E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενδιαφέρον από 60 πλούσιους για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

Έκλεισαν οι πρώτες 10 υποθέσεις

Δημοσίευση 25/2/2021 | 08:43

Ενδιαφέρον από 60 πλούσιους για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

Βροχή αιτημάτων από εύπορους αλλοδαπούς εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρηματίες, παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Καταθέτουν αιτήσεις και ζητούν οδηγίες και διευκρινίσεις προκειμένου να μετατραπούν σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολόγηση της περιουσίας και των εισοδημάτων τους.

Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent», που διοργάνωσε το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθηνά Καλύβα τόνισε οτι η πανδημία δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, λόγω του περιορισμού των ταξιδιών, αλλά «υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενεργοποιήσει τρία παράλληλα non dom, με κοινό παρονομαστή την ιδιαιτέρως ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε όσους προσέλθουν.

Η αρχή έγινε το πρώτο Non Dom to 2019 και με στόχο τα πολύ «βαριά» πορτοφόλια του εξωτερικού. Έτσι, όποιο φυσικό πρόσωπο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

Η συνέχεια δόθηκε με στόχο το κομπόδεμα των εύπορων συνταξιούχων του εξωτερικού. Με το Non Dom 2 η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τις αποταμιεύσεις τους στην χώρα μας και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ίδιων για αγορά κατοικίας στην χώρα μας. Τα παραδείγματα αγοράς νέων ακινήτων ή αναστήλωσης παλαιών σε νησιά των Κυκλάδων, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο χαρακτηριστικά και αποτέλεσαν βαση για τον σχεδιασμό του non dom των συνταξιούχων. Ποια είναι τα οφέλη; Όσοι ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα καταβάλλουν, κάθε φορολογικό έτος και για μια 15ετία αυτοτελή φόρο με συντελεστή μόλις 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον διαπιστωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, όπου μετακόμισαν περίπου 30.000 ξένοι συνταξιούχοι, το θέμα της φορολογίας ακινήτων θα αντιμετωπιστεί.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίως η αγορά από τους αλλοδαπούς συνταξιούχους ακινήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά την κτηματαγορά. Στις σκέψεις υπάρχει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι και το μεγάλο «αγκάθι» που υπάρχει σήμερα στη φορολόγηση των ακινήτων. Χωρίς τον συμπληρωματικό φόρο, ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στα ποσοστά φορολόγησης των ακινήτων που υπάρχουν και σε πολλές χώρες της Ε.Ε., κάτι που θα βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου.

Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων είναι πιο σύνθετο, όχι ως προς τα κίνητρα που παρέχει, αλλά ως προς τη στόχευση: μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, καλούνται να αφήσουν την χώρα που ζουν και να έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Τι προβλέπει η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή; Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, καθώς και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία και αυτοκίνητο. Προϋπόθεση η διετής παραμονή στη χώρα, ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει διάρκεια 7 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Κόσμος 06.12.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Ελλάδα 06.12.2025
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Forbes: Ο Έρικ Τραμπ έγινε 10 φορές πλουσιότερος μετά την επανεκλογή του πατέρα του

Κόσμος 06.12.2025
Η εντυπωσιακή άνοδος της περιουσίας του δεύτερου γιου του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του Bitcoin και των στρατηγικών επενδύσεων

Η στιγμή που οδηγός χάνει τον έλεγχο εν μέσω βροχής και πέφτει πάνω στις μπάρες της Εθνικής Αθηνών ‑ Λαμίας

Ελλάδα 06.12.2025
Προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας

Ελλάδα 06.12.2025
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Κόσμος Χτες
Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή

Ελλάδα Χτες
Το ωράριο για την εορταστική περίοδο