E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενδιαφέρον από 60 πλούσιους για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

Έκλεισαν οι πρώτες 10 υποθέσεις

Δημοσίευση 25/2/2021 | 08:43

Ενδιαφέρον από 60 πλούσιους για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

Βροχή αιτημάτων από εύπορους αλλοδαπούς εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρηματίες, παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Καταθέτουν αιτήσεις και ζητούν οδηγίες και διευκρινίσεις προκειμένου να μετατραπούν σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολόγηση της περιουσίας και των εισοδημάτων τους.

Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent», που διοργάνωσε το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθηνά Καλύβα τόνισε οτι η πανδημία δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, λόγω του περιορισμού των ταξιδιών, αλλά «υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενεργοποιήσει τρία παράλληλα non dom, με κοινό παρονομαστή την ιδιαιτέρως ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε όσους προσέλθουν.

Η αρχή έγινε το πρώτο Non Dom to 2019 και με στόχο τα πολύ «βαριά» πορτοφόλια του εξωτερικού. Έτσι, όποιο φυσικό πρόσωπο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσει σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα, τουλάχιστον 500.000 ευρώ και μάλιστα εντός 3ετίας. Όσοι μπουν στο ειδικό καθεστώς θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, 100.000 ευρώ για μια 15ετία.

Η συνέχεια δόθηκε με στόχο το κομπόδεμα των εύπορων συνταξιούχων του εξωτερικού. Με το Non Dom 2 η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τις αποταμιεύσεις τους στην χώρα μας και να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ίδιων για αγορά κατοικίας στην χώρα μας. Τα παραδείγματα αγοράς νέων ακινήτων ή αναστήλωσης παλαιών σε νησιά των Κυκλάδων, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο χαρακτηριστικά και αποτέλεσαν βαση για τον σχεδιασμό του non dom των συνταξιούχων. Ποια είναι τα οφέλη; Όσοι ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα θα καταβάλλουν, κάθε φορολογικό έτος και για μια 15ετία αυτοτελή φόρο με συντελεστή μόλις 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον διαπιστωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, όπου μετακόμισαν περίπου 30.000 ξένοι συνταξιούχοι, το θέμα της φορολογίας ακινήτων θα αντιμετωπιστεί.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίως η αγορά από τους αλλοδαπούς συνταξιούχους ακινήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε σημαντικά την κτηματαγορά. Στις σκέψεις υπάρχει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι και το μεγάλο «αγκάθι» που υπάρχει σήμερα στη φορολόγηση των ακινήτων. Χωρίς τον συμπληρωματικό φόρο, ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στα ποσοστά φορολόγησης των ακινήτων που υπάρχουν και σε πολλές χώρες της Ε.Ε., κάτι που θα βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου.

Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων είναι πιο σύνθετο, όχι ως προς τα κίνητρα που παρέχει, αλλά ως προς τη στόχευση: μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι, καλούνται να αφήσουν την χώρα που ζουν και να έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Τι προβλέπει η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή; Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, καθώς και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία και αυτοκίνητο. Προϋπόθεση η διετής παραμονή στη χώρα, ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει διάρκεια 7 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Περσικός: Χτυπήθηκε δεξαμενόπλοιο ‑ Αγνοείται ο καπετάνιος

Κόσμος 19.03.2026
Δεκαπέντε μέλη πληρώματος διασώθηκαν από ένα πετρελαιοφόρο που έφερε τη σημαία των Νήσων Κουκ, αλλά «ο καπετάνιος αγνοείται»

Το Ιράν εκτέλεσε τον 19χρονο πρωταθλητή πάλης Σαλέχ Μοχαμαντί σε δημόσιο απαγχονισμό

Κόσμος 19.03.2026
Ο νεαρός πρωταθλητής εκτελέστηκε δημόσια μαζί με άλλους δύο για τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου ενάντια στο καθεστώς

Τροχαίο στην Κηφισιά: Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ

Ελλάδα 19.03.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Ηράκλειο: Γυναίκα γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο ‑ 30` μετά μητέρα και νεογνό μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ

Ελλάδα 19.03.2026
Όλα κύλησαν κατ`ευχήν με τη βοήθεια της μαίας και του γιατρού

Στο νοσοκομείο ο Τσακ Νόρις έπειτα από επείγον ιατρικό περιστατικό

Κόσμος 19.03.2026
Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Τσακ Νόρις μετέβη στο νοσοκομείο

Τι επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή οικονομία: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο

Οικονομία 19.03.2026
Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ οποιαδήποτε δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ των τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη

Τραμπ: «Δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά, και αν το έκανα δεν θα σας το έλεγα» ‑ Νέα αιχμή για το ΝΑΤΟ

Κόσμος 19.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να μην επιτεθεί στα ενεργειακούς στόχους του Ιράν

Περσικός: Έκτακτη προσγείωση για F‑35 ‑ Χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο

Κόσμος 19.03.2026
Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου stealth «εκτελούσε αποστολή μάχης πάνω από το Ιράν» όταν αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε βάση στη Μέση Ανατολή

Φωτιά σε διυλιστήριο στη Χάιφα από ιρανική επίθεση

Κόσμος 19.03.2026
Η ιρανική κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι το διυλιστήριο πετρελαίου της Χάιφα αποτέλεσε στόχο ως αντίποινα για την επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάουθ Παρς.

Κύπρος: Ηχούν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι ‑ «Σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας»

Ελλάδα 19.03.2026
Σειρήνες συναγερμού ηχούν αυτή τη στιγμή στο Ακρωτήρι, στη Λεμεσό

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Ελεύθερος με αναβαθμισμένο κατηγορητήριο ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Θα απολογηθεί ξανά ο 19χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βαθμό κακουργήματος

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ιαπωνία λένε ότι θα συμβάλουν στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ

Ελλάδα 19.03.2026
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή