E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

Οι εκταφές επιτρέπονται μετά από δεκαετία

Δημοσίευση 2/12/2020 | 16:31

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

«Ζώνες Covid» για τους ασθενείς που κατέληξαν από κορωνοϊό δημιουργούνται στα κοιμητήρια όλης της χώρας. Την αρχή έκανε ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με 24 νέες θέσεις στο κοιμητήριο της Βούλας με το κόστος του έργου να ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Η νέα ζώνη του κοιμητηρίου της Βούλας, με τις 24 νέες θέσεις βρίσκεται εντός του σημερινού χώρου του Κοιμητηρίου Βούλας. Είναι προσβάσιμη σε όλους, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει διαχωριστική μάντρα. Οι νέοι τάφοι θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα και θα είναι επισκέψιμοι. Ωστόσο οι εκταφές των θανόντων θα πραγματοποιούνται σε σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από την καθιερωμένη τριετία.

Τι προβλέπεται για τις σορούς θανόντων από κορωνοϊό

Στο ερώτημα, πόσο επικίνδυνες είναι οι σοροί θανόντων από κορωνοϊό, η απάντηση βρίσκεται στην πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών. Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένες σορούς είναι πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών ( γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κλπ).

Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται η υποχρέωση των κοιμητηρίων να διαθέτουν χωριστές ζώνες: Για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Έχουν γίνει 5 κηδείες θανόντων από κορωνοϊό στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «ο Δήμος μας έχει υποδεχθεί έως σήμερα πέντε σορούς θανόντων από COVID – 19 και τις έχει χειριστεί σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής, σε απομακρυσμένο και διακριτό τομέα του Κοιμητηρίου, είκοσι τεσσάρων τσιμεντένιων σαρκοφάγων για ταφές οι οποίοι και σφραγίζονται με το πέρας των τελετών. Οι δε εκταφές των σορών αυτών δεν επιτρέπονται πριν παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία ταφής τους.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ για όποιον εξ’ ημών εμπλέκεται στην εν λόγω διαδικασία, να μετέχει και να βιώνει την τελευταία και πιο σκληρή αυτή πράξη, παράγωγο της πανδημίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας είναι ίσως ο κορυφαίος δείκτης του πολιτισμού μας».

Και στη Θεσσαλονίκη, στα κοιμητήρια της Θέρμης

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στους ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του θανατηφόρου ιο.

Τα νεκροταφία της συμπρωτεύουσας αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα της πανδημίας.

Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

Οι αριθμοί προκαλούν ανατριχίλα. Πάνω από 160 κηδείες κορωνοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ’ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Ο κύριος Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε από τον Μάρτιο ο κ. Ζέρβας ώστε να γίνει ξεχωριστός χώρος στα κοιμητήρια για τα θύματα του κορωνοϊού

«Χάρις σε αυτό δεν ζούσε σκηνές από την κόλαση του Δάντη», τόνισε, «μέσα σε 2 ημέρες, είχαμε 18 νεκρούς από Covid».

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς γίνονται αυτές οι τελετές. Η παγωμάρα, η ψύχρα στην ψυχή…»

Πηγές: Πρώτο Θέμα, MEGA

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Ελλάδα Χτες
Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκινητικό βίντεο: Καρέ καρέ η διάσωση αλόγου που είχε «βουλιάξει» σε λασπόνερα στη Φιλιππιάδα

Ελλάδα Χτες
Το άτυχο άλογο είχε ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά, αδυνατώντας να μετακινηθεί

Ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα: Μεγάλη γιορτή με τον Πάνο Μουζουράκη

Ελλάδα Χτες
Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να φορέσει τα «καλά» του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι στη Θεσσαλονίκη – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανισακίασης

Θεσσαλονίκη: Έκλεβαν χρηματοκιβώτια και τα «έτρωγαν» στο καζίνο

Ελλάδα Χτες
Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (25/11)

Παγκράτι: Ελεύθεροι μετά τη δίωξη οι 2 οδηγοί για τον θάνατο 72χρονης ‑ Τραγική φιγούρα η κόρη της

Ελλάδα Χτες
Χάθηκε ο μοναδικός άνθρωπος που τη φρόντιζε - Προσωρινά η κοπέλα θα φιλοξενηθεί στο «Αιγινήτειο»

Λουτράκι: «Δεν ξαναμιλάω με δημοσιογράφο» ‑ Έφυγε από εκπομπή η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο

Ελλάδα Χτες
Η συμπεριφορά της δασκάλας προκάλεσε έντονη δυσφορία στους παρουσιαστές της εκπομπής

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός στην ανακρίτρια για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Μετά το τέλος των απολογιών η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφανθούν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου

Πύργος: Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ένας 17χρονος για απόπειρα βιασμού ανήλικης

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν και οι μητέρες των δυο ανηλίκων