E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτυχε το πείραμα της Βαρκελώνης: Καμία μετάδοση του ιού σε συναυλία 5.000 θεατών

Ποια μέτρα τήρησαν και ποια όχι οι συμετέχοντες στη συναυλία - Από τα έξι κρούσμστα που εντοπίστηκαν, τα τέσσερα δεν είχαν σχέση με τη συναυλία, λένε οι διοργανωτές

Δημοσίευση 27/4/2021 | 15:22

Πέτυχε το πείραμα της Βαρκελώνης: Καμία μετάδοση του ιού σε συναυλία 5.000 θεατών

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού μετά την ροκ συναυλία στις 27 Μαρτίου στην Βαρκελώνη με 5.000 θεατές που χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις, δήλωσαν σήμερα οι διοργανωτές που θέλησαν να αποδείξουν ότι οι συναυλίες είναι εφικτές παρά την πανδημία.

Τα τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στην συναυλία δεκαπέντε ημέρες μετά έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης», ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από την συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2.

Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο 6 θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά την συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά την διάρκεια της συναυλίας».

«Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και την χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε. Εκτός από τα τεστ και τις μάσκες FFP2, ο εξαερισμός καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες ήταν αυστηρά ελεγχόμενες.

Το πείραμα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία. Μία ακόμη συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων.

«Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις», δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης κατά την συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος.

«Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα επάνω μας, πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε» εξήγησε ο Αντζελς Πόνσα, αρμόδιος για τον Πολιτισμό στην τοπική καταλανική κυβέρνηση.

Ηδη τον Δεκέμβριο, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα σε αίθουσα της Βαρκελώνης με 500 θεατές που είχαν προηγουμένως περάσει από τεστ. Λίγες ημέρες αργότερα, κανείς δεν είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

AAΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών

Πρόταση 10ήμερης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Διπλωματικές κινήσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης - ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές διαβίβασαν σχετική πρόταση

Φωτιά σε εστιατόριο στα Εξάρχεια – Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αραχώβης

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα επιχειρούν στο σημείο – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Αντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα ακολούθησε «λάθος δρόμους» τη δεκαετία του 1980 και ότι οι συνέπειες γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα - «Ας κάνουμε την αρχή ώστε η Βρετανία να πιστεύει ξανά»

Επίσημη η μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσέντι Όσμαν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο διεθνής Τούρκος σταρ υπέγραψε συμβόλαιο με το «Δικέφαλο» έως και τη σεζόν 2028-29 και αναμένεται η παρουσίασή του στο «PAOK Sports Arena»

Ενδοοικογενειακή βία σε ξενοδοχείο της Κρήτης: Χτύπησε τη σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο 37χρονος συνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς που κλήθηκαν στο ξενοδοχείο στον Ανισαρά Χερσονήσου.

Σε ποια περιοχή της Αθήνας η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από 29,1°C τη νύχτα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αρναούτογλου: Η Ελλάδα αντιμετώπισε σήμερα δύο εντελώς διαφορετικά καλοκαίρια

«Εξέγερση της Κατσαρίδας» στην Ινδία: Δακρυγόνα και ξύλο κατά φοιτητών που πορεύτηκαν προς το Κοινοβούλιο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν στο Νέο Δελχί κατά της νοθείας στις πανεπιστημιακές εξετάσεις και απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.

Εξολοθρευτής 2: Έφυγε από τη ζωή ο Γουίλιαμ Γουίσερ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συνσεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2» μαζί με τον Τζέιμς Κάμερον, πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές