E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη

Πότε κρίνεται η τύχη των εμβολίων Pfizer και Moderna

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 1/12/2020 | 14:00

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη

Μετά τις 12 Ιανουαρίου (στην καλύτερη περίπτωση) θα μπορέσει να ξεκινήσει στην Ευρώπη ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το εμβόλιο της Pfizer και έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021 εκείνος για το εμβόλιο της Moderna.

Η BionTech και η Pfizer βρήκαν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Τις ακολούθησε η Moderna και οι… αιτήσεις τους σε FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) και στον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) για την έγκριση που θα δώσει το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Και ενώ έχει “φουντώσει” τη συζήτηση το αν και ποιοι θα εμβολιαστούν και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα, οι Financial Times βάζουν… φρένο.

Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τον Ιανουάριο αναφέρουν οι Financial Times. Και αυτό γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται ότι θα εκφράσει την άποψή του για το εμβόλιο των BionTech / Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορημένη πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο.

Λίγο αφού οι Financial Times δημοσίευσαν τις πληροφορίες αυτές, ο EMA ανακοίνωσε ότι αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δεχτεί αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των Financial Times, στο χρονοδιάγραμμά του της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε χθες, αυτή η ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Αγωνιώδης επιχείρηση διάσωσης 40χρονου ‑ Super puma δεν κατάφερε να τον προσεγγίσει

Ελλάδα 08.12.2025
Από το μεσημέρι της Κυριακής, προσπάθειες προσέγγισης στο δύσβατο σημείο όπου βρίσκεται τραυματισμένος ο 40χρονος

Επείγον: Η Ευρώπη «γονατίζει» από τη νέα γρίπη – Τι κρύβει η παραλλαγή Κ;

Ελλάδα 08.12.2025
Πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα από το ξέσπασμα γρίπης και επαναφορά της μάσκας

Πυροβολισμοί στο Ίλιον: Ο πεθερός πήγε να βιάσει την 17χρονη νύφη

Ελλάδα 08.12.2025
Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Απλήρωτα 9 στα 10 ευρώ 23 μέρες πριν τη λήξη, τέλος το «πέναλτι» 100% αλλά και οι παρατάσεις

Οικονομία 08.12.2025
Η εμπρόθεσμη πληρωμή πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου - Για πρώτη φορά στα χρονικά, το σενάριο για παράταση στη διορία δεν φαίνεται να «παίζει», καθώς από το 2026 τα δεδομένα αλλάζουν

Έρχεται ο «ΑΜΚΑ των σπιτιών»: Τι αλλάζει σε αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις από το 2026

Ελλάδα 08.12.2025
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «E-Registries» ενοποιεί ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, ρεύμα, νερό, ασφάλειες – Αυτόματος συγχρονισμός με Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΔΕΔΔΗΕ και δήμους

Σάλος στη Ρωσία για μητέρα που έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα, «μαμά» φώναζε το παιδί

Κόσμος 08.12.2025
H 36χρονη γέλασε λέγοντας ότι «μπορείς και να σταματήσεις τελείως την παροχή οξυγόνου στη σακούλα»

Σχεδόν 3.000 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από δάγκωμα σκύλου μέσα σε ένα χρόνο

Ελλάδα 08.12.2025
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επιθέσεις σκύλων στη χώρα μας

«Mάζεψα το πίτμπουλ γιατί ήταν ετοιμοθάνατο και αυτό σκότωσε τον γιο μου»

Ελλάδα 08.12.2025
Συντετριμμένος ο πατέρας του 2χρονου Λίο στη Ζάκυνθο

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Ελλάδα Χτες
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών