E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυξήσεις στα σουβλάκια με τα νέα μέτρα: Πού μπορεί να φτάσει η τιμή τους

«Να εφαρμόσει η Πολιτεία νέα μέτρα», ζητούν οι ψητοπώλες

Δημοσίευση 8/10/2021 | 15:21

Αυξήσεις στα σουβλάκια με τα νέα μέτρα: Πού μπορεί να φτάσει η τιμή τους

«Αλμυρά» γίνονται τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα, οι τιμές των οποίων αρχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10%, με πρόσχημα τις ανατιμήσεις στο κρέας, στις συσκευασίες, αλλά και στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας.

Αν και οι βιομηχανίες κρέατος δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές, οι ψητοπώλες ισχυρίζονται ότι το κόστος των κρεάτων έχει «τσιμπήσει» κατά 10% έως 12% και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Σημειώνουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν η τιμή στα σουβλάκια περιοριστεί στα 2,80 ευρώ.

«Το επόμενο διάστημα οι τιμές τόσο στο σουβλάκι όσο και στο γύρο αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, αν και ήδη κάποια ψητοπωλεία έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις τουλάχιστον της τάξεως του 10%. Το σουβλάκι από τα 1,60 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,70-1,80 ενώ η πίτα γύρος από τα 2,40-2,50 ευρώ θα φτάσει τα 2,80-2,90. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το φράγμα των 3 ευρώ κυρίως για ψυχολογικούς λόγους», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης. Αντίστοιχα, η τιμή της μερίδας γύρου θα είναι λίγο κάτω από τα 8 ευρώ, γύρω στα 7,70-7,80 ευρώ, από 7,10-7,20 που είναι σήμερα.

Γιατί ακριβαίνει το σουβλάκι

Ο ίδιος αποδίδει τις αυξήσεις στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και 35 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά δεν θυμάμαι ποτέ να έχουν ανέβει οι τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών ταυτόχρονα». Οπως αναφέρει, το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές των κρεάτων, τα οποία σε ποσοστό άνω του 80% είναι εισαγόμενα, έχουν ανέβει κατά 10%-12%, ενώ σημαντική είναι και η επιβάρυνση από το κόστος των πλαστικών, των υλικών συσκευασίας, των χαρτιών, αλλά και του ψωμιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη, η τιμή στο πιτόγυρο δεν μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα 2,80 ευρώ, καθώς τα ψητοπωλεία, αν το διαθέσουν φθηνότερα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν καν το κόστος τους. «Να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος αν η πίτα γύρος είναι στα 2,80 ευρώ», τονίζει.

Να εφαρμόσει η Πολιτεία νέα μέτρα

Επισημαίνει μάλιστα την ανάγκη η Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. «Εχει ανακοινωθεί ότι ο ΦΠΑ από 13% θα πέσει στο 6%, όμως ακόμα δεν το έχουμε δει, για να μπορέσουμε κι εμείς να απορροφήσουμε κάποιο μέρος των αυξήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Elvida Foods, Στέλιος Σκαρίμπας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» σημειώνει ότι προς το παρόν δεν έχουν αυξήσει τις τιμές και τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν αν οι ανατιμήσεις είναι παροδικό φαινόμενο ή θα κάτι μόνιμο. Αλλωστε, όπως λέει, σε ετήσια βάση η τιμή του κρέατος παρουσιάζει αυξομειώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Κίνα: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην ιστορία της χώρας

Κόσμος 25.11.2025
Στους 1.444 τόνους τα εκτιμώμενα αποθέματα

Οικογένεια ληστών που έκλεψε πάνω από 1,2 εκατ. καλείται να επιστρέψει μόλις 1 λίρα από τις κλοπές της

Κόσμος 25.11.2025
Είχαν κλέψει και τον επιθετικό της Λίβερπουλ, Αλεξάντερ Ίσακ

Στέφανος Ντούσκος: «Έτρωγα παγάκια επειδή πεινούσα, ζω εσώκλειστος 300 ημέρες τον χρόνο στο κωπηλατοδρόμιο»

Αθλητικά Νέα 25.11.2025
Ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, περιγράφει την απαιτητική καθημερινότητά του στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και θυμάται τη στιγμή που «είπα `τέλος, δεν μπορώ να το κάνω άλλο`»

Ιταλία: Ανδρας μεταμφιέστηκε στη νεκρή μητέρα του για να παίρνει τη σύνταξη

Κόσμος 25.11.2025
Αντρας στην Ιταλία ντύθηκε σαν τη νεκρή μητέρα του και προσπάθησε να ανανεώσει την ταυτότητά της για να συνεχίσει να εισπράττει την σύνταξη

Δραματική ανατροπή στην άγρια δολοφονία στη Σαλαμίνα: Τη σκότωσε με σφυρί η νύφη της

Ελλάδα 25.11.2025
Η 46χρονη σύζυγος του γιου της γυναίκας που βρέθηκε δολοφονημένη στη Σαλαμίνα, συνελήφθη από τις αρχές και ομολόγησε το ειδεχθές έγκλημά της