E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Ευρύτερη ανησυχία για την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά ήπειρο

Δημοσίευση 16/11/2021 | 16:34

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος ψύχους αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του FT Commodities Asia, ο CEO Τζέρεμι Γουάιρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκές φυσικό αέριο για τις χώρες της Ευρώπης παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε. «Επομένως, υπάρχει πραγματική ανησυχία για αυτό [...] Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να δούμε ένα κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη» εκτίμησε ο Γουάιρ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή τον περασμένο μήνα στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.

Ωστόσο, υπήρξαν μόνο περιορισμένες αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα η Gazprom έκλεισε χαμηλότερη χωρητικότητα των αγωγών για τον Δεκέμβριο. Η Ρωσία αρνείται το γεγονός ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, παρότι κατηγορείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε να επισπεύσει την έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένουν τετραπλάσιες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους και μάλιστα έχουν αυξηθεί επιπλέον τις τελευταίες ημέρες.

Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ που έχουν διαμορφωθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει «σφιχτή» μέχρι την άνοιξη.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προτού επιτρέψουν να επηρεαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, τα σχόλια του Γουάιρ για ενδεχόμενες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αποτυπώνουν το κλίμα ευρύτερης ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρεις συλλήψεις για ελιγμούς και κόντρες στην Αττική ‑ Ανέβασαν προκλητικό βίντεο στα social media

Ελλάδα 11.01.2026
Οι οδηγοί είχαν αναδιπλώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας με σκοπό να μην εντοπιστούν από την αστυνομία

Ιράν: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Ισραήλ για την πιθανότητα επέμβασης Τραμπ στη χώρα

Κόσμος 11.01.2026
Ο Νετανιάχου και ο Ρούμπιο συζήτησαν το Σάββατο το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν» τους διαδηλωτές

Τραμπ: Ζήτησε «σχέδιο εισβολής» στη Γροιλανδία – Αντιδρούν στρατηγοί

Κόσμος 11.01.2026
Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Mail on Sunday σχετικά με τις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ για το νησί της Αρκτικής

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας»

Πολιτική 11.01.2026
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών

ΑΑΔΕ: Έξι νέα ψηφιακά «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής το 2026

Οικονομία 11.01.2026
Στόχος 72.800 έλεγχοι και πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ με Τεχνητή Νοημοσύνη, real-time παρακολούθηση και προληπτικό risk analysis

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα

Κόσμος 11.01.2026
Το μήνυμα που φέρεται να έστειλε μέσω των δικηγόρων του στον γιο του, Νικολάς Μαδούρο Γκέρα

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Ελλάδα Χτες
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων