E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκαν σαλιγκάρια που αυτο‑αποκεφαλίζονται και δημιουργούν νέο σώμα

Άλλη μία απίστευτη απόδειξη ότι μερικές φορές η επιστημονική πραγματικότητα ξεπερνά την επιστημονική φαντασία

Δημοσίευση 9/3/2021 | 10:40

Βρέθηκαν σαλιγκάρια που αυτο‑αποκεφαλίζονται και δημιουργούν νέο σώμα

Εάν κατάφερναν να το κάνουν οι άνθρωποι θα ήταν πάρα πολύ εξελιγμένοι: Να κόψουν μόνοι τους το κεφάλι τους για να ξεφορτωθούν το άρρωστο σώμα τους και μετά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα νέο υγιές σώμα για το κομμένο κεφάλι τους, το οποίο όλον αυτόν τον καιρό ζούσε μια χαρά μόνο του.

Μπορεί να μην το κάνουν οι άνθρωποι -ίσως όχι ακόμη- αλλά βρέθηκαν δύο τουλάχιστον είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών που κάνουν ακριβώς αυτό, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες. Άλλη μία απίστευτη απόδειξη ότι μερικές φορές η επιστημονική πραγματικότητα ξεπερνά την επιστημονική φαντασία.

Τα εν λόγω σαλιγκάρια (Elysia marginata και E.atroviridis) αποκόπτουν μόνα τους το κεφάλι από το σώμα τους που έχει γεμίσει παράσιτα (μία διαδικασία που κρατάει μερικές ώρες). Το ασώματο κεφάλι ξεκινά αμέσως να τρέφεται με μικροοργανισμούς και σε μία εβδομάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία νέα καρδιά, ενώ σε σχεδόν τρεις εβδομάδες έχει αναγεννήσει ένα ολόκληρο νέο σώμα, που κολλά στο κεφάλι. Τα αποκομμένα σώματα, τα οποία περιέργως μπορούν να εμφανίζουν σημάδια ζωής ακόμη και μετά από μήνες, με την καρδιά να συνεχίσει να χτυπάει, ποτέ δεν βγάζουν νέα κεφάλια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σαγιάκα Μίτοχ του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Γυναικών Νάρα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το «Science», το «New Scientist» και τη βρετανική «Independent». «Εκπλαγήκαμε που είδαμε το κεφάλι να κινείται αυτόνομα. Νομίζαμε ότι θα πέθαινε σύντομα χωρίς την καρδιά και τα άλλα σημαντικά όργανα, αλλά εκπλαγήκαμε ξανά όταν είδαμε ότι αναγέννησε όλο το σώμα του. Ήταν σαν ταινία τρόμου. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για την πιο ακραία μορφή αυτονόμησης και αναγέννησης στη φύση», δήλωσε η Μίτοχ.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη την αιτία ούτε τον βιολογικό μηχανισμό της εντυπωσιακής αναγέννησης, αλλά υποπτεύονται ότι τα κεφάλια των σαλιγκαριών «κλέβουν» από τους μικροοργανισμούς, με τους οποίους τρέφονται, φωτοσυνθετικούς χλωροπλάστες, που ενσωματώνουν στο σώμα τους και με τη βοήθεια των οποίων το κομμένο κεφάλι -με τη συνέργεια ειδικών βλαστικών κυττάρων στην άκρη του λαιμού- μετατρέπει τις ηλιακές ακτίνες σε ενέργεια για να αναγεννήσει ένα νέο σώμα.

Για άγνωστο λόγο το «κόλπο» του αυτο-αποκεφαλισμού, της αυτονόμησης του κεφαλιού και της δημιουργίας νέου σώματος γίνεται μόνο από νεαρά σαλιγκάρια και όχι από ηλικιωμένα, τα οποία πεθαίνουν περίπου δέκα ημέρες μετά την αυτονόμηση του κεφαλιού τους.

Η διαδικασία της αποκοπής ενός μέρους του σώματος είναι γνωστή στο ζωικό βασίλειο, π.χ. σε σαύρες που μόνες τους κόβουν την ουρά τους για να ξεφύγουν από διώκτες τους και μετά την αναγεννούν, σε σκουλήκια, ύδρες κ.ά. Όμως, μία τέτοια ακραία μορφή αποκοπής του κεφαλιού και αναγέννησης όλου του σώματος με τα όργανά του ποτέ δεν είχε παρατηρηθεί έως τώρα.

«Αν και βρισκόμαστε στον 21ό αιώνα, δεν ξέρουμε ακόμη τι πραγματικά είναι δυνατό στη βιολογία», σχολίασε ο μοριακός βιολόγος Αλεχάντρο Σάντσεθ Αλβαράδο του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Stowers όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Σύρο, 112 για εκκένωση της περιοχής Τρία Λαγγόνια

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα - «Προς το παρόν δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα», λέει ο δήμαρχος του νησιού

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από την Τρίτη τα πρόστιμα – Λήγει η προθεσμία

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Συνολικά 570.000 καθαρισμοί οικοπέδων έχουν ήδη δηλωθεί μέχρι στιγμής.

Νέες ταυτότητες: Τι γίνεται αν δεν έχετε προλάβει να εκδώσετε πριν τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής των παλαιών ταυτοτήτων στα ταξίδια εξωτερικού

Μουντιάλ 2026: Ιστορικός βαθμός για το Κουρασάο με ήρωα τον Ρουμ απέναντι στον Ισημερινό

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το Κουρασάο άντεξε στην πίεση του Εκουαδόρ, απέσπασε λευκή ισοπαλία (0-0) στο Κάνσας για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου και πανηγύρισε τον πρώτο του ιστορικό βαθμό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρη σε μια μυθική εμφάνιση του τερματοφύλακά του.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ημερομηνία έναρξης και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις 2026

Απίστευτη ανευθυνότητα από λουόμενους ‑ Πήγαν να... παίξουν με λαγοκέφαλο και τους δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Φαίνεται πως οι συστάσεις των Αρχών δεν συνετίζουν τον κόσμο

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Ο Σκοπιανός την δολοφόνησε, την έβαλε σε σακούλα και την έθαψε σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Σοκάρει η αγριότητα με την οποία ο 43χρονος διέπραξε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι ‑ Επιχειρούν 47 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο, ενώ βοηθούν και εθελοντές

Χανιά: Εντοπίστηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας ‑ Ομολόγησε ο 43χρονος Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η σορός της βρέθηκε θαμμένη 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Καιρός: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά και τα Δωδεκάνησα - στο Αιγαίο τα μελτέμια αγγίζουν τα 7 μποφόρ

Χανιά: Οι Αρχές «βλέπουν» πιθανό σeξουαλικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις έρευνες των Αρχών