E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

Η υποδοχή της είδησης της αγοράς γαλλικών φρεγάτων από την Ελλάδα φανερώνει την ενόχληση της τουρκικής πλευράς.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2021 | 00:13

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

H ανακοίνωση της αγοράς τριών γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και σκεπτικισμό από τον τουρκικό τύπου, ειδικά από το μέρος που ελέγχεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είναι και το μεγαλύτερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Sabah στο διαδίκτυο είχε κεντρικό θέμα την αγορά των φρεγατών από την Ελλάδα υπό τον τίτλο "η Ελλάδα αγοράζει γαλλικές φρεγάτες παρά τον ισχυρισμό ότι θέλει να αποφύγει τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό".

Στο εν λόγω ρεπορτάζ περιγράφονται οι λεπτομέρειες της αγοράς, παρατίθενται οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία "ιστορική στιγμή" και τονίζεται ότι η ενέργεια αποτελεί τόνωση της γαλλικής βιομηχανίας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS με την οποία ακυρώθηκε μία μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία (γεγονός που εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν και προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ).

Η τουρκική ενόχληση προκύπτει από το γεγονός ότι προβάλλεται ιδιαίτερα η ατάκη του κυρίου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σύμφωνα με την οποία ότι "πρόθεσή μου δεν είναι ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία". Οι γείτονες εντοπίζουν, κατά τη γνώμη τους, μία αναντιστοιχία εδώ.

Ωστόσο, κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην Ελλάδα να εξοπλίζεται (για παν ενδεχόμενο) αλλά την ίδια ώρα να πιστεύει ότι πράγματι το εξοπλιστικό ράλι μεταξύ των δύο χωρών καλό θα ήταν να μην συνεχιστεί.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η μάλλον κακεντρεχής δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος τόνισε ότι οι "ισορροπίες στο Αιγαίο δεν αλλάζουν με αγορές μεταχειρισμένων αεροπλάνων" εννοώντας την αγορά των επίσης γαλλικών Ραφάλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Xουριέτ η οποία επίσης προβάλλει, χωρίς όμως διάθεση περαιτέρω σχολιασμού, τη δήλωση Μητσοτάκη περί εξοπλιστικών ανταγωνισμών που δεν θέλει να ακολουθήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026: Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ‑ Πώς γίνεται η αίτηση

Οικονομία 30.03.2026
Βήμα - βήμα η διαδικασία της αίτησης για το Youth Pass 2026

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο – Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς

Κόσμος 30.03.2026
Λιγότερα λιπάσματα σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις, ελλείψεις τροφίμων και αυξημένες τιμές κατά την επόμενη σεζόν

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ σε 4 συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 30.03.2026
Πρώτη καταδικαστική απόφαση για το Δημόσιο

Κόκκινη προειδοποίηση για την Αττική στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Καιρός 30.03.2026
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε σήμερα η ΕΜΥ

Ιταλία: Χειροπέδες σε 17χρονο ‑ Σχεδίαζε να αιματοκυλίσει σχολείο

Κόσμος 30.03.2026
Είχε εμπνευστεί από τη δολοφονική επίθεση στο αμερικανικό λύκειο Columbine - Αλλοι 7 ανήλικοι υπό έρευνα

Έξι φορές έχει νοσηλευτεί ο άνδρας που εισέβαλε γυμνός σε καμπίνα μαθητριών σε πλοίο για την Κρήτη

Ελλάδα 30.03.2026
Μετά τη σύλληψή του από στελέχη του λιμενικού, διετάχθη η μεταφορά του για εκούσια νοσηλεία στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πέθανε ο Βασίλης Γκούμας σε ηλικία 79 ετών ‑ Θλίψη στον χώρο του μπάσκετ

Αθλητικά Νέα 30.03.2026
Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ και σέντερ στο μπάσκετ, ο Βασίλης Γκούμας, σκορπίζοντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο.

Εγκλωβισμένοι στη Γαύδο μαθητές από σχολείο της Βούλας

Ελλάδα 30.03.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Τραμπ: Φτιάχνει καταφύγιο στον Λευκό Οίκο

Κόσμος 30.03.2026
Υπόγειο καταφύγιο υψηλής ασφάλειας