E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

Η υποδοχή της είδησης της αγοράς γαλλικών φρεγάτων από την Ελλάδα φανερώνει την ενόχληση της τουρκικής πλευράς.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2021 | 00:13

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

H ανακοίνωση της αγοράς τριών γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και σκεπτικισμό από τον τουρκικό τύπου, ειδικά από το μέρος που ελέγχεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είναι και το μεγαλύτερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Sabah στο διαδίκτυο είχε κεντρικό θέμα την αγορά των φρεγατών από την Ελλάδα υπό τον τίτλο "η Ελλάδα αγοράζει γαλλικές φρεγάτες παρά τον ισχυρισμό ότι θέλει να αποφύγει τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό".

Στο εν λόγω ρεπορτάζ περιγράφονται οι λεπτομέρειες της αγοράς, παρατίθενται οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία "ιστορική στιγμή" και τονίζεται ότι η ενέργεια αποτελεί τόνωση της γαλλικής βιομηχανίας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS με την οποία ακυρώθηκε μία μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία (γεγονός που εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν και προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ).

Η τουρκική ενόχληση προκύπτει από το γεγονός ότι προβάλλεται ιδιαίτερα η ατάκη του κυρίου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σύμφωνα με την οποία ότι "πρόθεσή μου δεν είναι ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία". Οι γείτονες εντοπίζουν, κατά τη γνώμη τους, μία αναντιστοιχία εδώ.

Ωστόσο, κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην Ελλάδα να εξοπλίζεται (για παν ενδεχόμενο) αλλά την ίδια ώρα να πιστεύει ότι πράγματι το εξοπλιστικό ράλι μεταξύ των δύο χωρών καλό θα ήταν να μην συνεχιστεί.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η μάλλον κακεντρεχής δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος τόνισε ότι οι "ισορροπίες στο Αιγαίο δεν αλλάζουν με αγορές μεταχειρισμένων αεροπλάνων" εννοώντας την αγορά των επίσης γαλλικών Ραφάλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Xουριέτ η οποία επίσης προβάλλει, χωρίς όμως διάθεση περαιτέρω σχολιασμού, τη δήλωση Μητσοτάκη περί εξοπλιστικών ανταγωνισμών που δεν θέλει να ακολουθήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η δεύτερη παραίτηση γενικού γραμματέα σε υπουργείο

Καθαρισμός οικοπέδων: Φρένο στην παράταση ‑ Μεγάλα πρόστιμα στους ξεχασιάρηδες

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Μόλις 300.000–350.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου παραμένει αμετάκλητη σύμφωνα με τον υπουργό Τουρνά.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών

Σε ποια χώρα η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η κυβέρνηση διέθεσε για τον σκοπό αυτό 300 εκατομμύρια ευρώ

Ποια χρέη προς την εφορία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης»

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντάσσει επιπλέον 6 δισ. ευρώ στα «παγωμένα» χρέη έως το τέλος του 2026, χωρίς ωστόσο αυτά να διαγράφονται.

Υπόθεση Λιανά: Τι αποκαλύφθηκε για την οικογένεια του βασικού υπόπτου που συγκλονίζει τη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο πατέρας και ο αδελφός του Ζερόμ Μπαρελά έχουν κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τραμπ: «Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός φίλος μου»

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
«Δεν θα γίνει κάτι με Τουρκία-Ισραήλ, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ πρόεδρος», εκτίμησε

Σκηνές χάους στο Μπέλφαστ: Φλεγόμενα οχήματα και αιματηρές ταραχές παρέλυσαν την πόλη

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Βόρεια Ιρλανδία φλέγεται, με επιθέσεις εναντίον μεταναστών, εμπρησμούς και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, μετά από μαχαίρωμα Σουδανού υπηκόου.

Αίγιο: Το κίνητρο πίσω από τη διπλή δολοφονία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι κλείνει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 11.06.2026
Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στο όνομα της... διπλωματίας

«Μαϊμού γιατρός» στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Τι κατάφερε να κάνει πριν τον αντιληφθούν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Αγνωστος Ρομά φορώντας ιατρική ενδυμασία εισέβαλε σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής και αφαίρεσε χρήματα, κινητά και τραπεζικές κάρτες από ασθενείς και συνοδούς.