E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μείωση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα

Οριακή η κατάσταση στην Αττική

Δημοσίευση 9/12/2020 | 08:28

Μείωση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα

Μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας για την αποκλιμάκωση της επιδημίας άνοιξε στη βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, όπως αποτυπώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία που δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση.

Στην Αττική, αντίθετα, η κατάσταση κρίνεται και πάλι οριακή, καθώς καταγράφεται βραδύς ρυθμός στη μείωση των νέων διαγνώσεων όπως είχαν επισημάνει οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού την περασμένη Δευτέρα.

Πανελλαδικά ο κορωνοϊός συνεχίζει να κινείται σε υψηλή ταχύτητα, αν και χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη που κινούνταν τις προηγούμενες εβδομάδες, και σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται μια ασφαλής ταχύτητα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι ενδεικτικό αυτό που είπαν προχθές οι ειδικοί πως το επιδημιολογικό φορτίο, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες καραντίνας, παραμένει υψηλό και είναι ανάλογο με εκείνο που "κουβαλούσε" η χώρα στις αρχές Νοεμβρίου.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα λοίμωξης Covid-19 σε σύνολο 19.438 μοριακών ελέγχων και 10.612 rapid test. Την περασμένη Τρίτη, την 1η ημέρα του Δεκεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 2.199 νέα κρούσματα κορωνοιού, επί συνόλου 21.032 μοριακών ελέγχων και 9.891 rapid test. Από τη σύγκριση των δύο ημερών είναι προφανής η υποχώρηση των κρουσμάτων στην επικράτεια, αν και την τελική αποτίμηση θα την κάνουν οι ειδικοί στο τέλος της εβδομάδας έχοντας στη διάθεσή τους την επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Η πίεση στα νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ

Ωστόσο, η επιδημία εξελίσσεται με αμείωτη ένταση μέσα στα νοσοκομεία, όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνώσεων, και μοιραία και των νεκρών, είναι ακόμη πολύ υψηλός.

Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της χθεσινής ημέρας- σε 3.849. Πριν από μία εβδομάδα νοσηλεύονταν 4.252. Είναι βέβαιον πως ο ρυθμός των θανάτων έχει επηρεάσει δραματικά και τη μείωση των ασθενών, αλλά θετικό κρίνεται ότι δίδονται, παρότι με βραδύ ρυθμό, εξιτήρια όσο και ότι μειώνονται οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 1.869 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 2.131 οι νοσηλευόμενοι.

Παρά την "ανάσα" που φαίνεται να παίρνει το σύστημα υγείας, με τις απλές κλίνες για Covid-19 να μένουν ελεύθερες, χωρίς ασθενείς, η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει. Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 579 - πριν από μία εβδομάδα ήταν 596. Σημαντική υποχώρηση των διασωληνωμένων καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι διασωληνωμένοι είναι 278 έναντι 302 που είχαν δηλωθεί την περασμένη Τρίτη.

Ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι ραγδαίος. Άλλοι 102 θάνατοι δηλώθηκαν χθες, με τη θλιβερή λίστα να αριθμεί 3.194 ασθενείς που έχασαν τη μάχη για τον κορωνοιό. Μέςα στον Δεκέμβριο έχουν καταλήξει 786 άνθρωποι. Το 58% των θυμάτων κατέληξαν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική

Τις τελευταίες δύο ημέρες η Αττική ανεβαίνει στο... αρνητικό βάθρο προσπερνώντας τη Θεσσαλονίκη και καταγράφοντας έπειτα από αρκετές εβδομάδες περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με εκείνα που επιβεβαιώνονται στη συμπρωτεύουσα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέα κρούσματα στην Αττική και 283 στη Θεσσαλονίκη και προχθές το λεκανοπέδιο μετρούσε 250 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 243.

“Στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων έχει επιβραδυνθεί με ποσοστό περίπου 7%-8% μεσοσταθμικά προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη επιτάχυνε τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό μέχρι και 25%”, ανέφερε προχθές ο κ. Μαγιορκίνης.

Η επιβάρυνση περιοχών της βόρειας Ελλάδας συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς. Το Κιλκίς κατέγραψε χθες 58 νέα κρούσματα, η Ξάνθη 52, η Πιερία 50, η Πέλλα 36. Μικρή κάμψη παρουσιάζει η Λάρισα (48 κρούσματα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τεράστιο σμήνος από μέλισσες εισέβαλε σε πόλη στο νότιο Ισραήλ ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τα έντομα

Burj Al Arab: Κλείνει το «αστέρι» του Ντουμπάι

Κόσμος Χτες
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το εμβληματικό οικοδόμημα της Jumeirah Hotels & Resorts αποσύρεται προσωρινά από τον χάρτη της φιλοξενίας

Κεφαλονιά: Τα ρίχνει όλα στη Μυρτώ ο 23χρονος: «Εκείνη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη έκλεισε δωμάτιο»

Ελλάδα Χτες
Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 23χρονος κατηγορούμενος φίλος της, η 19χρονη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη τα κανόνισε όλα, καθώς κι ότι η ίδια έκλεισε το δωμάτιο.

Χειρουργός Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι πρώτες μέρες, μετά από δέκα μέρες αγωνίας θα έχουμε εικόνα»

Ελλάδα Χτες
«Δράσαμε γρήγορα, πολύ γρήγορα. Το ανεύρυσμα αποκλείστηκε πλήρως. Μένει να περιμένουμε», τόνισε

Συναγερμός στην Booking.com: Διέρρευσαν ονόματα, email, αριθμοί τηλεφώνου

Κόσμος Χτες
Πελάτες της πλατφόρμας επικοινώνησαν με το BBC και αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ύποπτα μηνύματα, αφού οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες παλαιότερων ή και νέων κρατήσεων

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κάλυψης

Ελλάδα Χτες
Πώς διαμορφώνεται το ποσό του επιδόματος ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κοζάνη: Μυστήριο με 17χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ‑ Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τραυματισμό της

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για το πώς τραυματίστηκε η κοπέλα, ενώ και οι οικείοι της δεν γνωρίζουν πολλά για το συμβάν

Καθαρίστρια καταγγέλλει για απάτη γιο πασίγνωστης τραγουδίστριας – Πώς βρέθηκε με χρέη εκατομμυρίων

Ελλάδα Χτες
Γιος γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης

Προβλήματα σε Facebook και Messenger αναφέρουν οι χρήστες

Tech + Science Χτες
Την τελευταία ώρα έχουν αναφερθεί προβλήματα στις δύο πλατφόρμες

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος Χτες
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος Χτες
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση