E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυξήσεις στα σουβλάκια με τα νέα μέτρα: Πού μπορεί να φτάσει η τιμή τους

«Να εφαρμόσει η Πολιτεία νέα μέτρα», ζητούν οι ψητοπώλες

Δημοσίευση 8/10/2021 | 15:21

Αυξήσεις στα σουβλάκια με τα νέα μέτρα: Πού μπορεί να φτάσει η τιμή τους

«Αλμυρά» γίνονται τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα, οι τιμές των οποίων αρχίζουν να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 10%, με πρόσχημα τις ανατιμήσεις στο κρέας, στις συσκευασίες, αλλά και στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας.

Αν και οι βιομηχανίες κρέατος δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές, οι ψητοπώλες ισχυρίζονται ότι το κόστος των κρεάτων έχει «τσιμπήσει» κατά 10% έως 12% και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Σημειώνουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν η τιμή στα σουβλάκια περιοριστεί στα 2,80 ευρώ.

«Το επόμενο διάστημα οι τιμές τόσο στο σουβλάκι όσο και στο γύρο αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, αν και ήδη κάποια ψητοπωλεία έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις τουλάχιστον της τάξεως του 10%. Το σουβλάκι από τα 1,60 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,70-1,80 ενώ η πίτα γύρος από τα 2,40-2,50 ευρώ θα φτάσει τα 2,80-2,90. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το φράγμα των 3 ευρώ κυρίως για ψυχολογικούς λόγους», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης. Αντίστοιχα, η τιμή της μερίδας γύρου θα είναι λίγο κάτω από τα 8 ευρώ, γύρω στα 7,70-7,80 ευρώ, από 7,10-7,20 που είναι σήμερα.

Γιατί ακριβαίνει το σουβλάκι

Ο ίδιος αποδίδει τις αυξήσεις στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και 35 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά δεν θυμάμαι ποτέ να έχουν ανέβει οι τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών ταυτόχρονα». Οπως αναφέρει, το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές των κρεάτων, τα οποία σε ποσοστό άνω του 80% είναι εισαγόμενα, έχουν ανέβει κατά 10%-12%, ενώ σημαντική είναι και η επιβάρυνση από το κόστος των πλαστικών, των υλικών συσκευασίας, των χαρτιών, αλλά και του ψωμιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη, η τιμή στο πιτόγυρο δεν μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα 2,80 ευρώ, καθώς τα ψητοπωλεία, αν το διαθέσουν φθηνότερα, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν καν το κόστος τους. «Να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος αν η πίτα γύρος είναι στα 2,80 ευρώ», τονίζει.

Να εφαρμόσει η Πολιτεία νέα μέτρα

Επισημαίνει μάλιστα την ανάγκη η Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες του κλάδου να απορροφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. «Εχει ανακοινωθεί ότι ο ΦΠΑ από 13% θα πέσει στο 6%, όμως ακόμα δεν το έχουμε δει, για να μπορέσουμε κι εμείς να απορροφήσουμε κάποιο μέρος των αυξήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Elvida Foods, Στέλιος Σκαρίμπας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» σημειώνει ότι προς το παρόν δεν έχουν αυξήσει τις τιμές και τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν αν οι ανατιμήσεις είναι παροδικό φαινόμενο ή θα κάτι μόνιμο. Αλλωστε, όπως λέει, σε ετήσια βάση η τιμή του κρέατος παρουσιάζει αυξομειώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φιορεντίνα – ΑΕΚ 0‑1: Δικέφαλο... πέταγμα προς τους «8»!

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Προσπέρασε τους «βιόλα» η Ένωση

Ελλάδα – Ρουμανία 91‑64: Περίπατος στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες

20χρονος μπασκετμπολίστας πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τον τραυματισμό του σε κολεγιακό αγώνα

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπέστη κάποιας μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Ελλάδα Χτες
Η ΡΑΑΕΥ εισηγήθηκε θετικά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την Αττική και το Μεγανήσι Λευκάδας

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ

Αθλητικά Νέα Χτες
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Απογραφή ανελκυστήρων: Ζητούν δίμηνη παράταση ‑ Ο λόγος

Ελλάδα Χτες
Αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας απογραφής των ανελκυστήρων από την ΠΟΜΙΔΑ

Nεκρός στα 30 του από challenge υπερφαγίας fitness coach ‑ Έτρωγε 10.000 θερμίδες την ημέρα

Κόσμος Χτες
Ο 30χρονος γυμναστής από τη Ρωσία έτρωγε καθημερινά μισή τούρτα, ζυμαρικά με μαγιονέζα, ένα μπέργκερ και δύο μικρές πίτσες