E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παπαευαγγέλου: 25‑27 αναφορές για μυοκαρδίτιδα μετά το Pfizer

Δεν έχουν συσχετιστεί σαφώς με το εμβόλιο

Δημοσίευση 16/6/2021 | 20:29

Παπαευαγγέλου: 25‑27 αναφορές για μυοκαρδίτιδα μετά το Pfizer

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό έχουν αναφερθεί και στη χώρα μας, δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχουν αναφορές και στη χώρα μας, είναι 25-27 περιστατικά, τα οποία δεν έχουν όλα σαφώς συσχετιστεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Τα δεδομένα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ αναφέρονται σε μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες κυρίως στην ομάδα 16-19 ή 19-24 ετών, ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη στη χώρα μας, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Έτσι, βλέπουμε περιστατικά στη χώρα μας που αφορούν μεγάλους ανθρώπους, που ακόμη δεν έχει ερευνηθεί κατά πόσο σχετίζονται με το εμβόλιο», συνέχισε η καθηγήτρια, ενώ επεσήμανε ότι η άνοιξη είναι εποχή που υπάρχουν τέτοια περιστατικά, γιατί «ένα από τα κυριότερα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις της άνοιξης».

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer «φαίνεται ότι έχουν καλή έκβαση, είναι παροδικά, ήπια, απαντούν σε αγωγή και από όσο ξέρουμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο».

«1,3 στο εκατ. η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη 2η δόση»

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και την ανησυχία που προκάλεσε σε κάποιους πολίτες η απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι δεν έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα.

Ερωτηθείσα αν κάποιος πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια απάντησε «με απόλυτη βεβαιότητα».

Η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι 1,3 στο εκατομμύριο, τόνισε. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση- πιθανολογούμε, δεν το ξέρουμε ακόμη- είναι πράγματα που ερευνώνται. Αλλά φαίνεται ότι ο γενετικός παράγοντας μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, για αυτό έχουμε πιθανότητα 13 στο εκατομμύριο στην πρώτη δόση και 1,3 στη δεύτερη».

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε και σημείωσε ότι και αυτό το σκεύασμα έχει βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που νόσησε από τον κορωνοϊό μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, απάντησε ότι η οδηγία είναι να κάνει τη δεύτερη δόση έξι μήνες μετά το πρώτο θετικό PCR τεστ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σοκ στη Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά την καθηγήτριά του

Κόσμος Χτες
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Λόρα: «Όσο βοήθησα, βοήθησα... Εσείς αν θέλετε να την ψάξετε, ψάξτε την» λέει ο πατέρας της 16χρονης

Ελλάδα Χτες
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της 16χρονης παραμένει στο Ρίο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ταξιδέψει στη Γερμανία για να αναζητήσει την κόρη του

Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία, Έλληνας από τη Θράκη ο ένας

Κόσμος Χτες
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ροδόπης - Είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων