E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Grindr: Αντιμέτωπο με πρόστιμο 8,5 εκατ. λιρών για πώληση δεδομένων χρηστών

Η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών της κοινότητας LGBTQI+ έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να απαντήσει στην υπόθεση

Δημοσίευση 26/1/2021 | 22:01

Grindr: Αντιμέτωπο με πρόστιμο 8,5 εκατ. λιρών για πώληση δεδομένων χρηστών
@abc7news.com

Το Grindr είναι αντιμέτωπο με πρόστιμο 8,5 εκατ. λιρών για παράνομη πώληση προσωπικών δεδομένων χρηστών σε διαφημιστικές.   

Η νορβηγική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχεδιάζει την επιβολή προστίμου 100 εκατ. κορόνων Νορβηγίας ή περίπου το 10% των εκτιμώμενων παγκοσμίων εσόδων.   

Η δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών της κοινότητας LGBTQI+ έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να απαντήσει στην υπόθεση.   

Σε δήλωση στους New York Times, εκπρόσωπος του Grindr είπε ότι απέκτησε «έγκυρη, νόμιμη συγκατάθεση από όλους» τους χρήστες του στην Ευρώπη σε διάφορες περιστάσεις και πως σίγουρα «η προσέγγιση στην ιδιωτικότητα των χρηστών είναι κορυφαία» ανάμεσα στις υπόλοιπες εφαρμογές. «Βελτιώνουμε συνεχώς τις πολιτικές προστασίας σε συνάρτηση με τους εν εξελίξει νόμους και κανονισμούς, και ανυπομονούμε για έναν γόνιμο διάλογο με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Νορβηγίας», πρόσθεσε.   

«Από το προκαταρκτικό μας συμπέρασμα προκύπτει πως οι παραβιάσεις είναι σοβαρές», σημείωσε από την πλευρά της η νορβηγική αρχή.   

Η παραβίαση στα προσωπικά δεδομένα αποκαλύφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών κατέθεσε τρεις καταγγελίες εναντίον του Grindr για κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών σε διαφημιστές, μεταξύ άλλων λεπτομέρειες για την τοποθεσία του χρήστη, την ηλικία, το φύλο και άλλες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την σεξουαλικότητά του.   

Οι χρήστες θα μπορούσε να στοχοποιηθούν μέσω αυτών των πληροφοριών σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, σημείωσε τότε η NCC.   

«Αν κάποιος ανακαλύψει πως οι χρήστες είναι γκέι και γνωρίζει τις κινήσεις τους, μπορεί να πάθουν κακό», σχολίασε ο Tobias Judin, επικεφαλής του διεθνούς γραφείου της νορβηγικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτές τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες να κατανοήσουν πως η συγκεκριμένη προσέγγιση- να μην ενημερώνουν τους χρήστες, να μην αποκτούν έγκυρη συναίνεση για κοινοποίηση των δεδομένων τους- είναι εντελώς απαράδεκτη».   

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της Ευρώπης (GDPR) ορίζει οδηγίες για την συλλογή, επεξεργασία και κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και στην «μη ευρωπαϊκή» Νορβηγία.   

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ψηφιακών Δικαιωμάτων υποστηρίζει πως η φερόμενη «συγκατάθεση» που απέκτησε το Grindr δεν ήταν έγκυρη επειδή οι χρήστες δεν ενημερώθηκαν σωστά και η συναίνεση δεν ήταν αρκετά σαφής.   

Το Grindr έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο για τον τρόπο διαχείρισης της ασφάλειας των χρηστών του. Τον Οκτώβριο, αποκαλύφθηκε ένα κενό ασφαλείας που επέτρεπε την πρόσβαση μόνο με το email του χρήστη, ενώ το 2018 είχε γίνει γνωστό πως κοινοποιούσε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση HIV των χρηστών του σε τρίτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η τραγωδία γίνεται content: Το βίντεο του τροχαίου και η βία που προσπερνάμε με ένα scroll

Απόψεις 28.01.2026
Το βίντεο από το τροχαίο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τη βία, τον αποτροπιασμό και το πόσο απροστάτευτοι είμαστε απέναντι στις εικόνες που μας σερβίρουν τα social media

Το νησί που κανείς δεν επιτρέπεται να πατήσει: Η φυλή που διώχνει τους ξένους με τόξα και βέλη

Νέα Εποχή 28.01.2026
Στο Βόρειο Σέντινελ ζει η πιο απομονωμένη φυλή του κόσμου και το κράτος την προστατεύει με αυστηρούς νόμους

Το μάθημα που έσωσε ζωές: Πώς ένα 10χρονο κορίτσι διέσωσε 100 ανθρώπους από φονικό τσουνάμι

Stories 28.01.2026
Η μικρή Τίλι αναγνώρισε τα «σημάδια του θανάτου» στη θάλασσα από το σχολείο της και πρόλαβε την καταστροφή δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει

Το μυστικό πείραμα της Δανίας στη Γροιλανδία

Stories 28.01.2026
Πώς 22 παιδιά έγιναν εργαστήριο ενός κράτους

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories Χτες
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Η Ισπανία «αδειάζει», αλλά σε πληρώνει για να πας: Χωριά‑φαντάσματα δίνουν έως 10.800€ για μια νέα αρχή

Νέα Εποχή Χτες
Επιδοτήσεις για αγορά σπιτιού, φοροελαφρύνσεις, μηνιαία επιδόματα και χωριά που αναζητούν κατοίκους

Κράτησε μόλις 38 λεπτά ‑ Ο συντομότερος πόλεμος στην Ιστορία

Ιστορικά Χτες
Η Αγγλο-Ζανζιβαρινή Σύγκρουση του 1896 και το ωμό μήνυμα ισχύος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην καρδιά της Αφρικής

Στα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη το ελληνικό – Σαρώνει στις κατατάξεις για το 2026

Νέα Εποχή Προχτές
Με ελεύθερη είσοδο σε 185 χώρες, το ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται ξανά στα κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Henley