LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια

Η ταχεία διασπορά του, ωστόσο, οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε περισσότερες μολύνσεις, περισσότερες νοσηλείες και, τελικά, πιο πολλούς θανάτους

Δημοσίευση 20/12/2020 | 10:28

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν πει οι επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, όπως αναφέρει δημοσιεύμα των New York Times.

Η μετάλλαξη αυτή του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη -και είναι γνωστή ως VUI 202012/01. Μολονότι εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, όπως οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονόες ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα -όπως επισήμανε στις ανακοινώσεις του, χθες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» σχολίασε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας «lockdown» τύπου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα» εξήγησε ακόμη.

Στην πράξη, η πιο ταχεία διασπορά του ιού σημαίνει περισσότερες μολύνσεις, περισσοτερες νοσηλείες και, τελικά, περισσότερους θανάτους. Έτσι, η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη και ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει τις απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του δήλωσε πως βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με αξιωματούχους από τη Βρετανία, καθώς το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορωνοϊού, αν και για την ώρα δεν θεωρείται πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το BBC, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας). Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ ντε Κρο, διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή. «Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση στην Ολλανδία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, μετά τον εντοπισμό στη χώρα της τουλίπας ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Υπενθυμιζεται ότι, χθες, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία αναγκάστηκε να επιβάλει νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του νέου κορωνοϊού, το οποίο «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα», αλλά «την μεταδοτικότητα» της επιδημίας.

Βάσει των νέων μέτρων σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία, οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν τη νύχτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Δημόπουλος: Η μετάλλαξη του ιού δεν επηρεάζει το εμβόλιο

Στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας αναφέρθηκε, μιλώντας στο Open, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσής της, ωστόσο όπως υπογράμμισε «οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορωνοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση».

Παράλληλα είπε ότι αυτό που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται σχετικά με τη μετάλλαξη είναι ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάθος συναγερμός: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα ποδοσφαιριστή

Αθλητισμός Χτες
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάζει τέλος στα δημοσιεύματα

Κρήτη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα που επέπλεε στη θάλασσα για αρκετούς μήνες

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι έρευνες της αστυνομίας

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Καιρός Χτες
Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Κόσμος Χτες
Απίστευτη αποκάλυψη από πρώην πράκτορα της Μοσάντ

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Κόσμος Χτες
Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Κόσμος Χτες
Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικά μέτρα σε ανήλικους που λήστεψαν καθηγητή λυκείου έξω από σχολείο

Ελλάδα Χτες
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείτο ένας ακόμη ανήλικος που απηλλάγη της κατηγορίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι influencers

Ελλάδα Χτες
Σαρώνουν τα social, στη λίστα για παραπλάνηση των καταναλωτών και 20 Έλληνες