E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων

Αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Δημοσίευση 5/3/2021 | 14:10

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων

Κυριαρχία των μεταλλάξεων έναντι του αρχικού στελέχους, διαπιστώνεται πλέον στην χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Το ζήτημα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, τόνισε πως ένας από τους τρεις λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και χει φέρει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία είναι οι μεταλλάξεις.

Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από την βρετανική μετάλλαξη.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του η οποία είχε δημοσιευθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δημόπουλος σημείωνε πως ο κορωνοϊός είναι ένας ευπροσάρμοστος εχθρός. Όπως σημείωσε, αναδύονται συνεχώς νέα στελέχη τα οποία και προσδίδουν προσαρμοστικό πλεονέκτημα επιβίωσης του ιού.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επεσήμανε και αυτός την διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα. «Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος», είπε και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς τοποθετήθηκε και ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος 21.03.2026
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα 21.03.2026
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα 21.03.2026
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος 21.03.2026
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός 21.03.2026
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα 21.03.2026
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη

Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία σε απόσταση 4000 χιλιομέτρων

Κόσμος 21.03.2026
Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς η βάση του Ντιέγκο Γκάρσια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων από το ιρανικό έδαφος

Πρωτόγνωρες εικόνες από την κακοκαιρία Τερέζα στις Κανάριες Νήσους: Θυελλώδεις άνεμοι και γιγαντιαία κύματα, χιόνισε στην Τενερίφη

Κόσμος Χτες
Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 140 χλμ/ώρα, δρόμοι πλημμύρισαν, ακυρώθηκαν πτήσεις, ενώ οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις φοβούμενες για τη σωματική ακεραιότητα ντόπιων και τουριστών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός tiktoker bodybuilder – Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο γυμναστήριό του για αναβολικά

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος έχει έντονη δραστηριότητα στα social media - Έρευνα της αστυνομίας για κύκλωμα διακίνησης αναβολικών

Σοκ στην Τουρκία: Πυροβόλησαν και σκότωσαν 21χρονο ποδοσφαιριστή

Κόσμος Χτες
Δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους