E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

Η υποδοχή της είδησης της αγοράς γαλλικών φρεγάτων από την Ελλάδα φανερώνει την ενόχληση της τουρκικής πλευράς.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2021 | 00:13

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

H ανακοίνωση της αγοράς τριών γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και σκεπτικισμό από τον τουρκικό τύπου, ειδικά από το μέρος που ελέγχεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είναι και το μεγαλύτερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Sabah στο διαδίκτυο είχε κεντρικό θέμα την αγορά των φρεγατών από την Ελλάδα υπό τον τίτλο "η Ελλάδα αγοράζει γαλλικές φρεγάτες παρά τον ισχυρισμό ότι θέλει να αποφύγει τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό".

Στο εν λόγω ρεπορτάζ περιγράφονται οι λεπτομέρειες της αγοράς, παρατίθενται οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία "ιστορική στιγμή" και τονίζεται ότι η ενέργεια αποτελεί τόνωση της γαλλικής βιομηχανίας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS με την οποία ακυρώθηκε μία μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία (γεγονός που εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν και προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ).

Η τουρκική ενόχληση προκύπτει από το γεγονός ότι προβάλλεται ιδιαίτερα η ατάκη του κυρίου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σύμφωνα με την οποία ότι "πρόθεσή μου δεν είναι ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία". Οι γείτονες εντοπίζουν, κατά τη γνώμη τους, μία αναντιστοιχία εδώ.

Ωστόσο, κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην Ελλάδα να εξοπλίζεται (για παν ενδεχόμενο) αλλά την ίδια ώρα να πιστεύει ότι πράγματι το εξοπλιστικό ράλι μεταξύ των δύο χωρών καλό θα ήταν να μην συνεχιστεί.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η μάλλον κακεντρεχής δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος τόνισε ότι οι "ισορροπίες στο Αιγαίο δεν αλλάζουν με αγορές μεταχειρισμένων αεροπλάνων" εννοώντας την αγορά των επίσης γαλλικών Ραφάλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Xουριέτ η οποία επίσης προβάλλει, χωρίς όμως διάθεση περαιτέρω σχολιασμού, τη δήλωση Μητσοτάκη περί εξοπλιστικών ανταγωνισμών που δεν θέλει να ακολουθήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Όλες οι παγίδες που «καίνε» χιλιάδες οδηγούς

Οικονομία 09.12.2025
Όσα ξεκαθαρίζει ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει στο Δημόσιο το 2026: Προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Αυξήσεις αποδοχών και μισθολογικές παρεμβάσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026

Οικονομία 09.12.2025
Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Γερμανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Οικονομία 09.12.2025
Έως το τέλος του έτους στη Γερμανία θα έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης 8% περισσότερες εταιρείες από πέρυσι

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Χανίων: «Μεγάλη συγγνώμη» από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν

Ελλάδα 09.12.2025
«Κακώς έγιναν αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Γιάννης Βερυκάκης

Αμετακίνητοι αγρότες και κτηνοτρόφοι – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Ελλάδα 09.12.2025
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με μπλόκα σε αεροδρόμια, λιμάνια και βασικούς οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα.

Πόσα δισεκατομμύρια θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αν εγκριθεί το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ελλάδα Χτες
Η Κομισιόν παρουσίασε τα συνολικά ποσά στους διπλωμάτες

Αγρότης κατά αστυνομικού με την... κατσούνα ‑ Η φωτογραφία από τα Χανιά που έγινε viral

Ελλάδα Χτες
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Χανίων

Χολαργός: Επίθεση με επτά μαχαιριές σε 14χρονο ‑ Είχε κλείσει ραντεβού με μία 20χρονη

Ελλάδα Χτες
Είχε κλείσει ραντεβού με νεαρό κορίτσι και του έστησαν καρτέρι