E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παπαευαγγέλου: 25‑27 αναφορές για μυοκαρδίτιδα μετά το Pfizer

Δεν έχουν συσχετιστεί σαφώς με το εμβόλιο

Δημοσίευση 16/6/2021 | 20:29

Παπαευαγγέλου: 25‑27 αναφορές για μυοκαρδίτιδα μετά το Pfizer

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό έχουν αναφερθεί και στη χώρα μας, δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχουν αναφορές και στη χώρα μας, είναι 25-27 περιστατικά, τα οποία δεν έχουν όλα σαφώς συσχετιστεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Τα δεδομένα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ αναφέρονται σε μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες κυρίως στην ομάδα 16-19 ή 19-24 ετών, ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη στη χώρα μας, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Έτσι, βλέπουμε περιστατικά στη χώρα μας που αφορούν μεγάλους ανθρώπους, που ακόμη δεν έχει ερευνηθεί κατά πόσο σχετίζονται με το εμβόλιο», συνέχισε η καθηγήτρια, ενώ επεσήμανε ότι η άνοιξη είναι εποχή που υπάρχουν τέτοια περιστατικά, γιατί «ένα από τα κυριότερα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις της άνοιξης».

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer «φαίνεται ότι έχουν καλή έκβαση, είναι παροδικά, ήπια, απαντούν σε αγωγή και από όσο ξέρουμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο».

«1,3 στο εκατ. η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη 2η δόση»

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και την ανησυχία που προκάλεσε σε κάποιους πολίτες η απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι δεν έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα.

Ερωτηθείσα αν κάποιος πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια απάντησε «με απόλυτη βεβαιότητα».

Η πιθανότητα θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι 1,3 στο εκατομμύριο, τόνισε. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση- πιθανολογούμε, δεν το ξέρουμε ακόμη- είναι πράγματα που ερευνώνται. Αλλά φαίνεται ότι ο γενετικός παράγοντας μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, για αυτό έχουμε πιθανότητα 13 στο εκατομμύριο στην πρώτη δόση και 1,3 στη δεύτερη».

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε και σημείωσε ότι και αυτό το σκεύασμα έχει βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που νόσησε από τον κορωνοϊό μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, απάντησε ότι η οδηγία είναι να κάνει τη δεύτερη δόση έξι μήνες μετά το πρώτο θετικό PCR τεστ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις

Οικονομία 15.01.2026
Το χρονοδιάγραμμα, τα φορολογικά κίνητρα και οι αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης παραστατικών

Επιστροφή ενοικίου: Σήμερα οι τελευταίες πληρωμές για το 2025

Οικονομία 15.01.2026
Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Γροιλανδία: Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία στέλνουν στρατό

Κόσμος 15.01.2026
Ο Τραμπ θέτει το δίλημμα «με εμάς ή με Κίνα-Ρωσία»

Αυτοπυρπολήθηκε 95χρονη έξω από κατάστημα στο Αιγάλεω

Ελλάδα 15.01.2026
Σοκ στο Αιγάλεω με 95χρονη να αυτοπυρπολείται μπροστά σε κατάστημα.

Το μήνυμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην 16χρονη Λόρα

Κόσμος 15.01.2026
Το μήνυμα της Σταυρούλας στη Λόρα

Δεκτή έκανε την παραίτηση Καρυστιανού ο Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 15.01.2026
Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παύλος Ασλανίδης

Λόρα: Στου Ζωγράφου αναζητούν τα ίχνη της ‑ Συνομιλούσε με άγνωστο από εφαρμογή γνωριμιών

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφανισμένη νεαρή

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία