E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Ευρύτερη ανησυχία για την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά ήπειρο

Δημοσίευση 16/11/2021 | 16:34

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος ψύχους αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του FT Commodities Asia, ο CEO Τζέρεμι Γουάιρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκές φυσικό αέριο για τις χώρες της Ευρώπης παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε. «Επομένως, υπάρχει πραγματική ανησυχία για αυτό [...] Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να δούμε ένα κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη» εκτίμησε ο Γουάιρ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή τον περασμένο μήνα στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.

Ωστόσο, υπήρξαν μόνο περιορισμένες αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα η Gazprom έκλεισε χαμηλότερη χωρητικότητα των αγωγών για τον Δεκέμβριο. Η Ρωσία αρνείται το γεγονός ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, παρότι κατηγορείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε να επισπεύσει την έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένουν τετραπλάσιες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους και μάλιστα έχουν αυξηθεί επιπλέον τις τελευταίες ημέρες.

Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ που έχουν διαμορφωθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει «σφιχτή» μέχρι την άνοιξη.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προτού επιτρέψουν να επηρεαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, τα σχόλια του Γουάιρ για ενδεχόμενες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αποτυπώνουν το κλίμα ευρύτερης ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους ‑ Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Βάσει των όσων ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Ανδρας τραυμάτισε με σφυρί εφήβους «επειδή μιλούσαν δυνατά», ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ένα από τα ανήλικα θύματα του 44χρονου άνδρα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο

Μακρίσια Ηλείας: Nεκρός o 13χρονος μαθητής μετά το σοκαριστικό τροχαίο με το πατίνι του

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Πώς συνέβη το δυστύχημα με το πατίνι που στοίχισε τη ζωή στον 13χρονο μαθητή

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη δοκιμάζουν τη ρύθμιση των 72 δόσεων

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Οι οφειλέτες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από το 2024 και μετά

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντα έκανε τεστ DNA: «Είμαι κατά 14% Έλληνας!»

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
«Πάντα ήξερα ότι είχα συγγένεια με τον... Μέγα Αλέξανδρο»

Ο Τραμπ πανηγυρίζει για την αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ, «εξαιρετική κίνηση», λέει

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
«Πιστεύω ότι τελικά είναι κάτι θετικό για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης, να πέσει το πετρέλαιο, να πέσουν τα πάντα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.