E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας

Ξεπέρασαν τα 58.000.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Δημοσίευση 22/11/2020 | 18:26

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας

Οι αριθμοί σοκάρουν: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.381.915 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου. Περισσότερα από 58.165.460 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 37.053.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι --με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ-- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε "ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων".

«Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. "Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

Πάντως χθες Σάββατο, 9.021 νέοι θάνατοι και 580.396 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 1.503 νέους θανάτους, η Ιταλία με 692 και το Μεξικό με 550.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.989 νεκρούς και 6.052.786 μολύνσεις, η Ινδία 133.227 θανάτους (9.095.806 μολύνσεις), το Μεξικό 101.373 θανάτους (1.032.688 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.626 νεκρούς (1.493.383 κρούσματα).

Μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών, το Βέλγιο που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 134 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Περού με 108, η Ισπανία με 91 και η Αργεντινή με 82 θανάτους.

Η Κίνα - χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο - μετρά 86.431 κρούσματα και 4.634 νεκρούς.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 433.865 θανάτους και 12.431.882 κρούσματα, η Ευρώπη 369.144 νεκρούς και 16.253.491 μολύνσεις, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 267.302 νεκρούς και 12.414.386 κρούσματα, η Ασία 187.681 θανάτους και 11.869.395 μολύνσεις, η Μέση Ανατολή 73.549 θανάτους και 3.106.525 κρούσματα, η Αφρική 49.433 θανάτους και 2.059.651 κρούσματα, και η Ωκεανία 941 θανάτους και 30.131 κρούσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομερά επεισόδια στο ντέρμπι της Τσεχίας: Εισβολή εκατοντάδων οπαδών με καπνογόνα

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Διακοπή στο Σλάβια Πράγας – Σπάρτα Πράγας με τους οπαδούς των γηπεδούχων να εισβάλουν με καπνογόνα στο γήπεδο για να τα ρίξουν στους φιλοξενούμενους, ενώ επιτέθηκαν και σε ποδοσφαιριστές.

Metallica: Και όμως συνέβη ‑ Πόσα Ρίχτερ σεισμό κατέγραψε το Γεωδυναμικό στο ΟΑΚΑ

E-Daily 3.Left 10.05.2026
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «concert quakes», επιβεβαιώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από εδώ ξεκίνησε ο χανταϊός: Αυτό είναι το «σημείο μηδέν» που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό

E-Daily 2.TopNews 10.05.2026
Το Hondius φαίνεται πως αποτελεί το όχημα διασποράς του χανταϊού στον κόσμο

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα Χτες
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις