E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

Η υποδοχή της είδησης της αγοράς γαλλικών φρεγάτων από την Ελλάδα φανερώνει την ενόχληση της τουρκικής πλευράς.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2021 | 00:13

Γαλλικές φρεγάτες: Η τουρκική ενόχληση δεν κρύβεται

H ανακοίνωση της αγοράς τριών γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και σκεπτικισμό από τον τουρκικό τύπου, ειδικά από το μέρος που ελέγχεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είναι και το μεγαλύτερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Sabah στο διαδίκτυο είχε κεντρικό θέμα την αγορά των φρεγατών από την Ελλάδα υπό τον τίτλο "η Ελλάδα αγοράζει γαλλικές φρεγάτες παρά τον ισχυρισμό ότι θέλει να αποφύγει τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό".

Στο εν λόγω ρεπορτάζ περιγράφονται οι λεπτομέρειες της αγοράς, παρατίθενται οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία "ιστορική στιγμή" και τονίζεται ότι η ενέργεια αποτελεί τόνωση της γαλλικής βιομηχανίας λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS με την οποία ακυρώθηκε μία μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία (γεγονός που εξόργισε τον Εμανουέλ Μακρόν και προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ).

Η τουρκική ενόχληση προκύπτει από το γεγονός ότι προβάλλεται ιδιαίτερα η ατάκη του κυρίου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ σύμφωνα με την οποία ότι "πρόθεσή μου δεν είναι ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία". Οι γείτονες εντοπίζουν, κατά τη γνώμη τους, μία αναντιστοιχία εδώ.

Ωστόσο, κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην Ελλάδα να εξοπλίζεται (για παν ενδεχόμενο) αλλά την ίδια ώρα να πιστεύει ότι πράγματι το εξοπλιστικό ράλι μεταξύ των δύο χωρών καλό θα ήταν να μην συνεχιστεί.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και η μάλλον κακεντρεχής δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος τόνισε ότι οι "ισορροπίες στο Αιγαίο δεν αλλάζουν με αγορές μεταχειρισμένων αεροπλάνων" εννοώντας την αγορά των επίσης γαλλικών Ραφάλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Xουριέτ η οποία επίσης προβάλλει, χωρίς όμως διάθεση περαιτέρω σχολιασμού, τη δήλωση Μητσοτάκη περί εξοπλιστικών ανταγωνισμών που δεν θέλει να ακολουθήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

87χρονη εργάζεται σε δύο δουλειές για 10 ευρώ την ώρα: «Δεν μπορώ ακόμη να συνταξιοδοτηθώ»

Ελλάδα 24.12.2025
Στα 87 της, η Ρεβέκκα συνεχίζει να εργάζεται σε δύο δουλειές στη Νέα Ορλεάνη για μόλις 10 ευρώ την ώρα, προσπαθώντας να αποπληρώσει χρέη και να καλύψει βασικά έξοδα

Θεσσαλονίκη: Οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυρομαχικό εντοπίστηκε στον 6ο προβλήτα κατά τη διάρκεια εργασιών στον βυθό

Πορτογαλία: 13χρονος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ‑ Δράστης ο πρώην σύντροφος της μητέρας του

Κόσμος 24.12.2025
Ένας 13χρονος Βρετανός φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Πορτογαλία . Βασικός ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του ο οποίος λίγο μετά έδωσε τέλος στη ζωή του

Κορυφώνεται η έξοδος των Χριστουγέννων με τα τρακτέρ στην άκρη των δρόμων

Ελλάδα 24.12.2025
Ήδη από τις 6:00 το πρωί, το ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού προς Λαμία θύμιζε ποτάμι αυτοκινήτων

Ιταλία: Η στιγμή της έκρηξης βυτιοφόρου με υγροποιημένο αέριο

Κόσμος 24.12.2025
Σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν στον οδικό άξονα Μιλάνου-Νάπολης

Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρες θα είναι ανοιχτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα

Ελλάδα 24.12.2025
Τόσο ανήμερα των Χριστουγέννων όσο και τη δεύτερη ημέρα των γιορτών τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά

Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα

Ελλάδα 24.12.2025
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Τι αλλάζει το 2026 για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους το 2026

Οικονομία 24.12.2025
Ποιοι κερδίζουν από μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και επιδόματα το 2026

Ανεστίδης: «Στο τηλέφωνο φαίνονται ποιοι με έπαιρναν από τη ΝΔ – Είχα ανοιχτή ακρόαση»

Ελλάδα Χτες
«Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση για ευνόητους λόγους. Γι αυτά που έλεγα, μέσα από το δικό μου πρόσωπο προσπαθούν να σπάσουν τον αγώνα των αγροτών»