E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλιματική αλλαγή: Έβρεξε για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας

Αντί για χιόνι, βροχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2021 | 11:52

Κλιματική αλλαγή: Έβρεξε για πρώτη φορά στην κορυφή της Γροιλανδίας
Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Schettino στο Pexels

Αντί για χιόνι, βροχή έπεσε στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν σταματά να μας δείχνει τα σημάδια της. Το πιο πρόσφατο, που "ταρακούνησε" την επιστημονική κοινότητα, είναι η βροχή που έπεσε, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας. Οι θερμοκρασίες είναι, υπό κανονικές συνθήκες, πολύ χαμηλότερες από αυτές του παγετού στην κορυφή των 3.216 μέτρων και οι βροχοπτώσεις είναι ένα έντονο σημάδι του προβλήματος με το κλίμα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Επιστήμονες είδαν βροχή να πέφτει όλη τη μέρα στις 14 Αυγούστου, αλλά δεν είχαν μετρητές για να υπολογίσουν την ποσότητα επειδή η βροχόπτωση ήταν απροσδόκητη. Σε όλη τη Γροιλανδία, εκτιμάται ότι 7 δισ. τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από τα σύννεφα.

Η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ζεστού τριημέρου στη Γροιλανδία όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο κατά τόπους. Ως αποτέλεσμα, τήξη παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας, σε μια περιοχή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν "κατηγορηματικό" ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν επιπτώσεις όπως το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας πλησίαζε ένα σημείο καμπής, μετά το οποίο η επιταχυνόμενη τήξη θα γινόταν αναπόφευκτη ακόμη και αν σταματούσε η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Γροιλανδία είχε επίσης ένα επεισόδιο τήξης μεγάλης κλίμακας τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα μόλις χρόνια του τελευταίου αιώνα που είδε τόσο διαδεδομένη τήξη. Τα άλλα χρόνια ήταν το 2019, το 2012 και το 1995.

Η αιτία της τήξης του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν η ίδια - ο ζεστός αέρας σπρώχτηκε πάνω από τη Γροιλανδία και κρατήθηκε εκεί. Αυτά τα γεγονότα "μπλοκαρίσματος" δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το παγκόσμιο επίπεδο της θάλασσας θα ανέβαινε κατά περίπου 6 μέτρα αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, αν και αυτό θα έπαιρνε αιώνες ή χιλιετίες για να συμβεί. Αλλά τα τρισεκατομμύρια τόνοι που χάθηκαν από τη Γροιλανδία από το 1994, αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας και θέτουν σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανέβει κατά 20 εκατοστά και η IPCC είπε ότι το πιθανό εύρος μέχρι το τέλος του αιώνα είναι ακόμη 28-100 εκατοστά, αν και θα μπορούσε να είναι 200 ​​εκατοστά.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 12.000 χρόνια, υπολόγισαν οι επιστήμονες, με την απώλεια πάγου να τρέχει με ρυθμό περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το λεπτό το 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα 05.07.2026
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

Ελλάδα 05.07.2026
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

Ελλάδα 05.07.2026
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

Ελλάδα 05.07.2026
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς