E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό

Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

Δημοσίευση 8/11/2021 | 18:13

Eγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό

Tις τελευταίες ημέρες παρατηρείται άνοδος στο κλείσιμο ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» πραγματοποιούν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση γίνεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας κι ενώ λίγο πριν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ 7.335 νέων μολύνσεων.

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β΄ δόση και την αναμνηστική δόση. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που λόγω πλημμελούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους. Επικαλούμενη και τη μελέτη του CDC, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα και για το μέλλον. Και αυτό αφορά και την αναμνηστική δόση.

Αντίθετα, οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με τα μακροχρόνια νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή, ακόμη και για εμβολιασμό και στο α' τρίμηνο, τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται προστατεύουν και το νεογνό. Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου πρέπει να είναι σαφής, με πλήρη αναφορά των κινδύνων.

Την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για τη χορήγηση δόσης για εμβολιασμό για άτομα άνω των 18 ετών. Η εμφάνιση μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από τον εμβολιαζόμενο. Παραμένει όμως η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Όσοι θεωρούν ότι μετά το εξάμηνο είναι σε κατάσταση με τον ανεμβολίαστο δεν είναι έτσι. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στη χορήγηση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν το ραντεβού τους επειδή έχουν αντισώματα. Υπήρξε ομοφωνία από τη διεθνή κοινότητα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι ακόμη γνωστά. Δεν είναι καν προτυποποιημένα τα τεστ αντισωμάτων και παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους, που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ' αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης

Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 165%.

Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna.

Τι θα πρέπει να κάνει ένας εμβολιασμένος που έχει νοσήσει στη συνέχεια

Ήδη, έχουν υπάρξει περιστατικά πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και νόσησαν μετά. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει μία δόση εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε την αύξηση των ραντεβού στην εισαγωγή των νέων μέτρων και στην αύξηση των κρουσμάτων. «Η πανδημία είναι εδώ, δεν θα φύγει», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός των ραντεβού.

Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια, που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, αναγνωρίζει εμβόλια, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR code.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναμνηστική δόση. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προωθημένες χώρες στην τρίτη δόση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δήμαρχος στις Φιλιππίνες δέχθηκε επίθεση με RPG! ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 29.01.2026
Δύο από τα μέλη της ασφάλειας του δημάρχου τραυματίστηκαν, ενώ τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν λίγο αργότερα σε επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας

Αγιαξ – Ολυμπιακός 1‑2: Θρυλική πρόκριση και φουλ για τους «16»

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Μεγάλη βραδιά για τους «ερυθρόλευκους»

Τι αλλάζει στα ενοίκια από την 1η Απριλίου: Δεν θα ισχύει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ για ποσά που προέρχονται από μισθώματα

Οικονομία Χτες
Τέλος οι συναλλαγές «στο χέρι» καθώς παύουν να αναγνωρίζονται οι πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος – Ποιες οι συστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Γαλλία: Ένοχος ο πρώην γερουσιαστής που νάρκωσε βουλεύτρια με MDMA

Κόσμος Χτες
Στόχος της πράξης του φέρεται πως ήταν να της επιτεθεί σeξουαλικά

Έκρηξη στη Βιολάντα: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες

Ελλάδα Χτες
Όταν η δικογραφία ολοκληρωθεί και φτάσει πλήρης στην εισαγγελική αρχή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και για το αν θα ασκηθούν επιπλέον διώξεις

Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Αρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Αρης, με επικεφαλής τους Ρέγες και Γκουγκουλιά, έδωσε το «παρών» στη Τούμπα, όπου και εναπόθεσε λουλούδια προς τιμήν των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στο δυστύχημα της Ρουμανίας.

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Γιάννης Μπουτέας ‑ Ποιο έργο του βλέπουμε καθημερινά στη στάση Κεραμεικός του Μετρό

Ελλάδα Χτες
Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τις νεκρές γυναίκες στη Μενεμένη ‑ Αναφορά για θανατηφόρο βιασμό της 46χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος κρατείται και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, σε εκτέλεση του οποίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί

Μάικ Τζέιμς: «Κατά τη γνώμη μου, είμαι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Euroleague»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αμερικανός σταρ της Μονακό μίλησε στο podcast «Euroinsiders» εκφράζοντας τη γνώμη του, όσον αφορά τον GOAT της ιστορία της Euroleague, απαντώντας τον εαυτό του

Ο Ιβάν Σαββίδης καλύπτει όλα τα έξοδα των αδικοχαμένων φιλάθλων του ΠΑΟΚ

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου του Βορρά

Τραγωδία στη Μάλτα: Νεκρή 13χρονη που παρασύρθηκε από κύματα

Κόσμος Χτες
Τόσο ο πατέρας της, όσο και ο αδερφός της, παρασύρθηκαν επίσης, αλλά κατάφεραν να αναδυθούν και να κολυμπήσουν, φτάνοντας σε ασφαλές μέρος

Ήμασταν σαν αδέρφια, θυμάμαι τα πάντα, λέει τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ που βγήκε ζωντανός από το τροχαίο στη Ρουμανία

Ελλάδα Χτες
Τρεις από τους επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιμισοάρα ενώ την Πέμπτη αναμένεται να γίνει η διακομιδή τους στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος