E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτυχε το πείραμα της Βαρκελώνης: Καμία μετάδοση του ιού σε συναυλία 5.000 θεατών

Ποια μέτρα τήρησαν και ποια όχι οι συμετέχοντες στη συναυλία - Από τα έξι κρούσμστα που εντοπίστηκαν, τα τέσσερα δεν είχαν σχέση με τη συναυλία, λένε οι διοργανωτές

Δημοσίευση 27/4/2021 | 15:22

Πέτυχε το πείραμα της Βαρκελώνης: Καμία μετάδοση του ιού σε συναυλία 5.000 θεατών

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού μετά την ροκ συναυλία στις 27 Μαρτίου στην Βαρκελώνη με 5.000 θεατές που χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις, δήλωσαν σήμερα οι διοργανωτές που θέλησαν να αποδείξουν ότι οι συναυλίες είναι εφικτές παρά την πανδημία.

Τα τεστ PCR που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στην συναυλία δεκαπέντε ημέρες μετά έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης», ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από την συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2.

Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο 6 θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά την συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά την διάρκεια της συναυλίας».

«Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και την χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε. Εκτός από τα τεστ και τις μάσκες FFP2, ο εξαερισμός καθώς και οι δυνατότητες πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες ήταν αυστηρά ελεγχόμενες.

Το πείραμα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία. Μία ακόμη συναυλία-τεστ οργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων.

«Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις», δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης κατά την συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος.

«Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα επάνω μας, πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε» εξήγησε ο Αντζελς Πόνσα, αρμόδιος για τον Πολιτισμό στην τοπική καταλανική κυβέρνηση.

Ηδη τον Δεκέμβριο, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα σε αίθουσα της Βαρκελώνης με 500 θεατές που είχαν προηγουμένως περάσει από τεστ. Λίγες ημέρες αργότερα, κανείς δεν είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Υπάλληλος της Εγνατίας και γυναίκα συνοδηγός έχασαν τη ζωή τους σε αλυσιδωτό τροχαίο κοντά στη σήραγγα της Δωδώνης

Μαρινέλλα: Τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ‑ δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το «Ανοιξε πέτρα» ως το «Δώσ` μου τ` αθάνατο νερό», η φωνή της σημάδεψε τις μεγαλύτερες ταινίες της εποχής

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Ελλάδα Χτες
Η «μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού» άφησε την τελευταία της πνοή, έπειτα από μήνες νοσηλείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη επί σκηνής στο Ηρώδειο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Δύο νεκροί σε διπλό τροχαίο ‑ Θύμα και ο υπάλληλος που έσπευσε σε βοήθεια

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός ΙΧ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με νταλίκα, ενώ λίγο αργότερα υπάλληλος του παραχωρησιούχου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός Χτες
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα Χτες
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος Χτες
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα Χτες
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science Χτες
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός Χτες
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος Χτες
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.