E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

Οι εκταφές επιτρέπονται μετά από δεκαετία

Δημοσίευση 2/12/2020 | 16:31

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

«Ζώνες Covid» για τους ασθενείς που κατέληξαν από κορωνοϊό δημιουργούνται στα κοιμητήρια όλης της χώρας. Την αρχή έκανε ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με 24 νέες θέσεις στο κοιμητήριο της Βούλας με το κόστος του έργου να ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Η νέα ζώνη του κοιμητηρίου της Βούλας, με τις 24 νέες θέσεις βρίσκεται εντός του σημερινού χώρου του Κοιμητηρίου Βούλας. Είναι προσβάσιμη σε όλους, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει διαχωριστική μάντρα. Οι νέοι τάφοι θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα και θα είναι επισκέψιμοι. Ωστόσο οι εκταφές των θανόντων θα πραγματοποιούνται σε σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από την καθιερωμένη τριετία.

Τι προβλέπεται για τις σορούς θανόντων από κορωνοϊό

Στο ερώτημα, πόσο επικίνδυνες είναι οι σοροί θανόντων από κορωνοϊό, η απάντηση βρίσκεται στην πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών. Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένες σορούς είναι πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών ( γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κλπ).

Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται η υποχρέωση των κοιμητηρίων να διαθέτουν χωριστές ζώνες: Για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Έχουν γίνει 5 κηδείες θανόντων από κορωνοϊό στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «ο Δήμος μας έχει υποδεχθεί έως σήμερα πέντε σορούς θανόντων από COVID – 19 και τις έχει χειριστεί σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής, σε απομακρυσμένο και διακριτό τομέα του Κοιμητηρίου, είκοσι τεσσάρων τσιμεντένιων σαρκοφάγων για ταφές οι οποίοι και σφραγίζονται με το πέρας των τελετών. Οι δε εκταφές των σορών αυτών δεν επιτρέπονται πριν παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία ταφής τους.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ για όποιον εξ’ ημών εμπλέκεται στην εν λόγω διαδικασία, να μετέχει και να βιώνει την τελευταία και πιο σκληρή αυτή πράξη, παράγωγο της πανδημίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας είναι ίσως ο κορυφαίος δείκτης του πολιτισμού μας».

Και στη Θεσσαλονίκη, στα κοιμητήρια της Θέρμης

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στους ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του θανατηφόρου ιο.

Τα νεκροταφία της συμπρωτεύουσας αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα της πανδημίας.

Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

Οι αριθμοί προκαλούν ανατριχίλα. Πάνω από 160 κηδείες κορωνοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ’ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Ο κύριος Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε από τον Μάρτιο ο κ. Ζέρβας ώστε να γίνει ξεχωριστός χώρος στα κοιμητήρια για τα θύματα του κορωνοϊού

«Χάρις σε αυτό δεν ζούσε σκηνές από την κόλαση του Δάντη», τόνισε, «μέσα σε 2 ημέρες, είχαμε 18 νεκρούς από Covid».

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς γίνονται αυτές οι τελετές. Η παγωμάρα, η ψύχρα στην ψυχή…»

Πηγές: Πρώτο Θέμα, MEGA

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φοιτητική στέγη: Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα – Πού φτάνουν τα ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Τα 7 στα 10 σπίτια στην Αθήνα ξεπερνούν τα 50 χρόνια - Πόσο ψάχνουν να πληρώσουν οι υποψήφιοι φοιτητές σε κάθε πόλη

Xάρτης: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «Red Code» λόγω καύσωνα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Δύο «αόρατα κύματα» χτύπησαν τη Θεσσαλονίκη μέσα σε 90 λεπτά

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Το φαινόμενο «pressure jump» που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου

Σοκαριστικό βίντεο από Κίνα: Ανεμοστρόβιλος εκτοξεύει αυτοκίνητο στον αέρα εν μέσω τυφώνα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Το ακραίο καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε κατά την επέλαση του τυφώνα Bavi στην επαρχία Ζετζιάνγκ

Miss Universe ‑ Ποιος σκότωσε την 23χρονη Γουάλις Φουέντες – Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η νεαρή διαγωνιζόμενη εντοπίστηκε νεκρή μετά από μέρες σιωπής, ενώ οι αστυνομικές Αρχές δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο

Ερχεται κακοκαιρία ‑ εξπρές: Μπουρίνια, χαλάζι και κεραυνοί στον ορίζοντα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Βίαιο τέλος στον καύσωνα των 43,5°C - επικίνδυνα μπουρίνια και απότομη πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Ομολόγησε ο 28χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του Σταύρου Γεωργίου

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Ένας 28χρονος αλλοδαπός συνελήφθη από τις Αρχές το βράδυ της Τετάρτης για την υπόθεση δολοφονίας του Σταύρου Γεωργίου.

Εντοπίστηκε το κινητό της Κινέζας μεσίτριας που αγνοείται: Πού στρέφεται η έρευνα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση εξαφάνισης της 50χρονης Κινέζας μεσίτριας Γιου Τινγκ. Βρέθηκε το κινητό της τηλέφωνο.

Πάτρα: Κυνηγούσε την γυναίκα του για να την χτυπήσει – Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για να τη σώσει

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Οι αστυνομικοί κινήθηκαν αστραπιαία και συνέλαβαν τον νταή σύζυγο

Σκάνδαλο με διάσημο εστιατόριο δύο αστέρων Michelin: Σέρβιρε επιδόρπιο με μυρμήγκια

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Σύμφωνα με τις αρχές, κατά την περίοδο που εξετάζεται χρησιμοποιήθηκαν περίπου 49.000 μυρμήγκια, κυρίως ως επικάλυψη σε παγωτό

Βρέθηκε το κινητό της αγνοούμενης Κινέζας στο κέντρο της Αθήνας, το ενεργοποίησε ένας άνδρας από την Αλβανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αστυνομικοί πήραν τη συσκευή προκειμένου να την εξετάσουν - Οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας βρίσκονται σε εξέλιξη

Τι ώρα ανακοινώνονται οι βάσεις για τις Πανελλήνιες: Οι εκτιμήσεις για όλα τα πεδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα μάθουν σε ποια σχολή εισάγονται