E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

EU MED 9: Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών για το Κλίμα στη Μεσόγειο

Τι προβλέπει για δάση, θάλασσα, πολιτική προστασία

Δημοσίευση 17/9/2021 | 18:59

EU MED 9: Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών για το Κλίμα στη Μεσόγειο

H «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο» υιοθετήθηκε σήμερα από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας της Μάλτας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας στη Σύνοδο EU MED 9.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, οι χώρες του νότου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς, καθώς και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Παράλληλα, η διακήρυξη αναγνωρίζει την ανάγκη για αποφασιστικές πολιτικές προσαρμογής και ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Οι χώρες του Νότου συζήτησαν και για τα δάση και τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της Μεσογείου, πυρκαγιές που έκαψαν τεράστιες εκτάσεις το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του νότου.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της υπαγωγής των πρωτογενών και των υπεραιωνόβιων δασών υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας. Παράλληλα, ζητούν την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ και την ουσιαστική ενίσχυσή του μέσω της RescEU στη Μεσόγειο.

Αναφορικά με τον θαλάσσιο πλούτο του ευρωπαϊκού νότου, οι ηγέτες των χωρών της EU MED αναγνωρίζουν τον ρόλο μιας βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων, μέσω επενδύσεων σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες και μέσω περαιτέρω προώθησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Η διακήρυξη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλείνει ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» στις 10:00 το πρωί

Ελλάδα 26.02.2026
Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση

Πύργος: 23χρονος έβαλε «ακουαφόρτε» στις τουαλέτες του πρώην σχολείου του

Ελλάδα 26.02.2026
Ο παλιός μαθητής έγινε αντιληπτός και φέρεται να απείλησε τους καθηγητές

Ζάκυνθος: Σε διαθεσιμότητα η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα 26.02.2026
Σε αναστολή άσκησης καθηκόντων τίθεται η παιδίατρος

Μαρία Καρυστιανού: Μου έταξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πολιτική 26.02.2026
Επιμένει για τα δημοψηφίσματα

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Ελλάδα Χτες
Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Κόσμος Χτες
Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Συναγερμός στη Λάρισα: Εξαφάνιση 38χρονου άνδρα στο Κιλελέρ

Ελλάδα Χτες
Tο αυτοκίνητο και το μπουφάν του βρέθηκαν στην περιοχή Αγιόκαμπου στις 24/02/2026