόμιζε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια χαπιών.

Ο δεύτερος μάρτυρας

Στη συνέχεια κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας, δικηγόρος, που εκείνη την ημέρα είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, έφτασε στο σημείο όταν το θύμα ήταν ξαπλωμένο έξω από το κατάστημα και ένας άνδρας του ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, ο Ζακ Κωστόπουλος κλώτσησε ξαφνικά το τζάμι και απείλησε τον άνδρα του ΕΚΑΒ με ένα από τα κομμάτια, προκαλώντας πανικό στον κόσμο που είχε μαζευτεί στο σημείο. Ένας αστυνομικός τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω, με τους άνδρες της αστυνομίας να προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία, το θύμα κατάφερε κάποια στιγμή να στρέψει το κομμάτι γυαλιού προς το λαιμό ενός από τους αστυνομικούς, ο οποίος του έλεγε «μην το κάνεις».

Στην ερώτηση που απηύθυνε ο Εισαγγελέας στον δεύτερο μάρτυρα, ζήτησε να δηλώσει τι του είπε ο κατηγορούμενος μεσίτης μετά το περιστατικό και εκείνος απάντησε ότι ήταν αυτός που πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ

Ακολούθως, τη δική του μαρτυρία για το συμβάν κατέθεσε διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος όταν έφτασε, το θύμα ήταν στο πεζοδρόμιο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία. Βογκούσε, δεν μπορούσα να καταλάβω κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί. Όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του», ανέφερε ο διασώστης.

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε αν έγιναν προσπάθειες επαναφοράς του Ζακ μέσα στο ασθενοφόρο, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά, εξηγώντας ότι υπήρχε απινιδωτής.

Το «ρατσιστικό έγκλημα»

Για «ρατσιστικό έγκλημα» έκανε λόγο στην κατάθεσή του κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι και ασφαλείς, μόνο όταν τιμωρούνται οι πρακτικές βαρβαρότητας τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος.

«Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο», σημείωσε χαρκτηριστικά ο κοσμήτορας.

Όταν, δε, ο Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει στη διάθεσή του στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το θύμα ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, με τον δεύτερο να απαντά πως, κατά τη γνώμη του, ο συγκεκριμένος χειρισμός από μέρους τους έγινε επειδή πίστευαν ότι εκπροσωπούσε το περιθώριο και όχι γιατί πράγματι έκανε κάτι. Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του μεσίτη, ρωτώντας τον μάρτυρα αν γνωρίζει ότι το θύμα κρατούσε μαχαίρι, με εκείνον να απαντά πως ξέρει ότι μπήκε στο στο μαγαζί επειδή είχε συμβεί κάτι νωρίτερα.

Τελευταία μάρτυρας

Τελευταία μάρτυρας στη σημερινή δίκη ήταν μία ειδικός ανάλυσης βίντεο, σε κέντρο που εδρεύει στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της, από την ανάλυση των βίντεο συμπεραίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής δέχθηκε 14 κλωτσιές, εννέα από τον μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη.

Ακόμη, έδωσε μια μικρή πιθανότητα απόκλισης στα στοιχεία που δείχνουν ότι στις 14:50 έφτασε για πρώτη φορά αστυνομικός στο σημείο, έπειτα κατέφτασαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και στις 14:52:55 ο Ζακ έσπασε τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου με το πόδι του και πήρε ένα γυαλί.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μαρτυρία, στις 14:53:25 το θύμα χτυπήθηκε από αστυνομικούς που έπεσαν πάνω του «για να του πάρουν το γυαλί», ενώ στις 14:54 αστυνομικός κλώτσησε το θύμα ενώ «εκείνο είναι κάτω». Τέλος, στις 14:55:1 «ακούγονται οι χειροπέδες να κλείνουν», ενώ στις «14:57:30 με απόκλιση 1,5 λεπτό ο Ζακ βρίσκεται στο φορείο».

Σε ερωτήσεις της υπέρασπισης για το αν μπορεί η ανάλυση των βίντεο να διακρίνει αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι, η ειδικός απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς υπάρχει μια αντανάκλαση, ωστόσο το πλάνο ήταν από κινητό τηλέφωνο και δεν ήταν κοντινό. «Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι η τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε», κατέληξε η μάρτυρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαφάνιση 16χρονης: Νέο βίντεο φέρεται να καταγράφει τη Λόρα στου Ζωγράφου

Ελλάδα 25.01.2026
Οι Αρχές εξετάζουν το νέο βίντεο από κατάστημα στην περιοχή του Ζωγράφου

Εντοπίστηκε φάλαινα δίπλα σε ψαράδες στον Παγασητικό Κόλπο στον Βόλο

Ελλάδα 25.01.2026
Εντυπωσιακό είναι το πλάνο στο 5:05, όταν η φάλαινα βγαίνει σχεδόν ολόκληρη έξω από το νερό και φανερώνεται το μέγεθός της

Πώς έγινε η πατρoκτovία στη Γλυφάδα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Ελλάδα 25.01.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο 46χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ‑ Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός 25.01.2026
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται αύριο Δευτέρα (26-01-2026) σε πολλές περιοχές της χώρας μας, εξέδωσε η ΕΜΥ

Αναρριχητής σκαρφάλωσε ουρανοξύστη 101 ορόφων χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας

Κόσμος 25.01.2026
Το τολμηρό εγχείρημα του Αμερικανού αναρριχητή μεταδόθηκε ζωντανά από το Netflix

Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται για δεύτερη ημέρα στη ΜΕΘ με πνευμονία

Ελλάδα 25.01.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της γνωστής δημοσιογράφου

Γρίπη Α: Ανησυχία για την επικίνδυνη υποπαραλλαγή Κ ‑ «Μπορεί και τα μικρά παιδιά να κινδυνέψουν»

Ελλάδα 25.01.2026
Σημαντική πίεση ασκούν στο ΕΣΥ τα αυξημένα περιστατικά γρίπης και εποχικών ιώσεων, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ιδιωτικός τομέας: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους τις επόμενες ημέρες

Οικονομία 25.01.2026
Σε ισχύ οι αλλαγές στην άμεση φορολογία

Μινεάπολη: Νέο βίντεο από τη στιγμή του θανάσιμου πυροβολισμού του Αλεξ Πρέτι

Οικονομία 25.01.2026
Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ισχυρίζεται πως ο Πρέτι πλησίασε τον ομοσπονδιακό πράκτορα κρατώντας όπλο

Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου στη Γλυφάδα ‑ Συνελήφθη ο γιος του, είχε σκοτώσει και τη μητέρα του το 2014

Ελλάδα 25.01.2026
Σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα του - Ο 46χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Με δασμούς 100% απειλεί τον Καναδά ο Τραμπ ‑ «Η Κίνα θα φάει την χώρα ζωντανή»

Κόσμος Χτες
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό