E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα

Ποια μέτρα εξετάζονται από την επιτροπή

Δημοσίευση 2/11/2021 | 08:15

Κορωνοϊός: «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα

Τα χθεσινά, μελανά επιδημιολογικά στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και με κοινωνική δυσαρέσκεια. Τα “νούμερα” λένε την πικρή αλήθεια. Είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, δηλαδή την εποχή προ του εμβολίου.

Ποια μέτρα εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση “αντιστεκόταν” στη λήψη νέων μέτρων, πλέον θεωρείται μονόδρομος η απόφαση για επιπλέον περιορισμούς, καταρχήν στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ενός τύπου “έμμεση υποχρεωτικότητα”.

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, να συναλλάσσονται δια ζώσης με το δημόσιο ή τις τράπεζες κλπ, θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερα rapid test εβδομαδιαίως και σε κάποιες περιπτώσεις και μοριακά. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους, και καθώς η οικονομική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, εκτιμάται ότι ίσως κάποιοι άρουν τις επιφυλάξεις τους και κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα οι ανεμβολίαστοι θα δουν να περιορίζεται σημαντικά και η κοινωνική τους ζωή. Πλέον οι μεικτοί ανοιχτοί χώροι, εφόσον έχουν πλαϊνά προστατευτικά σχεδιάζεται να λογίζονται ως κλειστοί χώροι, όπου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές ως τη 01.00.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μάσκα παντού

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιστροφής της μάσκας παντού, κάτι που προφανώς, εφόσον αποφασιστεί, θα αφορά καθολικά την κοινότητα, δηλαδή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα “δύσκολα” στοιχήματα της αύξησης των εμβολιασμών και της θωράκισης του ΕΣΥ
Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι, πλην των νέων περιορισμών για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, “απλώνονται” σε δύο ακόμη κατευθύνσεις:

Πρώτον στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη εφαρμόζεται συμφωνία με 5 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο ΕΣΥ κλινών, τόσο για Covid όσο και για non-Covid περιστατικά. Επιπλέον, ψηφίζεται άμεσα τροπολογία, που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του ΕΣΥ, ενώ εξετάζεται, επίσης, αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.

Δεύτερον στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και απωλειών, παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ήδη όσοι έχουν κάνει ήδη τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν από 6 μήνες, ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson πριν από 2 μήνες, λαμβάνουν sms για προγραμματισμό της λεγόμενης “αναμνηστικής” δόσης. Ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, αναμένεται να λάβουν “υπενθύμιση” με μήνυμα sms.

Παράλληλα σχεδιάζεται νέα ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα “τρέξει” το αμέσως επόμενο διάστημα.

Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί και το πιο δύσκολο… στοίχημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.

«Μουρμούρα» για την κυβέρνηση και από βουλευτές της ΝΔ

Το νέο σφοδρό κύμα της πανδημίας, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Δεν είναι πλέον μόνο η αντιπολίτευση που την καταγγέλλει ότι έχει ρίξει “λευκή πετσέτα”.

Είναι και οι κοινωνικές πλέον αντιδράσεις για την διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης, το μέγεθος των οποίων αποτυπώνονται ανάγλυφα και στις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμη και βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επικεντρώνοντας στις χαμηλές “πτήσεις” του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και στο θέμα των περιορισμένων ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

Χθες, για άλλη μία φορά το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος πλέον είναι συχνός… επισκέπτης. Σε “εσωτερική” σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Πλεύρης και η κ. Μίνα Γκάγκα, συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν και οι Περιφερειάρχες “κόκκινων” περιοχών. Κάποιοι μίλησαν για εφιαλτική κατάσταση, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι ίσως είναι ήδη αργά για παρεμβάσεις.

Και πάντως πλέον τα βλέμματα δεν στρέφονται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου καταγράφονται ανησυχητικά αυξητικές τάσεις σε κρούσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική πτήση στο διάστημα: Γυναίκα ταξίδεψε με αναπηρικό αμαξίδιο σε πύραυλο του Τζεφ Μπέζος

Κόσμος Χτες
Η απογείωση έγινε από το δυτικό Τέξας, με τη Μικαέλα Μπέντχαους, Γερμανίδα μηχανικό αεροδιαστημικής που έμεινε παραπληγική έπειτα από ατύχημα, να επιβαίνει σε πύραυλο της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος

Guardian για την υπόθεση Έπσταϊν: «Θάψιμο της υπόθεσης Έπσταϊν με δόσεις» – «Πώς θόλωσαν τις σχέσεις με τον Τραμπ»

Κόσμος Χτες
Επιλεκτικές αποκαλύψεις και νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ

Γιορτές στα μπλόκα με ανοιχτά διόδια – Με δικογραφία απαντά η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με ανοιχτά διόδια για τις γιορτές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικογραφίες, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρωσικό drone στην Τουρκία

Κόσμος Χτες
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ελλάδα Χτες
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Ο Σπανούλης ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου της Μονακο: «Καλησπέρα στον κανέναν», δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Με χιούμορ αντιμετώπισε ο Έλληνας τεχνικός το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δημοσιογράφος στη συνέντευξη Τύπου μετά το Μονακό – Μπάγερν

Σεισμός 2 Ρίχτερ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ελλάδα Χτες
O σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική

Έξαρση ιώσεων στις γιορτές με ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή της γρίπης Α

Ελλάδα Χτες
Ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο - Τα μέτρα προστασίας

Χανιά: Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου ‑ «Πήγαινε σε ένα καφέ για διάβασμα»

Ελλάδα Χτες
Η αποκάλυψη της σπιτονοικοκυράς του 33χρονου αγνοουμένου γιατρού