E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τα κρούσματα

Τι δείχνουν τα λύματα

Δημοσίευση 3/3/2021 | 09:30

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τα κρούσματα

Την ανάγκη ανάσχεσης της διάδοσης του κορωνοϊού επεσήμανε σε τοποθέτησή του την Τετάρτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης σημειώνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική είχε διαγνωστεί ήδη μία εβδομάδα πριν μέσω των λυμάτων.

Αν δεν ανασχεθεί η διάδοση του κορωνοϊού, θα φτάσουμε στα 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως, προειδοποίησε ο καθηγητής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως είπε, «είδαμε πολύ νωρίς την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής» και ενημερώσαμε τους ειδικούς, εξηγώντας πως από τα στοιχεία που εξετάζουν φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα «7-10 ημέρες νωρίτερα».

Ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε τη μη εφαρμογή της τηλεργασίας στον επιθυμητό βαθμό, αλλά και στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων.

Ο κ. Θωμαΐδης παραδέχθηκε πως είναι μία δύσκολη εξίσωση η ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής προφύλαξης, της οικονομίας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού από το lockdown και συμπλήρωσε πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης.

Ελπίζω πως με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα δούμε μία ανάσχεση της διασποράς του ιού, τόνισε.

Αυξητικές τάσεις δείχνουν τα λύματα

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Όπως προκύπτει, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα Χτες
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα Χτες
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα Χτες
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα Χτες
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα Χτες
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός Χτες
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Ελλάδα Χτες
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή

Αθλητικά Νέα Χτες
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας