E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος εποχής για ΙΚΕΑ και την αγαπημένη μας συνήθεια

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων επιχειρεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα

Δημοσίευση 7/12/2020 | 17:18

Τέλος εποχής για ΙΚΕΑ και την αγαπημένη μας συνήθεια

Την ώρα που οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο, ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του καταλόγου του, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ετήσιες εκδόσεις.

Η 70χρονη έκδοση της εταιρίας ΙΚΕΑ έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2016 όταν διανεμήθηκαν πάνω από 200 εκατ. αντίτυπα σε νοικοκυριά και καταστήματα ΙΚΕΑ σε πάνω από 50 αγορές.

Η πρώτη έκδοση, η οποία παρουσίαζε την πολυθρόνα MK Wing Chair, είχε συνολικά 285.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε στη νότια Σουηδία, ενώ για την τελευταία, της φετινής χρονιάς, κυκλοφόρησαν 40 εκατ. κατάλογοι.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της ΙΚΕΑ να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο έμπνευση στο Διαδίκτυο ενώ πολλοί κάνουν τις αγορές τους μέσω Ίντερνετ. Το 12μηνο έως τα τέλη Αυγούστου, οι διαδικτυακές πωλήσεις της ΙΚΕΑ κατέγραψαν άλμα 45%, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο αριθμός των αντιτύπων έχει μειωθεί, αλλά επίσης έχουμε δει ότι οι καταναλωτές συνηθίζουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την ιστοσελίδα μας, τις εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κατάλογος έγινε όλο και λιγότερο σημαντικός», δήλωσε ο Κόνραντ Γκρους, γενικός διευθυντής στη Inter IKEA Systems, μονάδα του ομίλου Inter IKEA.

«Το ενδιαφέρον για τον κατάλογο έχει μειωθεί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γκρους, βετεράνος της IKEA που ανέλαβε τη νέα του θέση τον Ιούνιο, δήλωσε πως νιώθει συναισθηματικά φορτισμένος για την απόφαση αυτή καθώς ο κατάλογος υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ΙΚΕΑ για τον ίδιο και άλλους υπαλλήλους, που ουσιαστικά μεγάλωσαν με την έκδοση αυτή.

«(Ο κατάλογος) υπήρξε τόσο σημαντικός για εμάς», δήλωσε.

Ο κατάλογος ήταν παραδοσιακά σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού της εταιρίας για το μάρκετινγκ, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν στο μάρκετινγκ μέσω Διαδικτύου και άλλων καναλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΙΚΕΑ επεξεργάζεται μια μικρότερη έντυπη έκδοση, που θα επικεντρώνεται στο να προσφέρει ιδέες και έμπνευση για την επίπλωση των σπιτιών, και που θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα την επόμενη χρονιά.

Ο κατάλογος έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, όπως όταν η ΙΚΕΑ το 2012 είχε αφαιρέσει τις γυναικείες μορφές από την έκδοση της Σαουδικής Αραβίας, εγείροντας ερωτήματα για τις πολιτικές του ομίλου αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: 5,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν φτάνουν ούτε στο όριο της πείνας

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, 5,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Τουρκία λαμβάνουν κατώτατη παροχή που υπολείπεται δραματικά από το επίσημο όριο της πείνας.

H Ελληνίδα επιστήμονας που αμφισβητεί ό,τι ξέραμε για την εξέλιξη του ανθρώπινου κρανίου

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Νέα μελέτη με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη αναθεωρεί την επικρατέστερη θεωρία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μείωση του προσώπου στο γένος Homo.

Μαρία Αντωνογιαννάκη: Ανατροπή για την αιτία θανάτου της δημοσιογράφου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ανατροπή στις αρχικές εκτιμήσεις για τον αιφνίδιο θάνατο της δημοσιογράφου, Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε αίτηση στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση Predator

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση της παγίδευσής του -όπως αναφέρει- με το κατασκοπευτικό λογισμικό

Parkout: Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων για το πάρκινγκ ‑ Πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε και τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το Parkout

Σκληρή ανακοίνωση της UEFA κατά της FIFA για τον Μπαλογκάν: Πρωτοφανής, ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο Αμερικανός άσος είδε την κόκκινη κάρτα, αλλά... θα παίξει κανονικά με το Βέλγιο μετά από απόφαση της FIFA και συνομιλία του Ινφαντίνο με τον Τραμπ

«Έτρωγα κέτσαπ με τυρί»: Η ιστορία της 12χρονης που άντεξε 32 ώρες και συγκίνησε τη Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Οι ώρες αγωνίας κάτω από τα ερείπια – H κέτσαπ και το τυρί

Υπόθεση Μπάλογκαν: Η κόκκινη κάρτα που άνοιξε «πόλεμο» για Τραμπ, FIFA και την αξιοπιστία του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Η υπόθεση του Φόλαριν Μπάλογκαν ανέτρεψε αυτή τη βεβαιότητα. Ο κορυφαίος σκόρερ των Ηνωμένων Πολιτειών θα αγωνιστεί τελικά απέναντι στο Βέλγιο, παρότι είχε

Βίντεο‑ντοκουμέντο: Πήγε να ληστέψει ζαχαροπλαστείο στη Νίκαια με ψεύτικο πιστόλι και η υπάλληλος τον κυνήγησε με... σφουγγαρίστρα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η υπάλληλος αντέδρασε όταν κατάλαβε ότι δεν κινδύνευε – «Πυροβόλησε, αλλά ήταν μόνο καψούλια», λέει ο ιδιοκτήτης