E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλαφ Σολτς: Θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις για τις συμμαχίες

Δημοσίευση 27/9/2021 | 13:51

Όλαφ Σολτς: Θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό τριμερούς κυβερνητικής συμμαχίας ώστε να ηγηθούν της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005, μετά την νίκη τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

«Αυτό που βλέπετε είναι ένα πολύ χαρούμενο SPD», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μέρκελ στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρπάζοντας μία ανθοδέσμη με λευκά και κόκκινα λουλούδια.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Γερμανικές εκλογές: Το SPD εξασφάλισε το 25,7% των ψήφων

Το SPD εξασφάλισε το 25,7% των ψήφων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ υποχώρησαν στο 24,1% (-8,9 ποσοστιαίες μονάδες). Οι Πράσινοι βρέθηκαν στο 14,8% και το FDP στο 11,5%.

Ο Όλαφ Σολτς ελπίζει ότι μία συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Όμως, ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι μπορεί να προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την ήττα των συντηρητικών, που κατέγραψαν την χειρότερη εκλογική τους επίδοση στην Ιστορία.

Οι γερμανικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα, αντανακλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών για τις προοπτικές του FDP να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιδόσεις του Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν επιτρέπουν στο κόμμα να ελπίζει σε συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

«Από την πλευρά της αγοράς, το ότι ένας αριστερός συνασπισμός είναι μαθηματικά αδύνατος, είναι καλά νέα», δήλωσε ο Γενς-Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος του LBBW προσθέτοντας ότι για τα άλλα κόμματα υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για να υπάρξει ένας λειτουργικός συμβιβασμός.

«Τελικά τα πρόσωπα και οι υπουργικές θέσεις πιθανώς θα είναι σημαντικότερα από τις πολιτικές», λέει.

Ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις για τις συμμαχίες

Τα κόμματα θα ξεκινήσουν ήδη από σήμερα άτυπες διαβουλεύσεις για πιθανές συμμαχίες από σήμερα.

Οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν από χθες το βράδυ ότι θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά.

Αν ο Ολαφ Σολτς κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της μεταπολεμικής περιόδου και ο πρώτος μετά την παράδοση της ηγεσίας στην Ανγκελα Μέρκελ από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους, πρόεδρος της Γαλλίας ο Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, οι εταίροι του Βερολίνου θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουν μήνες για να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι θέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τα εξωτερικά θέματα.

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP δεν έχει μάτια παρά για το υπουργείο Οικονομικών.

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει με θέρμη την θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο στόχος αυτός έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά απορρίπτεται από τα CDU/CSU και FDP. Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης μαζική επεκτατική πολιτική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μία σταθερά της εξίσωσης είναι ότι η μελλοντική κυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνει τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία συρρικνώθηκε στο 10,3%, από 12,6% πριν από τέσσερα χρόνια όταν εισήλθε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλωστε όλες οι πολιτικές παρατάξεις αποκλείουν την συμμετοχή των γερμανών ακροδεξιών σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης πιθανόν να χρειασθούν πολλές εβδομάδες ή και μήνες για να τελεσφορήσουν: το 2017, η συμφωνία για τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού» δεν επιτεύχθηκε παρά τον Φεβρουάριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εφιαλτική προσομοίωση: Τι θα συμβεί στα πρώτα 30 λεπτά αν οι ΗΠΑ κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο

Κόσμος 07.04.2026
Μία μελέτη του 2019, εκτίμησε ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν και 57,4 εκατομμύρια θα τραυματίζονταν τις πρώτες ώρες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το FBI προειδοποιεί: Μην εγκαταστήσετε αυτές τις εφαρμογές στα κινητά σας

Tech + Science 07.04.2026
Η Κίνα πρώτη στη λίστα των επικίνδυνων εφαρμογών

Βόλος: Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν 54χρονο για ζημιά σε υδρορροή ύψους 150 ευρώ

Ελλάδα 07.04.2026
O 50χρονος πατέρας και ο 21χρονος γιος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος 07.04.2026
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία 07.04.2026
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο

Τραμπ: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»

Κόσμος 07.04.2026
Εκατέρωθεν απειλές όσο το τελεσίγραφο του Τραμπ πλησιάζει στη λήξη του

Υποκλοπές: Στον Αρειο Πάγο βασικό κομμάτι της δικογραφίας

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Πατέρας στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή εκείνη ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 07.04.2026
Στο δικαστήριο η σύζυγός του ζήτησε από την έδρα να μην τον τιμωρήσει - Ο άνδρας καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή