E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Ευρύτερη ανησυχία για την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά ήπειρο

Δημοσίευση 16/11/2021 | 16:34

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος ψύχους αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του FT Commodities Asia, ο CEO Τζέρεμι Γουάιρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκές φυσικό αέριο για τις χώρες της Ευρώπης παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε. «Επομένως, υπάρχει πραγματική ανησυχία για αυτό [...] Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να δούμε ένα κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη» εκτίμησε ο Γουάιρ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή τον περασμένο μήνα στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.

Ωστόσο, υπήρξαν μόνο περιορισμένες αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα η Gazprom έκλεισε χαμηλότερη χωρητικότητα των αγωγών για τον Δεκέμβριο. Η Ρωσία αρνείται το γεγονός ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, παρότι κατηγορείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε να επισπεύσει την έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένουν τετραπλάσιες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους και μάλιστα έχουν αυξηθεί επιπλέον τις τελευταίες ημέρες.

Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ που έχουν διαμορφωθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει «σφιχτή» μέχρι την άνοιξη.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προτού επιτρέψουν να επηρεαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, τα σχόλια του Γουάιρ για ενδεχόμενες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αποτυπώνουν το κλίμα ευρύτερης ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρετανία: Η σοκαριστική ανακάλυψη 250 σκύλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Κόσμος 09.04.2026
Οι διασώστες κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέφεραν άλλο την κατάσταση

Ραζβάν Λουτσέσκου: Δίπλα στο φέρετρο του πατέρα του για πάνω από 24 ώρες

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Δεν έχει φύγει ούτε για μια στιγμή και σφίγγει το χέρι σε όλους όσους έχουν περάσει από εκεί και υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 10.000

Ο Diddy στο Εφετείο: Πώς προσπαθεί να μειώσει την ποινή του

Κόσμος 09.04.2026
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ράπερ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 15 Απριλίου 2028

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα 09.04.2026
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος 09.04.2026
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος 09.04.2026
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος 09.04.2026
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ‑ Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Ελλάδα 09.04.2026
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο

Κόσμος 09.04.2026
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»

Ισραήλ: Σκότωσε τον ανηψιό του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ‑ Ποιος ήταν ο Αλί Γιουσούφ Χάρσι

Κόσμος 09.04.2026
Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι σκότωσε τον ανιψιό και προσωπικό σύμβουλο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Αλί Γιουσούφ Χάρσι, σε νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο

Πάστορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία μετά τον πνιγμό άνδρα κατά τη διάρκεια βάπτισης

Κόσμος 09.04.2026
Η 48χρονη πάστορας Σέριλ Μπάρτλεϊ κατηγορείται ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Ρόμπερτ Σμιθ