E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας

Ξεπέρασαν τα 58.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Δημοσίευση 22/11/2020 | 18:26

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας

Οι αριθμοί σοκάρουν: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.381.915 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου. Περισσότερα από 58.165.460 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 37.053.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι --με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ-- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε "ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων".

«Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. "Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

Πάντως χθες Σάββατο, 9.021 νέοι θάνατοι και 580.396 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 1.503 νέους θανάτους, η Ιταλία με 692 και το Μεξικό με 550.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.989 νεκρούς και 6.052.786 μολύνσεις, η Ινδία 133.227 θανάτους (9.095.806 μολύνσεις), το Μεξικό 101.373 θανάτους (1.032.688 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.626 νεκρούς (1.493.383 κρούσματα).

Μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών, το Βέλγιο που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 134 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Περού με 108, η Ισπανία με 91 και η Αργεντινή με 82 θανάτους.

Η Κίνα - χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο - μετρά 86.431 κρούσματα και 4.634 νεκρούς.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 433.865 θανάτους και 12.431.882 κρούσματα, η Ευρώπη 369.144 νεκρούς και 16.253.491 μολύνσεις, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 267.302 νεκρούς και 12.414.386 κρούσματα, η Ασία 187.681 θανάτους και 11.869.395 μολύνσεις, η Μέση Ανατολή 73.549 θανάτους και 3.106.525 κρούσματα, η Αφρική 49.433 θανάτους και 2.059.651 κρούσματα, και η Ωκεανία 941 θανάτους και 30.131 κρούσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρετανία: Καθηγητής του Marlborough College αυτοκτόνησε μετά την απόλυσή του για απρεπή συμπεριφορά

Κόσμος 17.11.2025
Ο καθηγητής, Τζον Ράιτ είχε διδάξει επί χρόνια στο ιστορικό κολέγιο όπου φοίτησε η Κέιτ Μίντλετον και πιθανόν να φοιτήσει ο πρίγκιπας Γεώργιος - Η αυστηροποίηση των μέτρων προκαλεί αντιδράσεις, καθώς τα ασαφή αίτια της απόλυσής του συνδέονται με την αυτοκτονία του

Πολυτεχνείο: Έντεκα προσαγωγές στην Αθήνα πριν από τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Ελλάδα 17.11.2025
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 11 προσαγωγές λίγο πριν από την έναρξη της πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, ανήμερα της 52ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Εικόνες ντροπής στην Αργεντινή: Αγριο ξύλο στον αγωνιστικό χώρο και χρήση χημικών από την αστυνομία

Κόσμος 17.11.2025
Εικόνες ντροπής στην Αργεντινή: Αγριο ξύλο στον αγωνιστικό χώρο και χρήση χημικών από την αστυνομία

Hellenic Train: 24ωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι για αύριο

Ελλάδα 17.11.2025
Τα σωματεία κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε μηχανοστάσια, έλλειψη συντήρησης υποδομών και υποστελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες

Κίνα: Δίνουν κουπόνια σε νεόνυμφους για να αυξηθούν οι γάμοι

Κόσμος 17.11.2025
Οι νεόνυμφοι θα λάβουν οκτώ καταναλωτικά κουπόνια γάμου συνολικής αξίας 141 δολαρίων - Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Πέθανε η χρυσή Παραολυμπιονίκης Πέιτζ Γκρέκο σε ηλικία 28 ετών

Αθλητικά Νέα 17.11.2025
«Μας παρηγορεί το πόσο πολύ αγαπήθηκε» δήλωσε η μητέρα της - Τα συγκινητικά μηνύματα για τον θάνατό της

Λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Σαουδική Αραβία ‑ Αναφορές για δεκάδες θύματα

Κόσμος 17.11.2025
Αρκετοί Ινδοί μεταξύ των προσκυνητών, τη θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε ο Ναρέντρα Μόντι

Ράνια Καρατζαφέρη: «Ήταν η κακιά στιγμή» ‑ Τι είπε η δημοσιογράφος για το επεισόδιο με αστυνομικούς

Ελλάδα 17.11.2025
Η Ράνια Καρατζαφέρη εξήγησε ότι το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν επέβαινε σε αυτοκίνητο με έναν οικογενειακό της φίλο

«Μαμά όλα θα πάνε τέλεια! Μην φοβάσαι» ‑ Συγκινεί το μήνυμα του 18χρονου Μάριου πριν τη μεταμόσχευση στην Ιταλία

Ελλάδα 17.11.2025
O 18χρονος βρίσκεται στην Ιταλία από το βράδυ της Κυριακής - Πάσχει από σπάνιο σύνδρομο

Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης 2025‑2026 ‑ Πλήθος αιτήσεων

Οικονομία 17.11.2025
Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση από το επίδομα θέρμανσης 2025-2026. Πώς γίνεται η αίτηση στο myΘέρμανση όταν πρόκειται για πολυκατοικίες

Καιρός: Καμπανάκι από τον Σάκη Αρναούτογλου ‑ «Προσοχή σε 2 περιοχές τις επόμενες ημέρες»

Καιρός 17.11.2025
Για «εμμονική» κακοκαιρία κάνει λόγο ο έμπειρος προγνώστης