E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαδάκτυλος: Παράταση του lockdown έως και 3 εβδομάδες

963 νεκροί σε ένα μήνα

Δημοσίευση 22/11/2020 | 10:49

Εξαδάκτυλος: Παράταση του lockdown έως και 3 εβδομάδες

Προβληματισμός για την αύξηση των νεκρών από επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός. Θα ξεπεράσουμε τους χίλιους θανάτους μέσα στο Νοέμβριο. Ποια είναι τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για το lockdown σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ,Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Σχεδόν 1.000 συνάνθρωποί μας χάθηκαν στην Ελλάδα από επιπλοκές του κορονοϊού μόνο σε ένα μήνα, ενώ από τον Μάρτιο είχαν καταλήξει συνολικά σχεδόν 1.500. Οι 108 από αυτούς, μάλιστα, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία μόλις σε ένα 24ωρο. “Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλούς αριθμούς θανάτων”, λέει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

“Οι αριθμοί που βλέπουμε να αυξάνονται τελευταίοι στην πανδημία, είναι και αυτοί που θα μειωθούν τελευταίοι”, λέει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τονίζει ότι οι τραγικοί θάνατοι που συμβαίνουν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, είναι το θλιβερό αποτέλεσμα των μολύνσεων που συνέβησαν πριν από τουλάχιστον 20 μέρες, όταν δεν είχαμε λάβει ακόμη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

“Πρώτα θα δούμε να πέφτει ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων που ανιχνεύονται, μετά θα δούμε τους νοσηλευόμενους και τελευταίους του θανάτους”, εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: “Γιατί οι θάνατοι προκύπτουν από τους παλαιότερους αριθμούς των μολύνσεων. Γιατί για να φτάσει στο σημείο να καταλήξει ο άνθρωπος, έχει νοσήσει πριν από πολύ χρονικό διάστημα, έχει επιδεινωθεί και έχει νοσηλευθεί, έμεινε ή δεν έμεινε κάποιες μέρες στην εντατική και μετά από κάποιον χρόνο κατέληξε”.

Χάνονται οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας
Παρ’ όλο που ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και οδηγεί πλέον στις Εντατικές και στον θάνατο και ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας, η ηλικιακή ομάδα “στόχος” του κορονοϊού είναι οι άνω των 65 ετών. Οι γονείς, οι παπούδες κι οι γιαγιάδες μας, δηλαδή, τους οποίους οι επιστήμονες εδώ και μήνες μας ζητούν να προστατεύσουμε.

Από τις 21 Οκτωβρίου και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, οι συνολικοί θάνατοι που σημειώθηκαν στη χώρα ήταν 963. Οι 872 από αυτούς, συνέβησαν σε ασθενείς άνω των 60 ετών, οι 118 στις ηλικίες μεταξύ 40 έως 65 ετών (σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα) και 3 σε ανθρώπους ηλικίας, από 18 έως 39 ετών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συνολικά θανατηφόρα κρούσματα Covid ανά ηλικιακή ομάδα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα, είναι τα εξής:

  • 18 – 39 ετών: 8 ασθενείς (0.5%)
  • 40 – 64 ετών: 210 ασθενείς (13.8%)
  • 65 και άνω: 1309 ασθενείς (85.7%)

Εξαδάκτυλος: “Δυστυχώς θα χαθούν κι άλλοι άνθρωποι”

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει ότι δυστυχώς η μακάβρια λίστα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα: “Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να βλέπουμε “σκληρούς” αριθμούς για κάποιο χρόνο ακόμα, δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε για πόσο καιρό. Από τους 522 διασωληνωμένους ασθενείς που έχουμε σήμερα, πολλοί δεν θα επιστρέψουν στο δωμάτιο νοσηλείας, να το πω έτσι απλά. Ανάλογα βέβαια με τις ηλικίες τους. Ίσως και το 40 έως και 60% να μην ξεπεράσει τη δοκιμασία της Εντατικής”, σημειώνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο υψηλός αριθμός θανάτων σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των μολύνσεων, λένε οι ειδικοί. Είναι το τραγικό τίμημα της πανδημίας όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη. Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτές τις επιπτώσεις από το καλοκαίρι:

“Το καλοκαίρι τα κρούσματα ήταν δεκάδες και τώρα είναι χιλιάδες. Όταν κάποιοι λέγαμε τότε “να προσέχουμε γιατί θα δούμε τετραψήφια κρούσματα και πολλούς θανάτους” ήμασταν “τερατολάγνοι”. Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς, όμως, δεν είναι πιο θανατηφόρος. Είναι πιο λοιμωγόνος, δηλαδή μεταδίδεται πιο εύκολα. Δεν έχουν ανέβει τα ποσοστά των θανάτων, το αντίθετο: είναι ακόμη και μικρότερα. Οι θάνατοι, όμως, είναι πολλοί γιατί η μετάδοση είναι πολύ γρήγορη και προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων. Αυτές τις μέρες μάλιστα προστίθεται το πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι ζούμε πια σε κλειστά περιβάλλοντα”, αναφέρει ο γιατρός.

Το μόνο ευχάριστο, σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή της πανδημίας, είναι ότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων δεν αυξάνουν, αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: “Δείχνει ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις νέες μολύνσεις. Οι αριθμοί που ανιχνεύουμε βέβαια δεν είναι τελικοί. Οι πραγματικοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Οι θάνατοι, πάντως, ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού είναι σε καλύτερο επίπεδο από άλλους λαούς”, τονίζει.

“Το lockdown σώζει την Αττική”

Το γενικό lockdown θα φέρει αποτελέσματα και τα κρούσματα θα μειωθούν, λένε οι επιστήμονες, οπότε -προς το παρόν- φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος της εκθετικής διασποράς στην Αττική.

“Αν συνέβαινε στην Αττική, αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη με κατακόρυφη άνοδο κρουσμάτων, θα ήταν πολύ πιο δραματική η κατάσταση. Αλλά επειδή έχουμε lockdown δεν θα υπάρξει τέτοια άνοδος στην Αττική”, λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ωστόσο, αν και είναι ελεγχόμενη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής -λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των περιστατικών Covid- το σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις. Ήδη, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και Αναφοράς Covid “Σωτηρία” σε αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων κορονοϊού.

“Είναι πολύ επικίνδυνο να μετατρέπονται τα νοσοκομεία, σε νοσοκομεία μιας νόσου, δηλαδή μόνο κορονοϊού. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν κλίνες για άλλες ασθένειες, όπως έχει συμβεί ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου μετατρέπονται πλέον και τα ιδιωτικά σε νοσοκομεία κορονοϊού”, σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος και συμπληρώνει:

“Οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε σκωληκοειδεκτομή, μια επείγουσα επέμβαση, δεν θα ξέρουν που να πάνε. Και λέω για την αφαίρεση του σκωληκοειδίτη και δεν λέω το έμφραγμα, γιατί από το έμφραγμα μπορεί να ζήσεις, μπορεί και να πεθάνεις, αλλά από τη σκωληκοειδεκτομή όποιος χειρουργηθεί θα σωθεί, ενώ αν δεν χειρουργηθεί θα πεθάνει”, λέει ο πρόεδρος των ιδιωτών γιατρών.

“Από 1 έως 3 εβδομάδες παράταση στο lockdown”

Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει πλέον στην πανδημία οι επιστήμονες τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μοναδική ελπίδα που έχουν τα συστήματα υγείας να επιβιώσουν, είναι οι συνθήκες του εγκλεισμού. “Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις”, λέει ο κ. Εξαδάκτυλος και εξηγεί:

“Αυτό που μας έμαθε αυτή η εμπειρία είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί. Είμαστε ήδη πολύ καιρό με μέτρα και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε ένα lockdown τμηματικά και νομίζω ότι η εμπειρία πλέον δείχνει ότι αυτός είναι ένας λάθος τρόπος. Και το συγκρίνω με τα αποτελέσματα του πρώτου lockdown, που έδειξε ότι λειτούργησε. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή αν μπούμε σε οριζόντια μέτρα κι έχω την αίσθηση ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δύο εβδομάδες σε lockdown κι ακόμη δεν έχουμε δει μείωση. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί δεν βλέπουμε αύξηση. Δυστυχώς δεν είχαμε οδηγίες από την παλαιότερη πανδημία με την ισπανική γρίπη. Παθαίνουμε και μαθαίνουμε…”.

Επισημαίνει επίσης, ότι κατά τη δική του εκτίμηση το lockdown δεν αποκλείεται να πάρει παράταση ακόμη και τριών εβδομάδων:

“Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να ανοίξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου. Αν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, νομίζω ότι θα χρειαστούμε από 1 έως 3 εβδομάδες επιπλέον. Δηλαδή εκείνο που πιστεύω είναι ότι γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και τα κουρεία – κομμωτήρια. Η εστίαση δεν νομίζω… είναι πολύ δύσκολο”, καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα 30.04.2026
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.

Ελλάδα 30.04.2026
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ισραήλ: «Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα – Την ευχαριστούμε»

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Όλοι οι συμμετέχοντες στον στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Απίστευτη απάτη σε εστιατόριο fast food στο Τέξας: Υπάλληλος κατάφερε και έκλεψε $80.000 παραγγέλνοντας 800 μερίδες Mac n cheese

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Είχε απολυθεί τον Νοέμβριο, αλλά συνέχισε να πηγαίνει στο κατάστημα, όπου καταχωρούσε ψεύτικες παραγγελίες φαγητού στο ταμείο και τις επέστρεφε στην προσωπική του πιστωτική κάρτα

Συγκλονιστικό βίντεο: Η τρομακτική στιγμή που καρχαρίας καταδιώκει σέρφερ στην Καλιφόρνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται η στιγμή που το πτερύγιο του καρχαρία κάνει την εμφάνισή του ακολουθώντας τον σέρφερ για αρκετά μεγάλη απόσταση

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ηλεκτρικό πατίνι; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Τι προβλέπει ο νόμος για την ηλικία των οδηγών και τις προδιαγραφές οδήγησης