E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μπόνους» για το εμβόλιο: Τα κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες

Όλα τα σενάρια

Δημοσίευση 17/5/2021 | 08:21

«Μπόνους» για το εμβόλιο: Τα κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες

Η “χαλάρωση” των πολιτών, ως επακόλουθο του ανοίγματος της χώρας, θεωρείται από την κυβέρνηση ο μεγαλύτερος «εχθρός» στη μάχη με τον πανδημία, μαζί με την άρνηση μερίδας των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Και μπορεί το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να αποδυναμώνει τον ιό, όμως το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα της στο φθινόπωρο.

Οι τυχόν νέες μεταλλάξεις εκείνη την περίοδο, σε ένα περιβάλλον όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν θα είναι υπέρ-επαρκής, προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το… απευκταίο σενάριο, το φθινόπωρο να μην υπάρχει το απαραίτητο “τείχος ανοσίας”, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται πλάνο για κίνητρα προς τους πολίτες, προκειμένου να εμβολιαστούν το δυνατόν συντομότερα.

Πριν υπάρξει επάρκεια εμβολίων δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για προνόμια των εμβολιασμένων είχε δηλώσει προ ημερών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη… Όμως μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται υπερεπάρκεια εμβολίων, τόση ώστε αυτό να μην αποτελεί άλλοθι για όποιον δεν θέλει πραγματικά να εμβολιαστεί.

Σήμερα, σε αυτή τη χρονική στιγμή που η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για όλες τις ηλικίες, το θέμα ηθικά και νομικά δεν μπορεί να τεθεί, όμως η συζήτηση έχει ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου.

Η άρση περιορισμών σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ήδη εφαρμόζεται σε χώρες – π.χ. στις Η.Π.Α. οι εμβολιασμένοι δεν απαιτείται να φορούν μάσκα – και οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται και επόμενα βήματα…

Το Plan b’ για τον εμβολιασμό

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τη λύση στο… “γόρδιο δεσμό”, που και να μπορεί να κινείται και στο πλαίσιο του Συντάγματος και να έχει και ευρεία αποδοχή…

Το σκεπτικό, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, είναι όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους…, θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια, μπαρ, αλλά και μεταφορικά μέσα, όπως αεροπλάνα και πλοία.

Στον αντίποδα, για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, συζητείται να είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού μοριακού, rapid ή self test.

Λύση ωστόσο κοστοβόρα, καθώς από τη στιγμή που τα τεστ δεν θα αφορούν σε επαγγελματική δραστηριότητα ή σε σχολεία, δεν θα προβλέπεται δωρεάν διάθεση.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δίνει έναν αγώνα δρόμου για να πειστούν και οι επιφυλακτικοί πολίτες να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν με καλό μάτι την ανακοίνωση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει τη συνεργασία με την AstraZeneca…

Θεωρούν ότι η κίνηση αυτή στέλνει λάθος μηνύματα στους… διστακτικούς πολίτες, οι οποίοι με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τα επιχειρήματα ότι οι λόγοι δεν είναι υγειονομικοί, δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του εμβολίου, αλλά και την ασυνέπεια της εταιρείας στις παραδόσεις του εμβολίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία – Γαλλία 2‑0: «Ταύροι» σεληνιασμένοι, πάτησαν τους «τρικολόρ» και έκλεισαν θέση στον τελικό!

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια η Ισπανία διεκδικεί τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - στον τελικό την περιμένουν Αγγλία ή Αργεντινή

ΗΠΑ: Μυστήριο με το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική διάρροια» και έχει μολύνει πάνω από 3.000 ανθρώπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα, όμως τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα

Το απίστευτο σκηνικό στη Λήμνο – Έκανε SUP και του έκοψαν κλήση – Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για όσους επιλέγουν να κάνουν SUP

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο νέο Τουρισμός για Ολους – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Ποιο ηφαίστειο «ξύπνησε» μετά από 700.000 χρόνια και τι εντόπισαν οι δορυφόροι κάτω από την κορυφή του

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόροι ραντάρ ανίχνευσαν ανύψωση εδάφους 9 εκατοστών στο ηφαίστειο Ταφτάν του Ιράν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για ένα σύστημα που παρέμενε σιωπηλό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ελληνικό άγημα παρήλασε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπως το 1919 – Οι συγκινητικές φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Marfin: Προφυλακιστέοι οι δύο 42χρονοι για την εμπρηστική επίθεση

Ελλάδα Χτες
Οι δύο 42χρονοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη και κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών υλών.

Μουντιάλ 2026: Ο Σκαλόνι εκνευρίστηκε, ο Μέσι πειθάρχησε (Video)

E-Daily 3.Left Χτες
Η εντυπωσιακή στιγμή με τους παίκτες της Αργεντινής να τρέχουν στο πούλμαν μόλις ο προπονητής τους έκανε παρατήρηση για καθυστέρηση στην αναχώρηση της αποστολής – Μεταξύ αυτών και ο Λιονέλ Μέσι!

Στο σκοτάδι ξανά η Κούβα, τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών

Κόσμος Χτες
Το μπλακ-άουτ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Κατηγορούν τη Meta για απολύσεις μέσω AI: Στο στόχαστρο του αλγορίθμου έγκυες και εργαζόμενοι με αναπηρίες

E-Daily 3.Left Χτες
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι οι κατηγορίες στερούνται νομικής βάσης - Η εταιρεία φέτος ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να απολύσει το 10% εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, σχεδόν 8.000 άτομα