E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Ευρύτερη ανησυχία για την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά ήπειρο

Δημοσίευση 16/11/2021 | 16:34

Υπαρκτός ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα

Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος ψύχους αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του FT Commodities Asia, ο CEO Τζέρεμι Γουάιρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκές φυσικό αέριο για τις χώρες της Ευρώπης παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε. «Επομένως, υπάρχει πραγματική ανησυχία για αυτό [...] Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να δούμε ένα κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη» εκτίμησε ο Γουάιρ.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή τον περασμένο μήνα στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.

Ωστόσο, υπήρξαν μόνο περιορισμένες αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα η Gazprom έκλεισε χαμηλότερη χωρητικότητα των αγωγών για τον Δεκέμβριο. Η Ρωσία αρνείται το γεγονός ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, παρότι κατηγορείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε να επισπεύσει την έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένουν τετραπλάσιες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους και μάλιστα έχουν αυξηθεί επιπλέον τις τελευταίες ημέρες.

Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ που έχουν διαμορφωθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει «σφιχτή» μέχρι την άνοιξη.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προτού επιτρέψουν να επηρεαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, τα σχόλια του Γουάιρ για ενδεχόμενες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αποτυπώνουν το κλίμα ευρύτερης ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας πριν τις γιορτές – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Καιρός 12.12.2025
Η πορεία του καιρού έως τις 20 Δεκεμβρίου

Eurovision: Το Nemo επιστρέφει το βραβείο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κόσμος 12.12.2025
Είχε εκπροσωπήσει την Ελβετία με το κομμάτι «The Code»

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017

Ελλάδα 12.12.2025
Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα, τι μπορεί να γίνει τώρα

Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok ‑ Προέτρεπε σε πράξεις βίας

Ελλάδα 12.12.2025
Η υπόθεση διερευνάται βάσει των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα

Αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη – 14 προσαγωγές για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα 12.12.2025
Ερευνάται το διάστημα από το 2019 μέχρι το 2025 με τα συνολικά χρήματα που έχουν λάβει να ανέρχονται σε 1.700.000 €

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά

Ελλάδα 12.12.2025
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο

Κόσμος 12.12.2025
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα

Αγρότες σχεδιάζουν απόβαση με τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 12.12.2025
Νέα συνάντηση του Τσιάρα με τα μπλόκα της Κρήτης σήμερα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Στην Ευρώπη αποφασίζουμε εμείς, μην ανακατεύεσαι

Κόσμος 12.12.2025
Απάντηση στις αναφορές της αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ευρώπη που κινδυνεύει με εξάλειψη εδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο ‑ Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία