Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.
Δημοσίευση 20/7/2026 | 12:33

Πάνω από 400 drones εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά της περιφέρειας Μόσχας σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του πολέμου, με πυρκαγιές σε αποθήκες και υποδομές, ενώ 10 ναυτικοί σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση σε πλοίο κοντά στην Οδησσό.
«Από τις 20:30 ως τις 05:00, πάνω από 400 εχθρικά drones πέταξαν προς την κατεύθυνση της περιφέρειας της Μόσχας. Τα περισσότερα εξουδετερώθηκαν από δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας ενώ βρίσκονταν ακόμη μακριά από την πόλη. Τα 85 καταστράφηκαν καθώς προσέγγιζαν τη Μόσχα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Σεργκέι Σαμπιάνιν.
Ο κυβερνήτης της περιοχής, Αντρέι Βορομπιόφ, επιβεβαίωσε ότι οι κύριες συνέπειες καταγράφηκαν στο Ποντόλσκ, το Ντομοντέντοβο και την περιοχή Οντίντσοβο, με δύο ανθρώπους να τραυματίζονται και αρκετές εγκαταστάσεις πολιτικών υποδομών να πυρπολούνται.
Ζημιές σε αποθήκες και κέντρα logistics
Η Wildberries, η μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης της Ρωσίας — γνωστή ως η «Amazon της Ρωσίας» — δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κέντρο logistics της στην περιοχή Ποντόλσκ εκκενώθηκε προληπτικά, αλλά αργότερα επανέλαβε την κανονική λειτουργία της. Το Σάββατο, προηγούμενο κύμα ουκρανικών επιθέσεων με drones σκότωσε επτά εργάτες σε αποθήκη της Wildberries και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 381 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ρωσικές περιοχές, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων στόχων ήταν μια αποθήκη πετρελαίου στο Ποντόλσκ και ένας μεγάλος κόμβος logistics κοντά στο βιομηχανικό συγκρότημα Southern Gates στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο.
Το πλαίσιο: Αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Τεράστιες πυρκαγιές μαίνονταν γύρω από την περιοχή που περιβάλλει τη Μόσχα. Οι επιθέσεις ακολούθησαν την πιο ισχυρή επίθεση βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας κατά του Κιέβου την Κυριακή. Υπήρξαν επίσης αναφορές για διακοπή ρεύματος στην κατεχόμενη Κριμαία μετά από πλήγματα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
10 νεκροί από ρωσική επίθεση σε πλοίο κοντά στην Οδησσό
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σε εμπορικό πλοίο με σημαία Γουινέας-Μπισάου που μετέφερε σιτηρά. Στο πλοίο επέβαιναν 17 μέλη πληρώματος — πολίτες της Συρίας και της Ινδίας — καθώς και ένας Ουκρανός. «Οκτώ μέλη του πληρώματος διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην ακτή. Δυστυχώς, 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε η Ουκρανική Αρχή Θαλάσσιων Λιμένων.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι τα πλοία μετέφεραν στρατιωτικό φορτίο ή χρησιμοποιούνταν για την εκτόξευση drones. Ρωσικά πλήγματα σκότωσαν επίσης ένα 11χρονο κορίτσι που παγιδεύτηκε κάτω από τα ερείπια στη Ζαπορίζια, ενώ δύο γυναίκες συνταξιούχοι, ηλικίας 71 και 72 ετών, έχασαν επίσης τη ζωή τους.
Η εκστρατεία drones στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική
Τις τελευταίες εβδομάδες, ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλήξει τουλάχιστον 118 πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία στη Θάλασσα του Αζόφ και άλλα 54 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Η εκστρατεία έχει ουσιαστικά κλείσει μια σημαντική ρωσική εμπορική διαδρομή που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σιτηρών και στρατιωτικούς σκοπούς, με στόχο την απομόνωση της Κριμαίας.
Η Ρωσία βομβαρδίζει την Οδησσό από την έναρξη της πλήρους εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2022, ενώ τώρα φαίνεται να αντιγράφει τις ουκρανικές τακτικές με επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.






