E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γεμάτη κατσαρίδες η Θεσσαλονίκη

Οι κατσαρίδες υπεύθυνες για την εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας

Δημοσίευση 14/5/2021 | 20:34

Γεμάτη κατσαρίδες η Θεσσαλονίκη

Υπεύθυνες για εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας θεωρούνται οι κατσαρίδες, οι οποίες στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται με υψηλή πυκνότητα θέσεων σε κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις νοσοκομείων, στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά του Κέντρου αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά τμήματα της πόλης.

Αυτά προκύπτουν από αναρτημένη ανακοίνωση, με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης- Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» των: Ι. Δημητριάδου, Δ. Καββαδά, Θ.Παπαμήτσου από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ,Γ.Ι Μέμτσα από το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ , Φ. Ξυστράκη, και Δ.Ν Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η οποία παρουσιάζεται στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παρουσία κατσαρίδων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία καθώς αυτές είναι φορείς διάφορων παθογόνων και αλλεργιογόνων. Μάλιστα, τα αλλεργιογόνα των οποίων είναι φορείς προκαλούν ευαισθητοποίηση της IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε), η οποία ευθύνεται για την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την αποτύπωση θέσεων, όπου υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν απεντομώσεις κατά των κατσαρίδων. Σε συνεργασία με εταιρείες υπηρεσιών απεντόμωσης συγκεντρώθηκαν 454 καταγραφές/θέσεις εντός του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν απεντομώσεις σε σπίτια κατά τα έτη 2019 και 2020. Εφαρμόζοντας ακτίνα 500 μέτρων για κάθε θέση αποτυπώθηκε ο χάρτης πυκνότητας των θέσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Τα βλαττοειδή αποτελούν μία από τις πιο συχνά απαντώμενες τάξεις εντόμων με μεγάλη απήχηση στα αστικά κέντρα καθώς περιλαμβάνουν τα διάφορα είδη κατσαρίδων. Στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη είναι τα Blatta orientalis, Periplaneta americana (Blattidae)Blattella germanica Supella Iongipalpa».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Zara Larsson ξανασυστήνεται στη Gen Z: Πώς ένα meme την έβγαλε από την αφάνεια

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Από τα hits στο απόλυτο προσωπικό brand

Έλα στην ομάδα μας: Θέση για δημοσιογράφους στην Αθήνα

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Digital Content Editor - Full time στην Αθήνα, Hybrid

Μόνικα Μπελούτσι: Στα 61 δεν είμαι πλέον το κέντρο της προσοχής

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός μίλησε για τη σχέση της με το πέρασμα του χρόνου και δήλωσε πως απολαμβάνει ότι έχει γίνει «θεατής» και δεν τραβάει τόσο τα βλέμματα

Σοφία Καρβέλα: Πόσο χρεώνει τη βιντεοκλήση μίας ώρας μαζί της για συμβουλές styling

E-Daily 3.Left Χτες
Στο επιχειρηματικό βήμα που έχει κάνει εδώ και λίγο καιρό η Σοφία Καρβέλα αναφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης 26/5 στο «Πρωινό»

Αννα Δρούζα: Πρεμιέρα για τη νέα της εκπομπή στο ΟΡΕΝ – Η επίσημη ανακοίνωση του σταθμού

E-Daily 3.Left Χτες
Η Αννα Δρούζα επιστρέφει δυναμικά στο OPEN με μια σειρά συναντήσεων αφιερωμένων στην ψυχική υγεία και τον σύγχρονο άνθρωπο

Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Μπαμπά πήρα πτυχίο» – Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο στα 64 της

E-Daily 3.Left Χτες
Το πτυχίο της στην Αγγλική Φιλολογία πήρε η Δήμητρα Παπαδοπούλου

Αν Χάθαγουεϊ: «Για δέκα χρόνια ήμουν ουσιαστικά τυφλή από το αριστερό μου μάτι»

E-Daily 3.Left Χτες
«Επιβάρυνε πραγματικά το νευρικό μου σύστημα», εξομολογήθηκε η ηθοποιός

Δίκη Κιμούλη κατά Βλαντή για συκοφαντική δυσφήμιση: Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές

E-Daily 3.Left Χτες
Η Παναγιώτα Βλαντή κατηγορείται ότι τον «συκοφάντησε» δύο φορές μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις της – Η υπόθεση θα συνεχιστεί τον ερχόμενο μήνα

Τζένιφερ Λόπεζ: Βουτιές στην πισίνα για τη Memorial Day ‑ Το λευκό μπικίνι και οι φωτογραφίες που συζητήθηκαν

E-Daily 3.Left Χτες
Η 56χρονη σταρ μοιράστηκε τη χαρούμενη μέρα της με ανθρώπους που αγαπά