E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πράσινο φως από Ecofin για μείωση ΦΠΑ ως 30% σε νησιά, ακίνητα και αλλού

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021 | 20:57

Πράσινο φως από Ecofin για μείωση ΦΠΑ ως 30% σε νησιά, ακίνητα και αλλού

Νέο περιβάλλον τείνει να διαμορφωθεί στους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2025 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2030 και μετά σε δεύτερη, με μεγάλη κερδισμένη την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόταση οδηγίας όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, Ecofin.

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

Όπως προβλέπεται μεταξύ των άλλων η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών, ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε σταθερά και πέτυχε τη διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, δια της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνάς Καλύβα, που παρευρέθη σε όλες τις τεχνικές συσκέψεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης ειδικών συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Με σαφή περιβαλλοντική χροιά η Πρόταση Οδηγίας

Σε κάθε περίπτωση, η Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως υιοθετήθηκε, έχει σαφή περιβαλλοντική χροιά, καθώς είναι προσαρμοσμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), τους οποίους υποστήριξε σθεναρά η χώρα μας, προτείνοντας και συμβάλλοντας παράλληλα στην υιοθέτηση των αναγκαίων συμπληρωματικών παρεμβάσεων για την ομαλή προσαρμογή των ομάδων που πλήττονται (αγρότες).

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών εστίασε σταθερά στην ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτών επαναφέροντας το πάγιο ελληνικό αίτημα για την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι, ως προϋπόθεση συμφωνίας επί της πρότασης, και εισάγοντας ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα - λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

Η Ελλάδα, επαναφέροντας σταθερά την πολιτική της επιφύλαξη προκειμένου για τη στήριξη των μικρών αγροτών, πέτυχε την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών για τη στήριξη του κλάδου σε όλα τα κράτη-μέλη, με την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη, για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Τι πέτυχε η Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών με παροχή δυνατότητας:

  • Εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
  • Απαλλαγής ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη
  • Εφαρμογής απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

«Η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την επιμονή και την προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με σαφή στόχο τη συνολική ανάπτυξη και πρόοδο, μέσα και από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα από πιστόλι εννέα χιλιοστών εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν καθιστή στη θέση του οδηγού

Αγιος Παντελεήμονας: Κακοποιούσε και απειλούσε τη γυναίκα του με όπλο ενώ κατέγραφε το περιστατικό

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η άμεση παρέμβαση αστυνομικών μετά από έκκληση γυναίκας για βοήθεια στον Αγιο Παντελεήμονα οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου, ο οποίος φέρεται να την κακοποίησε και να την απείλησε με πυροβόλο όπλο, καταγράφοντας μάλιστα τη στιγμή της επίθεσης

Αγρια κόντρα Πλεύρη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα… πτυχία τους: «Να τα συγκρίνουμε»

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα επεισόδιο στη Βουλή, αυτήν τη φορά με τον Θάνο Πλεύρη

Κρήτη: Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν νεκροί η Ελευθερία και ο 43χρονος πρώην σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν νεκροί η 43χρονη Ελευθερία και ο 38χρονος πρώην σύντροφός της

Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν γιατί οι πιλότοι… έβγαζαν φωτογραφίες

Κόσμος 22.04.2026
Νέα έκθεση των Αρχών της Νότιας Κορέας αναφέρει πως δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν το 2021 γιατί οι πιλότοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο.

Κρήτη: «Η μητέρα μου δεν είχε παραπονεθεί για τον 43χρονο, τον γνωρίζαμε», λέει ο γιος της 43χρονης

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθει

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί

Γκιλφόιλ: Όταν οι Αμερικανοί και οι Έλληνες στέκονται μαζί, δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε

Ελλάδα 22.04.2026
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα εστίασε ιδιαίτερα στα ταχύτατα βήματα προόδου στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Ελευθερία Γιακουμάκη: Νεκρή από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα 22.04.2026
Η σορός ήταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της

Αθανασία Μεσίρη: Έδωσε το όνομά της σε προσπάθεια της στη γυμναστική η 19χρονη πρωταθλήτρια

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Στα βήματα των Μελισσανίδη, Πετρούνια και Ταμπάκου η Μεσίρη

Ζάκυνθος: 60χρονος πέθανε από λεπτοσπείρωση ‑ Εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Συναγερμός στη Ζάκυνθο για θάνατο από λεπτοσπείρωση και νέα κρούσματα