E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

Οι εκταφές επιτρέπονται μετά από δεκαετία

Δημοσίευση 2/12/2020 | 16:31

Φτιάχνουν «ζώνες Covid» στα κοιμητήρια όλης της χώρας

«Ζώνες Covid» για τους ασθενείς που κατέληξαν από κορωνοϊό δημιουργούνται στα κοιμητήρια όλης της χώρας. Την αρχή έκανε ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με 24 νέες θέσεις στο κοιμητήριο της Βούλας με το κόστος του έργου να ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Η νέα ζώνη του κοιμητηρίου της Βούλας, με τις 24 νέες θέσεις βρίσκεται εντός του σημερινού χώρου του Κοιμητηρίου Βούλας. Είναι προσβάσιμη σε όλους, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει διαχωριστική μάντρα. Οι νέοι τάφοι θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα και θα είναι επισκέψιμοι. Ωστόσο οι εκταφές των θανόντων θα πραγματοποιούνται σε σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από την καθιερωμένη τριετία.

Τι προβλέπεται για τις σορούς θανόντων από κορωνοϊό

Στο ερώτημα, πόσο επικίνδυνες είναι οι σοροί θανόντων από κορωνοϊό, η απάντηση βρίσκεται στην πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών. Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό.

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένες σορούς είναι πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών ( γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κλπ).

Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται η υποχρέωση των κοιμητηρίων να διαθέτουν χωριστές ζώνες: Για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Έχουν γίνει 5 κηδείες θανόντων από κορωνοϊό στον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «ο Δήμος μας έχει υποδεχθεί έως σήμερα πέντε σορούς θανόντων από COVID – 19 και τις έχει χειριστεί σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές εγκυκλίους. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής, σε απομακρυσμένο και διακριτό τομέα του Κοιμητηρίου, είκοσι τεσσάρων τσιμεντένιων σαρκοφάγων για ταφές οι οποίοι και σφραγίζονται με το πέρας των τελετών. Οι δε εκταφές των σορών αυτών δεν επιτρέπονται πριν παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία ταφής τους.

Είναι πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ για όποιον εξ’ ημών εμπλέκεται στην εν λόγω διαδικασία, να μετέχει και να βιώνει την τελευταία και πιο σκληρή αυτή πράξη, παράγωγο της πανδημίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας είναι ίσως ο κορυφαίος δείκτης του πολιτισμού μας».

Και στη Θεσσαλονίκη, στα κοιμητήρια της Θέρμης

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι επιπτώσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στους ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του θανατηφόρου ιο.

Τα νεκροταφία της συμπρωτεύουσας αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα της πανδημίας.

Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

Οι αριθμοί προκαλούν ανατριχίλα. Πάνω από 160 κηδείες κορωνοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ’ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο.

Ο κύριος Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε από τον Μάρτιο ο κ. Ζέρβας ώστε να γίνει ξεχωριστός χώρος στα κοιμητήρια για τα θύματα του κορωνοϊού

«Χάρις σε αυτό δεν ζούσε σκηνές από την κόλαση του Δάντη», τόνισε, «μέσα σε 2 ημέρες, είχαμε 18 νεκρούς από Covid».

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς γίνονται αυτές οι τελετές. Η παγωμάρα, η ψύχρα στην ψυχή…»

Πηγές: Πρώτο Θέμα, MEGA

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Φωτιά στα Καλύβια ‑ Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιόρισαν άμεσα τη φωτιά

AI ανάρτηση Τραμπ δείχνει βομβαρδισμό ιρανικών πλοίων

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ανάρτησε AI επίθεση κατά Ιράν

Voucher «ανάσα» για το καλοκαίρι: Όλα τα pass και οι επιδοτήσεις που μπορούν να σου πληρώσουν διακοπές το 2026

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κοινωνικός Τουρισμός, Youth Pass, κατασκηνώσεις, Market Pass και ειδικά voucher για νησιά: Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πώς μπορούν να μειώσουν τα έξοδα των φετινών διακοπών

Τουρκία: Επέμβαση αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του CHP ‑ Επεισόδια οπαδών Οζέλ ‑ Κιλιτσντάρογλου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Τα κεντρικά γραφεία του CHP έχουν εκκενωθεί - Ο Özgür Özel έχει φύγει από τα κεντρικά γραφεία

Αυστραλία: Νεκρός 39χρονος που δέχτηκε επίθεση από καρχαρία στο κεφάλι, ενώ έκανε ψαροντούφεκο

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο 39χρονος πέθανε επιτόπου, πάνω στη ράμπα επιβίβασης του σκάφους που είχε έρθει για τον διασώσει

Χανιά: Αγωνίζεται για τη ζωή της το 3χρονο κοριτσάκι – Στο στόχαστρο οι θάνατοι δύο άλλων παιδιών της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Δύο παιδιά της ίδιας οικογένειας είχαν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που ερευνούν τώρα οι Αρχές

Ηλεία: Τραγικό τροχαίο στη Ζαχάρω – 29χρονος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε σε σταθμευμένη νταλίκα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο νεαρός οδηγός έχασε ακαριαία τη ζωή του μετά τη σύγκρουση του Ι.Χ. του με νταλίκα στη Ζαχάρω Ηλείας

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ και Ισραήλ εν καιρώ πολέμου

Κόσμος 24.05.2026
Ο Μοτζταμπά Κιάν απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί - κατηγορήθηκε ότι διέρρευσε στοιχεία για μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

Τραγωδία στον 9ο Πλαστήριο δρόμο: 46χρονος δρομέας κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ματαιώθηκαν οι υπόλοιποι αγώνες και οι απονομές μετά τον θάνατο του αθλητή

Νέα ρύθμιση χρεών ανοίγει παράθυρο σύνταξης: Μεγάλη ευκαιρία για αγρότες και επαγγελματίες

Οικονομία 24.05.2026
Ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30.000 ευρώ και αποπληρωμή σε 72 δόσεις δίνουν σε περίπου 250.000 επαγγελματίες και αγρότες τη δυνατότητα να «ξεμπλοκάρουν» τη συνταξιοδότησή τους

Πάτρα: Αστυνομικοί έσπασαν πόρτα για να σώσουν γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον άνδρα της

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κακοποιημένη γυναίκα φώναζε για βοήθεια, καθώς ο σύζυγός της την χτυπούσε μέσα στο σπίτι τους, χωρίς αυτή να μπορεί να αντιδράσει