E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος εποχής για ΙΚΕΑ και την αγαπημένη μας συνήθεια

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων επιχειρεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα

Δημοσίευση 7/12/2020 | 17:18

Τέλος εποχής για ΙΚΕΑ και την αγαπημένη μας συνήθεια

Την ώρα που οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο, ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του καταλόγου του, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ετήσιες εκδόσεις.

Η 70χρονη έκδοση της εταιρίας ΙΚΕΑ έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2016 όταν διανεμήθηκαν πάνω από 200 εκατ. αντίτυπα σε νοικοκυριά και καταστήματα ΙΚΕΑ σε πάνω από 50 αγορές.

Η πρώτη έκδοση, η οποία παρουσίαζε την πολυθρόνα MK Wing Chair, είχε συνολικά 285.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε στη νότια Σουηδία, ενώ για την τελευταία, της φετινής χρονιάς, κυκλοφόρησαν 40 εκατ. κατάλογοι.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της ΙΚΕΑ να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο έμπνευση στο Διαδίκτυο ενώ πολλοί κάνουν τις αγορές τους μέσω Ίντερνετ. Το 12μηνο έως τα τέλη Αυγούστου, οι διαδικτυακές πωλήσεις της ΙΚΕΑ κατέγραψαν άλμα 45%, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο αριθμός των αντιτύπων έχει μειωθεί, αλλά επίσης έχουμε δει ότι οι καταναλωτές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την ιστοσελίδα μας, τις εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κατάλογος έγινε όλο και λιγότερο σημαντικός», δήλωσε ο Κόνραντ Γκρους, γενικός διευθυντής στη Inter IKEA Systems, μονάδα του ομίλου Inter IKEA.

«Το ενδιαφέρον για τον κατάλογο έχει μειωθεί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γκρους, βετεράνος της IKEA που ανέλαβε τη νέα του θέση τον Ιούνιο, δήλωσε πως νιώθει συναισθηματικά φορτισμένος για την απόφαση αυτή καθώς ο κατάλογος υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ΙΚΕΑ για τον ίδιο και άλλους υπαλλήλους, που ουσιαστικά μεγάλωσαν με την έκδοση αυτή.

«(Ο κατάλογος) υπήρξε τόσο σημαντικός για εμάς», δήλωσε.

Ο κατάλογος ήταν παραδοσιακά σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού της εταιρίας για το μάρκετινγκ, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν στο μάρκετινγκ μέσω Διαδικτύου και άλλων καναλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΙΚΕΑ επεξεργάζεται μια μικρότερη έντυπη έκδοση, που θα επικεντρώνεται στο να προσφέρει ιδέες και έμπνευση για την επίπλωση των σπιτιών, και που θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα την επόμενη χρονιά.

Ο κατάλογος έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, όπως όταν η ΙΚΕΑ το 2012 είχε αφαιρέσει τις γυναικείες μορφές από την έκδοση της Σαουδικής Αραβίας, εγείροντας ερωτήματα για τις πολιτικές του ομίλου αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Σμαραγδής: Τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία του, «Καποδίστριας»

Ελλάδα 05.12.2025
Στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια έγινε η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, «Καποδίστριας»

Κακοκαιρία Byron: Αυτοκίνητα επέπλεαν σε δρόμους στον Αλιμο, απίστευτο βίντεο

Ελλάδα 05.12.2025
Bίντεο που αναρτήθηκαν στα social media ανέδειξαν το μέγεθος των προβλημάτων

Κακοκαιρία Byron: Έγκυος εγκλωβίστηκε σε πλημμυρισμένο σπίτι στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 05.12.2025
Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο από το νερό

Kακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Καιρός 05.12.2025
Διαδοχικά κύματα ισχυρών καταιγίδων εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα

Ξανά στο προσκήνιο ο θάνατος της «Ανθρώπινης Barbie»: Η οικογένεια μιλά για δολοφονία μετά την ιατροδικαστική εξέταση

Κόσμος 05.12.2025
Οι γονείς της influencer από το Βραζιλία και το Γραφείο του Εισαγγελέα υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Ανεστάλη η απεργία των ταξί λόγω της κακοκαιρίας Byron ‑ Κανονικά στους δρόμους

Ελλάδα 05.12.2025
Αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις το ΣΑΤΑ, τι λέει σε ανακοίνωσή του

Μαρουσάκης: Πού στρέφεται τώρα η κακοκαιρία Byron

Καιρός 05.12.2025
Δύσκολη μέρα με καταιγίδες και κίνδυνο για νέες πλημμύρες

Διαγραφές φοιτητών: Απεργία‑αποχή κήρυξαν οι υπάλληλοι των ΑΕΙ ‑ «Δεν είναι η δουλειά μας να διαγράφουμε τα παιδιά»

Ελλάδα 05.12.2025
Σοβαρή αναστάτωση έρχεται στα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της διαγραφής φοιτητών

Συγκλονίζει ο επιβάτης που έσωσε 25 ζωές στο τροχαίο με το λεωφορείο

Ελλάδα 05.12.2025
Και ο πατέρας του οδηγού είχε πεθάνει πάνω στο τιμόνι

Βραβευμένη καθηγήτρια Καλλιτεχνικών έκανε σeξ με μαθητή της στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου

Κόσμος 05.12.2025
Σύμφωνα με τη δικογραφία η εκπαιδευτικός έκανε «πολλές φορές» σeξ με τον μαθητή στο πίσω κάθισμα του τζιπ της

Γολγοθάς για 400 επιβάτες το ταξίδι με το Intercity: Ακίνητο το τρένο για 3 ώρες λόγω βλάβης

Ελλάδα 05.12.2025
Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι διερευνά τα αίτια της βλάβης