E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

Οι εκταφές επιτρέπονται μετά από δεκαετία

Δημοσίευση 2/12/2020 | 16:31

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

«Ζώνες Covid» για τους ασθενείς που κατέληξαν από κορωνοϊό δημιουργούνται στα κοιμητήρια όλης της χώρας. Την αρχή έκανε ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με 24 νέες θέσεις στο κοιμητήριο της Βούλας με το κόστος του έργου να ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Η νέα ζώνη του κοιμητηρίου της Βούλας, με τις 24 νέες θέσεις βρίσκεται εντός του σημερινού χώρου του Κοιμητηρίου Βούλας. Είναι προσβάσιμη σε όλους, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει διαχωριστική μάντρα. Οι νέοι τάφοι θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα και θα είναι επισκέψιμοι. Ωστόσο οι εκταφές των θανόντων θα πραγματοποιούνται σε σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από την καθιερωμένη τριετία.

Τι προβλέπεται για τις σορούς θανόντων από κορωνοϊό

Στο ερώτημα, πόσο επικίνδυνες είναι οι σοροί θανόντων από κορωνοϊό, η απάντηση βρίσκεται στην πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών. Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένες σορούς είναι πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών ( γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κλπ).

Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται η υποχρέωση των κοιμητηρίων να διαθέτουν χωριστές ζώνες: Για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Έχουν γίνει 5 κηδείες θανόντων από κορωνοϊό στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «ο Δήμος μας έχει υποδεχθεί έως σήμερα πέντε σορούς θανόντων από COVID – 19 και τις έχει χειριστεί σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής, σε απομακρυσμένο και διακριτό τομέα του Κοιμητηρίου, είκοσι τεσσάρων τσιμεντένιων σαρκοφάγων για ταφές οι οποίοι και σφραγίζονται με το πέρας των τελετών. Οι δε εκταφές των σορών αυτών δεν επιτρέπονται πριν παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία ταφής τους.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ για όποιον εξ’ ημών εμπλέκεται στην εν λόγω διαδικασία, να μετέχει και να βιώνει την τελευταία και πιο σκληρή αυτή πράξη, παράγωγο της πανδημίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας είναι ίσως ο κορυφαίος δείκτης του πολιτισμού μας».

Και στη Θεσσαλονίκη, στα κοιμητήρια της Θέρμης

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στους ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του θανατηφόρου ιο.

Τα νεκροταφία της συμπρωτεύουσας αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα της πανδημίας.

Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

Οι αριθμοί προκαλούν ανατριχίλα. Πάνω από 160 κηδείες κορωνοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ’ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Ο κύριος Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε από τον Μάρτιο ο κ. Ζέρβας ώστε να γίνει ξεχωριστός χώρος στα κοιμητήρια για τα θύματα του κορωνοϊού

«Χάρις σε αυτό δεν ζούσε σκηνές από την κόλαση του Δάντη», τόνισε, «μέσα σε 2 ημέρες, είχαμε 18 νεκρούς από Covid».

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς γίνονται αυτές οι τελετές. Η παγωμάρα, η ψύχρα στην ψυχή…»

Πηγές: Πρώτο Θέμα, MEGA

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φειδίας Παναγιώτου: Αποφάσισε τι θα κάνει με το Ευρωκοινοβούλιο και τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο

E-Daily 3.Left 25.05.2026
«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο» παραδέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Instagram Instants: Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το Instagram λάνσαρε παγκοσμίως τη νέα λειτουργία, επιχειρώντας να επιστρέψει στην πιο αυθόρμητη κοινοποίηση φωτογραφιών, με περιεχόμενο που εξαφανίζεται και θυμίζει εφαρμογές όπως το BeReal και το Snapchat

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο, σε απόγνωση οι αγρότες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Σήμερα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης από 5 έως και 26 μήνες με αναστολή σε 13 κατηγορούμενους για απάτη με επιδοτήσεις στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα

Ο Φειδίας Παναγιώτου αποποιείται τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο και τη «χαρίζει» στον αμφιλεγόμενο μέντορά του

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο Γιάννης Λαούρης αντιμετώπισε καταγγελίες και δικαστήρια για εξαπάτηση πολιτών με την απόσπαση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την περίοδο της «έκρηξης» στο Χρηματιστήριο

Η επίσημη ανακοίνωση του «Ευαγγελισμού» για τον θάνατο της Γωγώς Μαστροκώστα

E-Daily 3.Left 25.05.2026
Η Γωγώ Μαστροκώστα άφησε την τελευταία της πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ηλικία 56 ετών

Πανελλήνιες 2026: Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης – «Κανένα παιδί μόνο»

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πανελλαδικό δίκτυο παρεμβάσεων θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αναίρεση για την αποφυλάκισή του από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ληφθεί μέσα στο πρώτο 10ημερο του Ιουνίου

Καστοριά: Τηλεφωνικές απάτες με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθησαν δύο άτομα

Ελλάδα 25.05.2026
Οι δράστες παρίσταναν τους λογιστές και έπειθαν τα θύματα να παραδώσουν μετρητά και χρυσαφικά

Πέθανε ο Παρασκευάς Αντζας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο παλαίμαχος παίκτης άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ τα τελευταία χρόνια πάλευε με την νόσο ALS

Επίδομα Στέγασης 2026: Πώς γίνεται η αίτηση και ποια λάθη οδηγούν σε απόρριψη

Οικονομία 25.05.2026
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης

Αχαρνές: Ένοπλη ληστεία σε ταξιτζή από 3 άνδρες

Ελλάδα 25.05.2026
Τον απείλησαν με πιστόλι και μαχαίρι