E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που ανακοίνωσε lockdown μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού της

Μόνο τότε θα προχωρήσει σε άρση του lockdown

Δημοσίευση 22/10/2021 | 09:03

Η χώρα που ανακοίνωσε lockdown μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού της

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα προχωρήσει στην άρση του lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού μόνο αφού έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90% του πληθυσμού. Αυτό ανακοίνωσε σε πρόσφατες δηλώσεις της, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Μέχρι πρότινος υπόδειγμα στην πολιτική εξάλειψης του κορονοϊού, η Νέα Ζηλανδία δεν έχει μπορέσει να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο το πιο πρόσφατο ξέσπασμα, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα κι έχει επίκεντρο το Όκλαντ. Η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης ανάγκασε την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντέρν να αλλάξει προσέγγιση και από τη στρατηγική εξάλειψης του ιού να επικεντρώνεται πλέον στον εμβολιασμό.

Η πρωθυπουργός εξήγησε πως αφού φθάσουν στο 90% όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις η χώρα του νότιου Ειρηνικού θα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανοσοποίησης έναντι του κορονοϊού στον κόσμο. Ως αυτό το στάδιο, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68% των Νεοζηλανδών, ενώ το 86% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.

«Σε τελευταία ανάλυση, εξισορροπούμε την επιθυμία να ξανανοίξουμε γρήγορα με την ανάγκη να μείνει ο κόσμος ασφαλής», εξήγησε η κυρία Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα, την Ουέλινγκτον.

Αφού η χώρα επιτύχει τον στόχο, θα εφαρμοστεί νέο σύστημα, που παρομοιάζεται με φωτεινό σηματοδότη, για τη διαχείριση ξεσπασμάτων κατά τόπους. Τα πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού θα επέχουν κεντρική θέση στο νέο σύστημα, που θα σημάνει το οριστικό τέλος των lockdowns εθνικής εμβέλειας.

Σήμερα επιβεβαιώθηκαν 129 κρούσματα του SARS-CoV-2, ρεκόρ για τρίτη φορά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, παρότι το Όκλαντ παραμένει σε lockdowns για πάνω από δύο μήνες. Στην υπόλοιπη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, εφαρμόζονται πιο χαλαρά μέτρα.

Συνολικά, η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 28 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί 2.389 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, αριθμούς που παραμένουν αξιοζήλευτοι σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο οι νεοζηλανδικές υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πως τα κρούσματα δεν αποκλείεται να αυξηθούν κι άλλο, μέχρι το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης να ανέβει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CNN: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο

Κόσμος 19.02.2026
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση, ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό δίκτυο

Αλλάζει το σκηνικό – Πώς θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία το τριήμερο

Καιρός 19.02.2026
Kαταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες στα δυτικά

Προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου Βιολάντα: Τα στοιχεία που τον «έκαψαν»

Ελλάδα 19.02.2026
Οι προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν και το πόρισμα «καταπέλτης» της Πυροσβεστικής

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα Χτες
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ

Απίστευτο περιστατικό στην Τουρκία: Πέταξαν πατίνι στον επόπτη ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Ένα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε την Κυριακή (15/2) σε αναμέτρηση για το τοπικό πρωτάθλημα της Μαλάτια στην Τουρκία, ανάμεσα στη Νταρεντεσπόρ και τη Χεκιμάν Μπελεντίγεσι

«Βιολάντα»: Προφυλάκιση ιδιοκτήτη μετά τη φονική έκρηξη με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Ελλάδα Χτες
Μαραθώνια η κατάθεση του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» στον Ανακριτή - Διήρκησε πάνω από πέντε ώρες

Πάτρα: Οδηγός μπήκε ανάποδα με ΙΧ στο λιμάνι και τραυμάτισε Λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Ο 27χρονος οδηγός δεν συμμορφώθηκε σε έλεγχο του Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ, επιχείρησε να διαφύγει και παρέσυρε στέλεχός του, που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»