E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλησιάζει την ατμόσφαιρα ο ακυβέρνητος κινεζικός πύραυλος

Φόβοι για πτώση κομματιών σε κατοικημένες περιοχές

Δημοσίευση 7/5/2021 | 14:46

Πλησιάζει την ατμόσφαιρα ο ακυβέρνητος κινεζικός πύραυλος

Ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη πτώση ενός ακυβέρνητου διαστημικού πυραύλου της Κίνας που εκτελεί ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο πύραυλος θα ξαναπέσει στη γήινη ατμόσφαιρα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και εκφράζονται φόβοι πως κομμάτια του πυραύλου μπορεί να μην καούν ολοκληρωτικά κατά την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα. Η Κίνα εκτιμά την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές στη Γη, «εξαιρετικά μικρή», ωστόσο, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Ο 30μετρος πύραυλος Long March 5B είχε εκτοξευθεί στις 29 Απριλίου από τη Γουέντσανγκ της Κίνας, σε χαμηλή τροχιά, μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του μελλοντικού διαστημικού σταθμού Tianhe που κατασκευάζει το Πεκίνο. Τώρα, ο «πυρήνας» του Long March 5B με βάρος 21 τόνων, έχει μπει σε μία προσωρινή τροχιά που αποτελεί προάγγελο για μία από τις μεγαλύτερες ανεξέλεγκτες επανεισόδους και κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να πέσει σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού που χρησίμευσε ως εκτοξευτής εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το σημείο που μπορεί να πέσει.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε εναέριες δραστηριότητες ή (σε πρόσωπα, κατασκευές και δραστηριότητες) στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστήριξε.

Μετά την απόσπαση του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά - σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη.

Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στη θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στη Γη.

Τον Απρίλιο 2018, το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα 31.01.2026
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός 31.01.2026
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα 31.01.2026
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία

Μυστήριο με το νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων στα Ψαχνά Ευβοίας: Βρέθηκε δοχείο με καύσιμο κοντά στις σορούς τους

Ελλάδα 31.01.2026
Οι Αρχές αναζητούν απαντήσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του νεκρού ηλικιωμένου ζευγαριού στα Ψαχνά Ευβοίας

Οι επιστήμονες χτυπούν το «καμπανάκι» – Δύο νέοι ιοί η επόμενη μεγάλη απειλή

Tech + Science 31.01.2026
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ιοί με ζωική προέλευση μπορούν να μεταλλαχθούν

«Παγώνουν» οι κλήσεις από τις οκτώ AI κάμερες στην Αττική – Ο λόγος

Ελλάδα 31.01.2026
Γιατί δεν είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη βεβαίωση και αποστολή προστίμων μέσω ψηφιακών ειδοποιήσεων από τις κάμερες AI

Νέο δημοσίευμα για την υγεία του Τραμπ: Γιατροί λένε ότι `είναι στα πρώτα στάδια άνοιας`

Κόσμος 31.01.2026
Ο Τραμπ `έχει πάθει εγκεφαλικό, κρατά το δεξί του χέρι με το αριστερό`

Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη φονική έκρηξη, οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Ελλάδα 31.01.2026
Στο επίκεντρο οι δεξαμενές προπανίου και οι καταγγελίες για οσμή αερίου πριν το δυστύχημα

Πέθανε η Κάθριν Ο’Χάρα, η μητέρα του Κέβιν από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι»

Κόσμος Χτες
Έφυγε σε ηλικία 71 ετών έχοντας αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Βιολάντα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Δύο εκρήξεις μέσα σε 6 δευτερόλεπτα

Ελλάδα Χτες
Nέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως σοβαρές παραλείψεις, αλλά και καταγγελίες για αδιαφορία απέναντι σε προειδοποιητικά σημάδια που –όπως φαίνεται– είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν από τη φονική έκρηξη.