E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλαφ Σολτς: Θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις για τις συμμαχίες

Δημοσίευση 27/9/2021 | 13:51

Όλαφ Σολτς: Θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό τριμερούς κυβερνητικής συμμαχίας ώστε να ηγηθούν της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005, μετά την νίκη τους στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

«Αυτό που βλέπετε είναι ένα πολύ χαρούμενο SPD», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μέρκελ στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρπάζοντας μία ανθοδέσμη με λευκά και κόκκινα λουλούδια.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Γερμανικές εκλογές: Το SPD εξασφάλισε το 25,7% των ψήφων

Το SPD εξασφάλισε το 25,7% των ψήφων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ υποχώρησαν στο 24,1% (-8,9 ποσοστιαίες μονάδες). Οι Πράσινοι βρέθηκαν στο 14,8% και το FDP στο 11,5%.

Ο Όλαφ Σολτς ελπίζει ότι μία συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Όμως, ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ δήλωσε ότι μπορεί να προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την ήττα των συντηρητικών, που κατέγραψαν την χειρότερη εκλογική τους επίδοση στην Ιστορία.

Οι γερμανικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα, αντανακλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών για τις προοπτικές του FDP να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιδόσεις του Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν επιτρέπουν στο κόμμα να ελπίζει σε συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

«Από την πλευρά της αγοράς, το ότι ένας αριστερός συνασπισμός είναι μαθηματικά αδύνατος, είναι καλά νέα», δήλωσε ο Γενς-Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος του LBBW προσθέτοντας ότι για τα άλλα κόμματα υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για να υπάρξει ένας λειτουργικός συμβιβασμός.

«Τελικά τα πρόσωπα και οι υπουργικές θέσεις πιθανώς θα είναι σημαντικότερα από τις πολιτικές», λέει.

Ξεκίνησαν ήδη οι διαβουλεύσεις για τις συμμαχίες

Τα κόμματα θα ξεκινήσουν ήδη από σήμερα άτυπες διαβουλεύσεις για πιθανές συμμαχίες από σήμερα.

Οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν από χθες το βράδυ ότι θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά.

Αν ο Ολαφ Σολτς κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της μεταπολεμικής περιόδου και ο πρώτος μετά την παράδοση της ηγεσίας στην Ανγκελα Μέρκελ από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους, πρόεδρος της Γαλλίας ο Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, οι εταίροι του Βερολίνου θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουν μήνες για να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι θέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τα εξωτερικά θέματα.

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP δεν έχει μάτια παρά για το υπουργείο Οικονομικών.

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει με θέρμη την θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο στόχος αυτός έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά απορρίπτεται από τα CDU/CSU και FDP. Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης μαζική επεκτατική πολιτική για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μία σταθερά της εξίσωσης είναι ότι η μελλοντική κυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνει τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία συρρικνώθηκε στο 10,3%, από 12,6% πριν από τέσσερα χρόνια όταν εισήλθε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλωστε όλες οι πολιτικές παρατάξεις αποκλείουν την συμμετοχή των γερμανών ακροδεξιών σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης πιθανόν να χρειασθούν πολλές εβδομάδες ή και μήνες για να τελεσφορήσουν: το 2017, η συμφωνία για τον σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού» δεν επιτεύχθηκε παρά τον Φεβρουάριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανοίγουν τάφους σε οικόπεδα στον Λίβανο για τους νεκρούς τους

Κόσμος 04.04.2026
Δραματικές εικόνες από τον Λίβανο καθώς μετατρέπουν οικόπεδα με σκουπίδια σε αυτοσχέδια νεκροταφεία

Απίστευτο: Σκύλος επιτέθηκε σε αυτοκίνητο και το… έφαγε, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα 04.04.2026
Το όχημα εμφανίζεται με κατεστραμμένα πλαστικά μέρη και σκισμένες λαμαρίνες

Καιρός Πάσχα ‑ Κολυδάς: Δύο μοντέλα συγκρούονται

Καιρός 04.04.2026
Αβέβαιος ακόμα ο καιρός του Πάσχα - Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

NBA: Μεγάλο πλήγμα στους Λέικερς με Ντόντσιτς – Εκτός επ’ αόριστον ο Σλοβένος «σταρ»

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
Μεγάλη απώλεια για τους Λέικερς, καθώς ο Λούκα Ντόντσιτς τραυματίστηκε στον αριστερό οπίσθιο μηριαίο και η συμμετοχή του στα playoffs παραμένει αμφίβολη.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είμαι υγιής, το να μου λένε να μην παίξω είναι προσβολή»

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
«Είμαι υγιής. Δεν μου αρέσει όταν με αναγκάζουν να κάνω πράγματα αντίθετα με τη φύση μου. Είμαι παίκτης. Πληρώνομαι για να παίζω», λέει χαρακτηριστικά

Περιστέρι: Πυροβολισμοί σε γήπεδο δίπλα από ανήλικους

Ελλάδα 04.04.2026
Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο της Χρυσούπολης Περιστερίου

Ιράν: Επικήρυξε με 60.000 ευρώ τον αγνοούμενο Αμερικανό πιλότο

Κόσμος 04.04.2026
Το Ιράν δίνει 60.000 ευρώ σε όποιον συλλάβει ζωντανό τον πιλότο και τον παραδώσει στις ιρανικές δυνάμεις

Το διαδίκτυο μας «καταπίνει»: Περνάμε 44 χρόνια μπροστά από τις οθόνες και πέντε χρόνια μόνο σε feeds, notifications και scrolling

Tech + Science 04.04.2026
Περνάμε πέντε φορές περισσότερο χρόνο στα social media απ` ό,τι σε πραγματικές κοινωνικές επαφές - Τι δείχνει μελέτη της Bank of America

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια στις ρυθμίσεις της ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.04.2026
Τροπολογία-ανάσα για οφειλέτες - Σταθερές δόσεις έως το 2027 για χρέη στην εφορία