E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

Οι εκταφές επιτρέπονται μετά από δεκαετία

Δημοσίευση 2/12/2020 | 16:31

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

«Ζώνες Covid» για τους ασθενείς που κατέληξαν από κορωνοϊό δημιουργούνται στα κοιμητήρια όλης της χώρας. Την αρχή έκανε ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με 24 νέες θέσεις στο κοιμητήριο της Βούλας με το κόστος του έργου να ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Η νέα ζώνη του κοιμητηρίου της Βούλας, με τις 24 νέες θέσεις βρίσκεται εντός του σημερινού χώρου του Κοιμητηρίου Βούλας. Είναι προσβάσιμη σε όλους, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει διαχωριστική μάντρα. Οι νέοι τάφοι θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα και θα είναι επισκέψιμοι. Ωστόσο οι εκταφές των θανόντων θα πραγματοποιούνται σε σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από την καθιερωμένη τριετία.

Τι προβλέπεται για τις σορούς θανόντων από κορωνοϊό

Στο ερώτημα, πόσο επικίνδυνες είναι οι σοροί θανόντων από κορωνοϊό, η απάντηση βρίσκεται στην πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών. Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένες σορούς είναι πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών ( γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κλπ).

Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται η υποχρέωση των κοιμητηρίων να διαθέτουν χωριστές ζώνες: Για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Έχουν γίνει 5 κηδείες θανόντων από κορωνοϊό στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «ο Δήμος μας έχει υποδεχθεί έως σήμερα πέντε σορούς θανόντων από COVID – 19 και τις έχει χειριστεί σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής, σε απομακρυσμένο και διακριτό τομέα του Κοιμητηρίου, είκοσι τεσσάρων τσιμεντένιων σαρκοφάγων για ταφές οι οποίοι και σφραγίζονται με το πέρας των τελετών. Οι δε εκταφές των σορών αυτών δεν επιτρέπονται πριν παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία ταφής τους.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ για όποιον εξ’ ημών εμπλέκεται στην εν λόγω διαδικασία, να μετέχει και να βιώνει την τελευταία και πιο σκληρή αυτή πράξη, παράγωγο της πανδημίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας είναι ίσως ο κορυφαίος δείκτης του πολιτισμού μας».

Και στη Θεσσαλονίκη, στα κοιμητήρια της Θέρμης

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στους ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του θανατηφόρου ιο.

Τα νεκροταφία της συμπρωτεύουσας αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα της πανδημίας.

Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

Οι αριθμοί προκαλούν ανατριχίλα. Πάνω από 160 κηδείες κορωνοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ’ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Ο κύριος Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε από τον Μάρτιο ο κ. Ζέρβας ώστε να γίνει ξεχωριστός χώρος στα κοιμητήρια για τα θύματα του κορωνοϊού

«Χάρις σε αυτό δεν ζούσε σκηνές από την κόλαση του Δάντη», τόνισε, «μέσα σε 2 ημέρες, είχαμε 18 νεκρούς από Covid».

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς γίνονται αυτές οι τελετές. Η παγωμάρα, η ψύχρα στην ψυχή…»

Πηγές: Πρώτο Θέμα, MEGA

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία αδειάζει τους Βρετανούς ‑ Δεν υπάρχει φιρμάνι που να νομιμοποιεί την απόσπασή τους

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Για πρώτη φορά η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπέρ της Ελλάδας η πλειοψηφία των Κρατών που συμμετείχαν στην 25η Σύνοδό της

Όλυμπος: Αγνοείται για τρίτη ημέρα ο 25χρονος ορειβάτης

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Διακοπή των ερευνών λόγω καιρού

Ολυμπιακός ‑ Φενέρμπαχτσε 79‑61: Στο τελικό του Final Four 2026 οι «ερυθρόλευκοι»

E-Daily 3.Left 22.05.2026
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης

Προκλητική παρέμβαση της Αγκυρας για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: «Απαράδεκτη ανοχή σε τρομοκράτη»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, καταδικασμένου ως αρχηγού της 17Ν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ανοχή» και ασκώντας κριτική στις ελληνικές αρχέ

ΗΠΑ: Μαλλιοτραβήγματα και ξύλο σε τελετή αποφοίτησης καθολικού νηπιαγωγείου

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Η κόντρα καταγράφηκε σε βίντεο και κάνει τον γύρο του διαδικτύου

«Χαιρόταν που είναι απατεώνας» ο αναισθησιολόγος που πιάστηκε να ζητά φακελάκι

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
«Ήθελα να προστατέψω τη μάνα μου» – Ξέσπασε ο γιος της ασθενούς

Έμπολα στο Κονγκό: Αναβαθμίζεται σε «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος έξαρσης από τον ΠΟΥ

Κόσμος 22.05.2026
Ποια αντιική θεραπεία εξετάζει η επιστημονική κοινότητα

Ποινή 10 μηνών με αναστολή στους δύο Έλληνες για τη σημαία με το «Ορθοδοξία ή Θάνατος» μέσα στην Αγια‑Σοφιά

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Παρά την καταδίκη, οι δύο Έλληνες δεν παραμένουν υπό κράτηση και είναι πλέον ελεύθεροι να αποχωρήσουν από την Τουρκία

Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Γκουαρδιόλα

E-Daily 3.Left 22.05.2026
«Τίποτα δεν είναι για πάντα», λέει ο Πεπ Γκουαρδιόλα που αποχωρεί από τη Σίτι μετά από 10 χρόνια

Final Four 2026: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ‑ Ποιοι δρόμοι κλείνουν

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φενέρμπαχτσε - Οι πρώτοι φίλαθλοί του μπήκαν στο ΟΑΚΑ

Πορτογαλία: Βίντεο δείχνει τη μητέρα και τον πατριό πριν εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε δάσος

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι το ψυχικό τραύμα της εγκατάλειψης θα συνοδεύει τα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους