E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων

Αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Δημοσίευση 5/3/2021 | 14:10

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική στο 70% έως και 90% των κρουσμάτων

Κυριαρχία των μεταλλάξεων έναντι του αρχικού στελέχους, διαπιστώνεται πλέον στην χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Το ζήτημα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, τόνισε πως ένας από τους τρεις λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και χει φέρει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία είναι οι μεταλλάξεις.

Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από την βρετανική μετάλλαξη.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του η οποία είχε δημοσιευθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δημόπουλος σημείωνε πως ο κορωνοϊός είναι ένας ευπροσάρμοστος εχθρός. Όπως σημείωσε, αναδύονται συνεχώς νέα στελέχη τα οποία και προσδίδουν προσαρμοστικό πλεονέκτημα επιβίωσης του ιού.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επεσήμανε και αυτός την διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα. «Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος», είπε και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς τοποθετήθηκε και ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα 08.04.2026
Η κυκλοφορία έχει μάλιστα διακοπεί στο ύψος της οδού Αλκμήνης

Απαγόρευση χρήσης social media για τους κάτω των 15: Πώς θα εφαρμοστεί, ποιες εφαρμογές αφορά

Ελλάδα 08.04.2026
Προβλέπονται μάλιστα, δρακόντεια πρόστιμα για πλατφόρμες που αψηφούν την απαγόρευση που θα φτάνουν έως και το 6% του παγκόσμιου τζίρου

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανάμεσα σε Λακωνία και Κρήτη

Ελλάδα 08.04.2026
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα

Αγιο Φως: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Πώς θα φτάσει στην Ελλάδα

Ελλάδα 08.04.2026
Η τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο θα ακολουθήσει το ίδιο αυστηρό πρωτόκολλο, ενώ οι επισκέπτες από την Ελλάδα δεν θα εισέλθουν στον Ναό

Χαμός με Στραβελάκη και Κωνσταντοπούλου: «Γιατί με στοχοποιείτε» ‑ «Η εκπομπή είναι τσιφλίκι σας;»

Ελλάδα 08.04.2026
«Δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα μου πει τι θα πω» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Πάσχα 2026: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση 75% τις ημέρες των αργιών

Οικονομία 08.04.2026
Πόσο πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι εργαστούν τις ημέρες που είναι αργία

Οι ένοπλες δυνάμεις φτιάχνουν UAV με 3D εκτύπωση ‑ Ουσιαστικό βήμα μετάβασης στη νέα εποχή

Κόσμος 08.04.2026
Ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί και τον Οκτώβριο του 2025 το Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών στις Αχαρνές

Τραγωδία στην Καισαριανή: Νεκρός 28χρονος που αγνοούνταν

Ελλάδα 08.04.2026
Ο 28χρονος Πολυχρόνης αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου

Hellenic Train: Έπεσε δέντρο στο τμήμα Σίνδος ‑ Θεσσαλονίκη ‑ Διακόπηκε η κυκλοφορία

Ελλάδα 08.04.2026
Από την πτώση δέντρου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

Χανιά: Εξιχνιάστηκε κύκλωμα για τηλεφωνικές απάτες ‑ Πάνω από 190.000 ευρώ η λεία τους

Ελλάδα 08.04.2026
28 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ακραία δήλωση Ακάρ για Κύπρο: «Θα είναι το τελευταίο σας Πάσχα»

Κόσμος 08.04.2026
Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλουσί Ακάρ έκανε σχετική ανάρτηση