E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε σχολείο από τους αρνητές των self test

Τα fake news που διακινούνται

Δημοσίευση 15/4/2021 | 09:22

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε σχολείο από τους αρνητές των self test

Δεν έχουν τέλος τα fake news που διακινούνται στο διαδίκτυο σχετικά με τα self test, τα οποία χρειάζεται να διενεργούν σε εβδομαδιαία βάση οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των Λυκείων, για την ασφαλή επιστροφή τους στα σχολικά συγκροτήματα.

Μάλιστα, εκτός από τα fake news που αφορούν τα self test και «πληροφορούν» τους πολίτες τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά τους αν τα κάνουν, κυκλοφορεί και μία έτοιμη μηνυτήρια αναφορά, την οποία γονείς προτρέπονται να συμπληρώσουν για να στραφούν εναντίον εκπαιδευτικών που απλά εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες οδηγίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την επανέναρξη των μαθημάτων στα Λύκεια υπό το καθεστώς των self test, υπήρξαν περιπτώσεις γονέων τόσο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης όσο στο Ρέθυμνο και αλλού, που κινήθηκαν με μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτικών, επειδή δεν επέτρεψαν την είσοδο στα παιδιά τους χωρίς τη σχετική βεβαίωση με το αποτέλεσμα του self test.

Μάλιστα, χθες, υπήρξε ένταση έξω από το 1ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου όταν πολίτες συγκεντρώθηκαν για να συμπαρασταθούν σε μητέρα που ζητούσε να επιτραπεί στον γιο της η είσοδος χωρίς να έχει μαζί του την προβλεπόμενη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self-test. Η μητέρα του παιδιού κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, σήμερα το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί, ενώ έξω από αυτό βρίσκονται και γονείς που είναι κατά των self test. Μαθητές μιλώντας στην κάμερα του MEGA δήλωσαν ότι είναι κατά της κατάληψης, ενώ μίλησε και η κ. Σοφία Ρωμαίου, η μητέρα από την οποία ξεκίνησε το θέμα.

«Έχω περάσει και εγώ κορωνοϊό, με όλα τα συμπτώματα, δύσκολα. Είμαι μητέρα ενός παιδιού ανήλικου της Α Λυκείου, 15 ετών. Είναι καλός μαθητής και εδώ και τρεις ημέρες δεν μπορεί να μπει στην τάξη να κάνει μάθημα. Με βάση το νόμο του Συντάγματος Α 120 απαγορεύεται κάθε ιατρική πράξη στο παιδί χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα. Η ένστασή μου είναι ότι δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία των self-tests. Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να εμπεριέχουν που μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει στον οργανισμό αυτό το self-test. Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, έχω τελειώσει και νοσηλευτική. Έχω στην οικογένειά μου γιατρούς και γνωρίζω κάποια πράγματα από μέσα. Και εγώ τους γιατρούς εμπιστεύομαι. Υπάρχουν γιατροί που αντιδρούν. Υπάρχει νόμος που κατοχυρώνει το δικαίωμά μας. Δεν αρνούμαι να κάνει το παιδί μια σωστή μοριακή εξέταση σε ένα εργαστήριο. Εδώ όμως ζητάνε από το σχολείο self-test», είπε η κ. Ρωμαίου.

«Υπάρχει διχογνωμία στους γιατρούς και οι γονείς τα ακούμε και ανησυχούμε. Δεν είμαι αρνήτρια, έχω περάσει κορωνοϊό. Εμείς αγωνιζόμαστε για την υγεία των παιδιών μας. Εγώ δεν είμαι αρμόδια να πω αν στηρίζω ή όχι την κατάληψη. Εγώ μιλώ ως γονέας», συνέχισε η ίδια.

«Έχω κάνει μήνυση προς τη διοίκηση του σχολείου και κατά παντός υπευθύνου για αυτή την ψυχολογική διαδικασία που βάζουν τα παιδιά μας, για τα ατομικά δικαιώματα της ελευθερίας του ατόμου. Βεβαίως συμβουλεύτηκα δικηγόρο. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να μπουν και να απομονωθούν σε δομές αν βγουν θετικά. Ακριβώς έτσι είναι. Τα παιδιά έχουν το σπίτι και το περιβάλλον τους»,
πρόσθεσε η κ. Ρωμαίου.


Τα fake news που διακινούνται

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μία ψευδής είδηση, η οποία αναφέρει ότι «τη δεύτερη φορά που κάποιο παιδί βγαίνει θετικό σε self test το “αρπάζουν” και το βάζουν σε δομές covid». Αυτή η θεωρία συνωμοσίας κάνει τον γύρο του διαδικτύου από άτομα που προτρέπουν τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να υποβληθούν σε self test.


Ακόμη, "δίνουν λύσεις" για την περίπτωση που κάποιος διευθυντής σχολείου απαγορεύσει την είσοδο στα παιδιά τους – κάτι το οποίο θεωρούν αντισυνταγματικό-, παραθέτοντας μία έτοιμη μηνυτήρια αναφορά την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να στραφούν εναντίον εκπαιδευτικών, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων, το άρθρο 120 του συντάγματος, ευελπιστώντας να παρέμβει εισαγγελέας. Στόχος είναι να πείσουν “όλους τους γονείς” να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να “ταράξουν” το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να σταματήσει η “παρανομία”, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε δομές “συγκέντρωσης” για κρούσματα κορωνοϊού, παροτρύνοντας τους γονείς “να ξυπνήσουν” και να “μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε σε δομές κορωνοϊού”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Κατατέθηκαν περισσότερες από 800.000 αιτήσεις - Η υπηρεσία θα διαθέσει συνολικά 300.000 επιταγές

Σύρος: Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στην Ερμούπολη – Αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Οι δράστες «χτύπησαν» με κουκούλες τα ξημερώματα της Δευτέρας

26 οι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Η Λιουγιάνγκ θεωρείται κέντρο της βιομηχανίας παραγωγής πυροτεχνημάτων της Κίνας, όπου πολλές από τις κατασκευάστριες είναι εγκατεστημένες εκεί

Γαστούνη: Έκαψαν το μαγαζί του περιπτερά που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από ομάδα Ρομά

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Αυτή τη φορά, ο πρώην περιπτεράς, αφού έκλεισε το περίπτερο, όπως είχε προαναγγείλει και είχε βάλει στα σκαριά νέο επιχειρηματικό σχέδιο

Σεισμός τώρα 4,2 στο Λασίθι

Ελλάδα 05.05.2026
Ακόμη μια σεισμική δόνηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη

Τραγωδία στον «αέρα» στη Βραζιλία: Αεροσκάφος έπεσε σε κτίριο ‑ Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες

Ελλάδα 05.05.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος πιλότος είχε αναφέρει πρόβλημα στον πύργο ελέγχου

Τραγωδία στην Καβάλα: Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Χθες βράδυ και μετά το τέλος της υπηρεσίας του Αστυνομικός βρέθηκε σε χώρο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας νεκρός

Πανελλήνιες 2026: Τι είναι το Δελτίο Εξεταζομένου ‑ Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ελλάδα 05.05.2026
Αναλυτικά το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων - Πότε κλείνουν τα σχολεία

Επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε διάρρηξη στο μεσιτικό γραφείο του και κλοπή €297.000 από χρηματοκιβώτιο

Ελλάδα 05.05.2026
Κατά πληροφορίες ο επιχειρηματίας εντόπισε μια τρύπα στον τοίχο της