E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια

Οι 4 κατηγορίες που γλιτώνουν από το κίνδυνο των τεκμηρίων και πιθανώς το πρόστιμο 22% των αποδείξεων

Δημοσίευση 18/4/2021 | 11:33

Εφορία: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια

Οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι που είτε ανεστάλη η σύμβαση τους. είτε εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναγκάστηκαν να εισπράξουν κουρεμένα ενοίκια θα απαλλαχτούν φέτος από το άγχος των τεκμηρίων κατά την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή “Συμβαίνει τώρα” οι εν λόγω φορολογούμενοι θα φορολογηθούν φέτος με βάση μόνο των εισοδήματα του 2020 τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα λόγω των απανωτών lockdown. Δηλαδή, δεν διατρέχουν τον κίνδυνο η εφορία να τους προσδιορίσει τεκμαρτό εισόδημα βάσει των δαπανών διαβίωσης, σπίτια αυτοκίνητα κλπ. Μοναδική προϋπόθεση είναι τα δύο προηγούμενα χρόνια να μην τους είχαν πιάσει τα τεκμήρια στις φορολογικές δηλώσεις Δηλαδή σε μία από τις δύο χρονιές (2019 - 2020) να μην είχε προσδιοριστεί το εισόδημα τους τεκμαρτά.

Σε σχέση με το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ο ο υπουργός είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς μια λύση, πάλι για τις παραπάνω κατηγορίες, στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdown το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογούμενων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματος του μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Δηλαδή οι δηλώσεις που θα υποβληθούν τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου η να καταβληθεί διπλή τον Αύγουστο. Δηλαδή όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν και τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Πληρωμές αποζημιώσεων ενοικίων

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πληρωμή «σκούπα» για τις αποζημιώσεις που αφορούν στα κουρέματα ενοικίων της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 (ουρές) και στο δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2020 (πρώτος γύρος πληρωμής). Ειδικότερα, αναμένονται τα εξής:

Εκκρεμείς αποζημιώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020: Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να τρέξει παράλληλα ένα νέο γύρο καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων για τα κουρέματα ενοικίων που έγιναν τι τελευταίο δίμηνο του έτους. Εδώ όμως υπάρχουν δύο θέματα: Πρώτον, οι ουρές πληρωμών που που αφορούν όσους έχουν κάνει διορθώσεις στις δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει και δεύτερον, η εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων για το συγκεκριμένο δίμηνο που υποβλήθηκαν στο σύστημα (η δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε) μέχρι και τις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία τις ΑΑΔΕ, με την επαναλειτουργία του συστήματος υποβλήθηκαν περίπου 90.000 αρχικές δηλώσεις Covid για τον Νοέμβριο και 65.000 για τον Δεκέμβριο.

Εκκρεμείς αποζημιώσεις Ιανουαρίου 2021: Προγραμματίζεται η καταβολή όσων αποζημιώσεων έχουν απομείνει για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Διπλή πληρωμή Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021: Το μεγάλο στοίχημα για την ΑΑΔΕ είναι η ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων για τα χαμένα ή κουρεμένα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου . Ουσιαστικά, η αποζημίωση για τον μήνα Μάρτιο θα προκαταβληθεί ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τον μήνα Φεβρουάριο, χωρίς να απαιτηθεί από τους δικαιούχους ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει προηγουμένως δηλώσεις COVID.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρονάλντο για Μέσι: «Ώρα να αποδεχτεί ο κόσμος ότι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών»

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Ύμνοι του Βραζιλιάνου θρύλου Ρονάλντο για τον Λιονέλ Μέσι μετά την παράστασή του κόντρα στην Αλγερία με χατ τρικ

Πώς δρούσε το κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης με τους 80.000 συνδρομητές

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ακολουθώντας τη «ροή του χρήματος» οι αρχές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν σε καθεστώς απόλυτης χλιδής - Πώς ξέπλεναν τα μαύρα χρήματα

Βάρκιζα: Διαψεύδει την επίθεση λαγοκέφαλου σε λουόμενη ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Η ώρα της κρίσης για τον σίριαλ κίλερ του Gilgo Beach: Η ανατριχιαστική δράση του

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Η καταδίκη του Ρεξ Χόιερμαν, κατά συρροή δολοφόνου του Gilgo Beach θα θέσει τέλος σε μια ανατριχιαστική υπόθεση που οι ερευνητές χρειάστηκαν περισσότερο από μια δεκαετία για να λύσουν

Λιγότεροι θάνατοι στην Ελλάδα το 2026: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ανά περιφέρεια μόνιμης διαμονής των θανόντων, παρατηρείται μείωση των θανάτων σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας

Τραμπ για συμφωνία με Ιράν: Δεν είναι τελική, αν δεν μου αρέσει, θα ξαναρίξουμε βόμβες στα κεφάλια τους

Κόσμος 17.06.2026
Οι αγορές είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της συμφωνίας με το Ιράν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος