E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μυστήριο με τους μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Ξάνθη

Τι λέει καθηγητής Πετρολογίας

Δημοσίευση 22/12/2020 | 17:30

Μυστήριο με τους μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Ξάνθη

Αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι μετεωρίτες τα δείγματα που διακρίνονται στις διάφορες φωτογραφίες και τα βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, από την περιοχή της Ξάνθης, ο Δρ Γιάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ειδικεύεται στην Πλανητική Επιστήμη και ειδικότερα στους μετεωρίτες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Μπαζιώτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους εκτιμά πως τα αντικείμενα, των οποίων οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί, δεν μπορούν να είναι μετεωρίτες. «Το εξωτερικό ενός μετεωρίτη, και ιδιαίτερα ενός που έχει πέσει πρόσφατα στη Γη, χαρακτηρίζεται από τη παρουσία του φλοιού σύντηξης. Είναι ένα -συνήθως - μαύρο περίβλημα γύρω από το πέτρωμα, που δημιουργείται από την ανάπτυξη πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά το ταχύτατο πέρασμα του μετεώρου από την ατμόσφαιρα της Γης.

Επιπρόσθετα, σ' ένα δείγμα μετεωρίτη που έχει πέσει πρόσφατα στην επιφάνεια της Γης, η εξαλλοίωση, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης κυρίως με το νερό, είναι ελάχιστη, ενώ διατηρεί ένα αεροδυναμικό σχήμα. Τούτα λείπουν παντελώς από τις φωτογραφίες των δειγμάτων της Ξάνθης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαζιώτης, στον οποίο κοινοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ένα δημοσίευμα που μεταφέρει μαρτυρία για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Ξάνθης.

«Λόγω της ειδικότητας μου στον τομέα οφείλω να απαντήσω για το εάν οι εικόνες και το βίντεο από τη συγκεκριμένη μαρτυρία στοιχειοθετούν πράγματι μια τόσο σημαντική -αφού η αναφορά είναι για πολλαπλά ενδεχομένως τμήματα μετεωρίτη- πτώση. Πόσο μάλλον δε καθώς οι αναφορές στο γεγονός έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ακόμη και συνάδελφοι μου από το εξωτερικό επικοινώνησαν σήμερα μαζί μου για να τους δώσω περαιτέρω πληροφορίες», εξήγησε.

Η διαφορά του αντικειμένου «εξωγήινης προέλευσης» από τα γήινα
Ένας μετεωρίτης για να επιβεβαιωθεί πως έχει εξωγήινη προέλευση όμως οφείλει να έχει και επιπλέον ειδικά χαρακτηριστικά. «Πολλοί μετεωρίτες περιέχουν μέταλλα, οπότε σε μια σπασμένη -φρέσκια- επιφάνεια του μετεωρίτη θα πρέπει κάποιος να μπορεί να αναγνωρίσει τη παρουσία μεταλλικών ορυκτών (Fe-Ni και θειούχα). Κάτι τέτοιο επίσης απουσιάζει από τα δείγματα της Ξάνθης. Αν πρόκειται για μετεωρίτη πλούσιο σε μέταλλα, τότε θα είναι αρκετά βαρύς. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά γήινα δείγματα, όπως τα μεταλλεύματα ή οι σκωρίες που έχουν μεγάλο ειδικό βάρος χωρίς φυσικά να αποτελούν υλικά μετεωριτικής προέλευσης. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να έλκεται από ένα κοινό μαγνήτη λόγω της παρουσίας μετάλλου σιδήρου-νικελίου», σημείωσε ο κ. Μπαζιώτης.

Περιγράφοντας, δε, πώς απλοί πολίτες θα πιστοποιήσουν κάτι που βρήκαν στην επιφάνεια της Γης, ανέφερε: «Οι μετεωρίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν μαύρο χρώμα στα χέρια μας, ωστόσο δεν είναι απίθανη η κόκκινη γραμμή σκόνηςμ αν έχει οξειδωθεί το εξωτερικό τμήμα του μετεωρίτη. Ως εκ τούτου, θα συμβούλευα τους ανθρώπους που έχουν τα δείγματα στα χέρια τους, να προσπαθήσουν να τα σύρουν με τη μεταλλική τους επιφάνεια, σε μία πλάκα πορσελάνης. Θα διαπιστώσουν ότι αφήνουν χρώμα, πιθανότατα μαύρο, που αντιστοιχεί στο μεταλλικό ορυκτό από τα οποία αποτελούνται».

Επισήμανε ακόμη πως «η επιφάνεια των μετεωριτών φέρει μικρές κοιλότητες -όχι οπές- οι οποίες μοιάζουν με καμπυλωτές επιφάνειες σαν μικροί κρατήρες, εξαιτίας της τήξης του εξωτερικού του κατά το πέρασμα από την ατμόσφαιρα της Γης». Πολλές φορές, μάλιστα, αυτές μοιάζουν με δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά, όπως είπε, «ούτε αυτά τα χαρακτηριστικά διαπιστώνονται στα δείγματα της Ξάνθης.

Οι κοινοί... επισκέπτες από άλλους κόσμους

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η κατηγορία μετεωριτών που φτάνει στην επιφάνεια της Γης συχνότερα. «Σε μετεωρίτες που θα βρούμε είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη χόνδρων καθώς οι χονδρίτες μετεωρίτες αποτελούν τη συνηθέστερη κατηγορία μετεωριτών που ανακτούμε από την επιφάνεια της Γης. Αυτοί έχουν κυκλικό συνήθως σχήμα και μπορεί να είναι ορατοί ακόμα και με γυμνό μάτι. Σε ένα δείγμα που μόλις έπεσε στη Γη, η πιθανότητα να είναι χονδρίτης είναι πολύ μεγάλη και τότε οι χόνδροι θα ήταν ευδιάκριτοι», διευκρίνισε.

Για την ώρα πάντως μόνο μία επιβεβαιωμένη πτώση μετεωρίτη υφίσταται στην Ελλάδα, και αυτή είναι του μετεωρίτη, τον Ιούνιο του 1818, ενώ το ιστορικό των μετεωριτών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά πενιχρό. «Υπάρχουν μερικές ακόμα ιστορικές πληροφορίες για την ύπαρξη μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο δείγμα για να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες. Αυτά τα δείγματα χαρακτηρίζονται ως "αμφίβολοι" μετεωρίτες και υπάρχουν πέντε καταγραφές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η περιοχή της Λάρισας (1706), η Θράκη (452), οι Δελφοί και η Κασσάνδρα Χαλκιδικής», πρόσθεσε.

Πού μπορεί να στείλει κάποιος ένα εύρημα προς εξέταση

Η Ελλάδα έχει το επιστημονικό δυναμικό για να αναλύσει ένα ενδιαφέρον εύρημα, σύμφωνα με τον κ. Μπαζιώτη, ο οποίος εξήγησε πως το εργαστήριο Ορυκτολογίας- Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μόνο στην Ελλάδα που χαρακτηρίζει και ταξινομεί μετεωρίτες, ενώ δεδομένα αυτών έχουν ήδη προστεθεί στη βάση δεδομένων της Meteoritical Society.

Όλοι όσοι θεωρούν ότι έχουν βρει μετεωρίτη, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο FM», μέσω της σελίδας που διατηρεί στο facebook (@baziotisAntarctica) ή στο [email protected].

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλες αλλαγές στις πολυκατοικίες: Τι θα ισχύει για συνιδιοκτησία και κοινόχρηστα

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο της συνιδιοκτησίας – Επηρεάζονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Βίαια επεισόδια στα Τίρανα με τραυματίες: Δακρυγόνα, πέτρες και συλλήψεις έξω από το αλβανικό Κοινοβούλιο – βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Οι διαδηλώσεις δεν σταματούν κατά της ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου σε προστατευόμενη περιοχή

Έρχονται αλλαγές στα αυτοκίνητα από 7 Ιουλίου ‑ Πώς επηρεάζονται τα νέα οχήματα

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Σε ισχύ τις επόμενες ημέρες νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αποσκοπούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Φωτιά στην Αρτα: Τι συμβαίνει στη Στρογγυλή και ποιοι έλαβαν μήνυμα του 112


ΕΚΤΑΚΤΟ E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Στρογγυλή Αρτας κινητοποίησε μεγάλες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με μήνυμα ετοιμότητας να εστέλλεται στον Αγιο Σπυρίδωνα μέσω του 112.

Δείτε πρώτη φορά το νέο Air Force One: Το εσωτερικό του «ιπτάμενου παλατιού» των $400 εκατ.

E-Daily 3.Left 02.07.2026
«Δεν υπάρχει άλλο σαν αυτό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στις επικρίσεις για το «δώρο του Κατάρ» - Περισσεύει η πολυτέλεια στο εσωτερικό του αεροσκάφους, με Apple TV, σοκολατάκια και θέσεις με μασάζ για τον κάθε επιβάτη

Βολές της Αθηνάς Ωνάση για τον πρώην δικηγόρο της που εργάζεται πλέον για την εταιρεία «Tops»

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ο νυν δικηγόρος της Αθηνάς Ωνάση ζήτησε από τον πρώην δικηγόρο της να σταματήσει να εργάζεται για την εταιρεία του Γιαν Τοπς

Ραγίζει καρδιές η γιαγιά του 3χρονου Αγγελου: «Του είπα σ’ αγαπώ πολύ, συγγνώμη που δεν κατάλαβα»

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η Αννα, μητέρα της καταδικασθείσας Ελευθερίας, μιλά για τον αποχαιρετισμό του εγγονού της τη νύχτα της δωρεάς οργάνων, καθώς και για την πίστη της στην αθωότητα της κόρης της.

Δύσκολες ώρες για την Αννα Διαμαντοπούλου

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Η πρώην υπουργός αποχαιρέτισε δημόσια τη μητέρα της, μοιράζοντας στο Facebook ένα βαθύ προσωπικό κείμενο για την άνοια, την ασθένεια και τα ηθικά διλήμματα της σύγχρονης ιατρικής.

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Ελλάδα 02.07.2026
Σημειώθηκε 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου

Ελαφόνησος: Πλοίο μπήκε στο λιμάνι με ανοιχτό καταπέλτη ‑ Επιβιβάστηκε κολυμβητής από θαλάσσης

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Σοβαρό περιστατικό ασφαλείας στη γραμμή Ελαφόνησος–Πούντα Λακωνίας με επιβολή απαγόρευσης απόπλου και διοικητικές κυρώσεις.

Κηδεία Χαμενεΐ: Ως και 20 εκατομμύρια Ιρανοί αναμένεται να συμμετάσχουν στις τελετές

Κόσμος 02.07.2026
Οι τελετές θα ξεκινήσουν στις 4 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν με την ταφή του Χαμενεΐ στις 9 του μήνα - Θα γίνουν σε Τεχεράνη, Κομ, Μασχάντ και Ιράκ - Θα βρεθούν εκπρόσωποι από 100 χώρες - Προειδοποίηση του Ιράν προς ΗΠΑ και Ισραήλ για πιθανές επιθέσεις εκείνες τις ημέρες