E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όμικρον: Αισιοδοξία γιατί αν και πολύ μεταδοτική έχει ήπια συμπτώματα

Πιθανώς παίζει ρόλο ότι "κλέψει" γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021 | 21:52

Όμικρον: Αισιοδοξία γιατί αν και πολύ μεταδοτική έχει ήπια συμπτώματα

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά τα τελευταία ευρήματα από τις μελέτες της μετάλλαξης Όμικρον η οποία εξαπλώνεται σιγά - σιγά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν και η μεταδοτικότητά της είναι μεγαλύτερη τα συμπτώματά της είναι πολύ ήπια. Σύμφωνα με επιστήμονες τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά που έχει ένα απλό κρύωμα ενώ η πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και δεν χρήζουν νοσηλείας.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

Όπως όλα δείχνουν η Όμικρον κινείται πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι σύντομα θα έχει εκτοπίσει την Δέλτα. «Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

Παράλληλα Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα μετάλλαξη έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα. «Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό - πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων "Nference" με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει πως «αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δε φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».

Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες για να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά της Όμικρον και να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Και η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορωνοιό εξακολουθούν να είναι τα εμβόλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναφορές για εκρήξεις στη νήσο Κεσμ στο νότιο Ιράν, «πρόσχημα για τις ΗΠΑ η κατάρριψη Apache» λέει η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Νέα εκατέρωθεν στρατιωτικά πλήγματα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ

Αρκάνσας: Μετεωρολόγος συνέχισε να μεταδίδει έκτακτο δελτίο καιρού, ενώ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι δεν επικρατούσαν ιδανικές συνθήκες για ζωντανή μετάδοση, αλλά έπρεπε να συνεχίσει το δελτίο προς το συμφέρον των τηλεθεατών

Λαγοκέφαλοι στο Σαρωνικό: Οι κίνδυνοι για την υγεία

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά ύδατα το δηλητηριώδες ψάρι - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τους ανθρώπους

Ο πλανήτης «βράζει»: Όλα δείχνουν ότι ένα ισχυρό El Niño πλησιάζει τους επόμενους μήνες

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ο Μάιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ – Ανησυχία για το φαινόμενο El Niño που μπορεί να «εκτοξεύσει» τη θερμοκρασία του πλανήτη

Λήγει η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα, τα τσουχτερά πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Τις επόμενες ημέρες λήγει η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας και τα πρόστιμα

Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Οι αλλαγές που φέρνει για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας

Αντετοκούνμπο και Μπέκαμ: Ανταλλαγή φανελών στο σπίτι του Αγγλου θρύλου

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο «Greek Freak» επισκέφθηκε τον ποδοσφαιρικό θρύλο στο σπίτι του και οι δύο σούπερ σταρ αντάλλαξαν φανέλες με πλατιά χαμόγελα

Νύχτα αγωνίας στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης

Κόσμος 10.06.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ, ιρανικά αντίποινα σε Μπαχρέιν και Ιορδανία, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στον Κόλπο

Φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό: Τεράστια καφέ λωρίδα έχει «καταπιεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Η ανυπόφορη μυρωδιά και η αποκρουστική εικόνα απομακρύνουν τους περαστικούς από την παραλία

Ξήλωμα δικτύου τρόλεϊ: Από τον Πειραιά ξεκίνησε η κατάργηση των καλωδίων

Ελλάδα 10.06.2026
Το 70% του δικτύου αποσύρεται - τι αλλάζει για τους επιβάτες και ποια οχήματα έρχονται στη θέση τους

Φρικτές εικόνες στο Μπέλφαστ ‑ Σουδανός επιτέθηκε σε άντρα με μαχαίρι ‑ Επεισόδια στους δρόμους

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Μπέλφαστ μετά την επίθεση με μαχαίρι σε άνδρα περίπου 40 ετών και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 30χρονου Σουδανού.