E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Grindr: Αντιμέτωπο με πρόστιμο 8,5 εκατ. λιρών για πώληση δεδομένων χρηστών

Η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών της κοινότητας LGBTQI+ έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να απαντήσει στην υπόθεση

Δημοσίευση 26/1/2021 | 22:01

Grindr: Αντιμέτωπο με πρόστιμο 8,5 εκατ. λιρών για πώληση δεδομένων χρηστών
@abc7news.com

Το Grindr είναι αντιμέτωπο με πρόστιμο 8,5 εκατ. λιρών για παράνομη πώληση προσωπικών δεδομένων χρηστών σε διαφημιστικές.   

Η νορβηγική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχεδιάζει την επιβολή προστίμου 100 εκατ. κορόνων Νορβηγίας ή περίπου το 10% των εκτιμώμενων παγκοσμίων εσόδων.   

Η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών της κοινότητας LGBTQI+ έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να απαντήσει στην υπόθεση.   

Σε δήλωση στους New York Times, εκπρόσωπος του Grindr είπε ότι απέκτησε «έγκυρη, νόμιμη συγκατάθεση από όλους» τους χρήστες του στην Ευρώπη σε διάφορες περιστάσεις και πως σίγουρα «η προσέγγιση στην ιδιωτικότητα των χρηστών είναι κορυφαία» ανάμεσα στις υπόλοιπες εφαρμογές. «Βελτιώνουμε συνεχώς τις πολιτικές προστασίας σε συνάρτηση με τους εν εξελίξει νόμους και κανονισμούς, και ανυπομονούμε για έναν γόνιμο διάλογο με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Νορβηγίας», πρόσθεσε.   

«Από το προκαταρκτικό μας συμπέρασμα προκύπτει πως οι παραβιάσεις είναι σοβαρές», σημείωσε από την πλευρά της η νορβηγική αρχή.   

Η παραβίαση στα προσωπικά δεδομένα αποκαλύφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών κατέθεσε τρεις καταγγελίες εναντίον του Grindr για κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών σε διαφημιστές, μεταξύ άλλων λεπτομέρειες για την τοποθεσία του χρήστη, την ηλικία, το φύλο και άλλες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την σεξουαλικότητά του.   

Οι χρήστες θα μπορούσε να στοχοποιηθούν μέσω αυτών των πληροφοριών σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, σημείωσε τότε η NCC.   

«Αν κάποιος ανακαλύψει πως οι χρήστες είναι γκέι και γνωρίζει τις κινήσεις τους, μπορεί να πάθουν κακό», σχολίασε ο Tobias Judin, επικεφαλής του διεθνούς γραφείου της νορβηγικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες να κατανοήσουν πως η συγκεκριμένη προσέγγιση- να μην ενημερώνουν τους χρήστες, να μην αποκτούν έγκυρη συναίνεση για κοινοποίηση των δεδομένων τους- είναι εντελώς απαράδεκτη».   

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της Ευρώπης (GDPR) ορίζει οδηγίες για την συλλογή, επεξεργασία και κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και στην «μη ευρωπαϊκή» Νορβηγία.   

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ψηφιακών Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως η φερόμενη «συγκατάθεση» που απέκτησε το Grindr δεν ήταν έγκυρη επειδή οι χρήστες δεν ενημερώθηκαν σωστά και η συναίνεση δεν ήταν αρκετά σαφής.   

Το Grindr έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο για τον τρόπο διαχείρισης της ασφάλειας των χρηστών του. Τον Οκτώβριο, αποκαλύφθηκε ένα κενό ασφαλείας που επέτρεπε την πρόσβαση μόνο με το email του χρήστη, ενώ το 2018 είχε γίνει γνωστό πως κοινοποιούσε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση HIV των χρηστών του σε τρίτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα έρευνα: Η «πρωτεύουσα» της εξυπνάδας: Ποια χώρα προηγείται σε IQ, πτυχία και Νόμπελ

Νέα Εποχή 22.12.2025
Ποια χώρα έχει τα πιο μορφωμένα και έξυπνα μυαλά στον πλανήτη;

Φοβάσαι να γυρίσεις μόνη σπίτι; Η εφαρμογή που σου δείχνει τον πιο ασφαλή δρόμο

Νέα Εποχή 22.12.2025
Όταν η επιστροφή στο σπίτι γίνεται άσκηση εγρήγορσης και η Τεχνητή Νοημοσύνη προσπαθεί να μειώσει έναν φόβο που δεν είναι υπερβολή, αλλά καθημερινότητα

Οι ερωτήσεις που χαλαρώνουν την ατμόσφαιρα στο πρώτο ραντεβού

Stories 22.12.2025
Σπάνε την αμηχανία, ανοίγουν τον διάλογο και βοηθούν δύο αγνώστους να μετακινηθούν από το τυπικό στο ουσιαστικό

Εxplainer: Γιατί η Ρώμη βάζει εισιτήριο στη Φοντάνα ντι Τρέβι και τι προσπαθεί να ελέγξει;

Stories 22.12.2025
Η Ρώμη αλλάζει. Και μαζί της αλλάζει και ο τρόπος που στεκόμαστε απέναντι στα πιο εμβληματικά της μνημεία.

Ο «σύγχρονος Νώε» της Γκάνας και η προφητεία για παγκόσμια πλημμύρα τα Χριστούγεννα

Πρόσωπα 22.12.2025
Ένας αυτοαποκαλούμενος προφήτης από τη Γκάνα

Η αράχνη που «ενσαρκώνει» τη Θεωρία της Εξέλιξης

Stories Χτες
Αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό, αλλά αποτελεσματικό

Γιατί η Gen Z κάνει «στροφή» στη ρετρό τεχνολογία;

Νέα Εποχή Χτες
Η κούραση από το «πάντα online»

Αυτά είναι τα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Stories Χτες
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο ανοίγει πόρτες σε 193 χώρες χωρίς βίζα.

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Stories Χτες
«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής