E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μυστήριο με τους μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Ξάνθη

Τι λέει καθηγητής Πετρολογίας

Δημοσίευση 22/12/2020 | 17:30

Μυστήριο με τους μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Ξάνθη

Αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι μετεωρίτες τα δείγματα που διακρίνονται στις διάφορες φωτογραφίες και τα βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, από την περιοχή της Ξάνθης, ο Δρ Γιάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ειδικεύεται στην Πλανητική Επιστήμη και ειδικότερα στους μετεωρίτες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Μπαζιώτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους εκτιμά πως τα αντικείμενα, των οποίων οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί, δεν μπορούν να είναι μετεωρίτες. «Το εξωτερικό ενός μετεωρίτη, και ιδιαίτερα ενός που έχει πέσει πρόσφατα στη Γη, χαρακτηρίζεται από τη παρουσία του φλοιού σύντηξης. Είναι ένα -συνήθως - μαύρο περίβλημα γύρω από το πέτρωμα, που δημιουργείται από την ανάπτυξη πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά το ταχύτατο πέρασμα του μετεώρου από την ατμόσφαιρα της Γης.

Επιπρόσθετα, σ' ένα δείγμα μετεωρίτη που έχει πέσει πρόσφατα στην επιφάνεια της Γης, η εξαλλοίωση, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης κυρίως με το νερό, είναι ελάχιστη, ενώ διατηρεί ένα αεροδυναμικό σχήμα. Τούτα λείπουν παντελώς από τις φωτογραφίες των δειγμάτων της Ξάνθης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαζιώτης, στον οποίο κοινοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ένα δημοσίευμα που μεταφέρει μαρτυρία για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Ξάνθης.

«Λόγω της ειδικότητας μου στον τομέα οφείλω να απαντήσω για το εάν οι εικόνες και το βίντεο από τη συγκεκριμένη μαρτυρία στοιχειοθετούν πράγματι μια τόσο σημαντική -αφού η αναφορά είναι για πολλαπλά ενδεχομένως τμήματα μετεωρίτη- πτώση. Πόσο μάλλον δε καθώς οι αναφορές στο γεγονός έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ακόμη και συνάδελφοι μου από το εξωτερικό επικοινώνησαν σήμερα μαζί μου για να τους δώσω περαιτέρω πληροφορίες», εξήγησε.

Η διαφορά του αντικειμένου «εξωγήινης προέλευσης» από τα γήινα
Ένας μετεωρίτης για να επιβεβαιωθεί πως έχει εξωγήινη προέλευση όμως οφείλει να έχει και επιπλέον ειδικά χαρακτηριστικά. «Πολλοί μετεωρίτες περιέχουν μέταλλα, οπότε σε μια σπασμένη -φρέσκια- επιφάνεια του μετεωρίτη θα πρέπει κάποιος να μπορεί να αναγνωρίσει τη παρουσία μεταλλικών ορυκτών (Fe-Ni και θειούχα). Κάτι τέτοιο επίσης απουσιάζει από τα δείγματα της Ξάνθης. Αν πρόκειται για μετεωρίτη πλούσιο σε μέταλλα, τότε θα είναι αρκετά βαρύς. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά γήινα δείγματα, όπως τα μεταλλεύματα ή οι σκωρίες που έχουν μεγάλο ειδικό βάρος χωρίς φυσικά να αποτελούν υλικά μετεωριτικής προέλευσης. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να έλκεται από ένα κοινό μαγνήτη λόγω της παρουσίας μετάλλου σιδήρου-νικελίου», σημείωσε ο κ. Μπαζιώτης.

Περιγράφοντας, δε, πώς απλοί πολίτες θα πιστοποιήσουν κάτι που βρήκαν στην επιφάνεια της Γης, ανέφερε: «Οι μετεωρίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν μαύρο χρώμα στα χέρια μας, ωστόσο δεν είναι απίθανη η κόκκινη γραμμή σκόνηςμ αν έχει οξειδωθεί το εξωτερικό τμήμα του μετεωρίτη. Ως εκ τούτου, θα συμβούλευα τους ανθρώπους που έχουν τα δείγματα στα χέρια τους, να προσπαθήσουν να τα σύρουν με τη μεταλλική τους επιφάνεια, σε μία πλάκα πορσελάνης. Θα διαπιστώσουν ότι αφήνουν χρώμα, πιθανότατα μαύρο, που αντιστοιχεί στο μεταλλικό ορυκτό από τα οποία αποτελούνται».

Επισήμανε ακόμη πως «η επιφάνεια των μετεωριτών φέρει μικρές κοιλότητες -όχι οπές- οι οποίες μοιάζουν με καμπυλωτές επιφάνειες σαν μικροί κρατήρες, εξαιτίας της τήξης του εξωτερικού του κατά το πέρασμα από την ατμόσφαιρα της Γης». Πολλές φορές, μάλιστα, αυτές μοιάζουν με δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά, όπως είπε, «ούτε αυτά τα χαρακτηριστικά διαπιστώνονται στα δείγματα της Ξάνθης.

Οι κοινοί... επισκέπτες από άλλους κόσμους

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η κατηγορία μετεωριτών που φτάνει στην επιφάνεια της Γης συχνότερα. «Σε μετεωρίτες που θα βρούμε είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη χόνδρων καθώς οι χονδρίτες μετεωρίτες αποτελούν τη συνηθέστερη κατηγορία μετεωριτών που ανακτούμε από την επιφάνεια της Γης. Αυτοί έχουν κυκλικό συνήθως σχήμα και μπορεί να είναι ορατοί ακόμα και με γυμνό μάτι. Σε ένα δείγμα που μόλις έπεσε στη Γη, η πιθανότητα να είναι χονδρίτης είναι πολύ μεγάλη και τότε οι χόνδροι θα ήταν ευδιάκριτοι», διευκρίνισε.

Για την ώρα πάντως μόνο μία επιβεβαιωμένη πτώση μετεωρίτη υφίσταται στην Ελλάδα, και αυτή είναι του μετεωρίτη, τον Ιούνιο του 1818, ενώ το ιστορικό των μετεωριτών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά πενιχρό. «Υπάρχουν μερικές ακόμα ιστορικές πληροφορίες για την ύπαρξη μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο δείγμα για να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες. Αυτά τα δείγματα χαρακτηρίζονται ως "αμφίβολοι" μετεωρίτες και υπάρχουν πέντε καταγραφές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η περιοχή της Λάρισας (1706), η Θράκη (452), οι Δελφοί και η Κασσάνδρα Χαλκιδικής», πρόσθεσε.

Πού μπορεί να στείλει κάποιος ένα εύρημα προς εξέταση

Η Ελλάδα έχει το επιστημονικό δυναμικό για να αναλύσει ένα ενδιαφέρον εύρημα, σύμφωνα με τον κ. Μπαζιώτη, ο οποίος εξήγησε πως το εργαστήριο Ορυκτολογίας- Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μόνο στην Ελλάδα που χαρακτηρίζει και ταξινομεί μετεωρίτες, ενώ δεδομένα αυτών έχουν ήδη προστεθεί στη βάση δεδομένων της Meteoritical Society.

Όλοι όσοι θεωρούν ότι έχουν βρει μετεωρίτη, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο FM», μέσω της σελίδας που διατηρεί στο facebook (@baziotisAntarctica) ή στο [email protected].

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Απελαθήκαμε από το Ισραήλ» λένε Έλληνες συνδικαλιστές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Γιώτα Λαζαροπούλου που απελάθηκε από το Ισραήλ μαζί με άλλους συνδικαλιστές ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν στη Ραμάλα. Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ημαθία: Τι συνέβη σε σούπερ μάρκετ εν ώρα λειτουργίας ‑ «Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τμήμα οροφής κατέρρευσε πάνω από τα ταμεία καταστήματος στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πελάτη και την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΗΠΑ ‑ Ιράν: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώτος γύρος των τεχνικών συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες, με την ιρανική αντιπροσωπεία να υποβάλλει διαμαρτυρία για τις απειλές Τραμπ.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Γαλλία λόγω καύσωνα ‑ Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται το αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κύμα “σφοδρού καύσωνα διαρκείας” πλήττει τη Γαλλία με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επηρεάζεται και ο ιστορικός θεσμός “Fête de la Musique”.

Κύπρος: Νεκρός ο 22χρονος φοιτητής που είχε απαχθεί ‑ Συνελήφθη συνομήλικος που υπέδειξε τον τόπο ταφής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα τελευταία βήματα του φοιτητή, τα μηνύματα λύτρων και η σύλληψη του υπόπτου

Κορωπί: Ανήλικος ποδηλάτης χτύπησε σε διερχόμενο αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Το παιδί στάθηκε εξαιρετικά τυχερό παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

Ελλάδα Χτες
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

Κόσμος Χτες
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος Χτες
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα Χτες
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα