E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας εξηγεί

Δημοσίευση 19/11/2020 | 20:27

Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας;

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα. Ακόμα και στη Γιουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, η ζωή έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας. Ο κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορωνοϊών.

Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.

Στα μέσα ενημέρωσης ο Κινέζος ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας: «Στην Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός. Και πράγματι στην καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο. Χάρη στην απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων η Κίνα τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές δείχνουν να αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Ανακάμπτει η κινεζική οικονομία

Σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στη Γιουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.

Η Γιουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορωνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στη Γιουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορωνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στη Γιουχάν.

«Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια», εξηγεί ο κύριος Ουάνγκ.Ο 45χρονος γυμναστής περιγράφει τη κατάσταση στη γενέτειρά του Γιουχάν ως εξής: «Σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς».

Λίγες εστίες μετάδοσης στη χώρα

Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει για εβδομάδες μέσα στο σπίτι του, αδυνατεί να καταλάβει γιατί σε άλλες χώρες ο κόσμος αντέδρασε οργισμένα όταν είδε ένα βίντεο από τη Γιουχάν με πολλούς εορτάζοντες σε πάρτι δίπλα σε πισίνα: »Οι άνθρωποι κάνουν λάθος και κρίνουν όσα βλέπουν στην Κίνα ανακαλώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πατρίδες τους».

Ο 45χρονος γυμναστής γνωρίζει ότι η Κίνα δεν έχει τελειώσει άπαξ δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή τη`ν παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορωνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κομοτηνή: Τρόμος στο παζάρι μετά από επίθεση 5 ατόμων σε γυναίκα – Έριξαν υγρό σε έναν άντρα

Ελλάδα 15.12.2025
Ο άνδρας που μαχαίρωσε τη γυναίκα, συνελήφθη ενώ οι υπόλοιποι αναζητώνται

Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Ελλάδα 15.12.2025
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για τον θάνατο του Αλμπέροτ Εσκενάζυ

Ένα κορίτσι 2 ετών περιπλανιόταν ξυπόλητο στο δάσος στις 3 τα ξημερώματα ‑ Η αλήθεια αποκαλύφθηκε

Κόσμος 15.12.2025
Το παιδί εντόπισε ιδιοκτήτης σπιτιού που είδε τα «στοιχειωμένα πλάνα στην κάμερα που κατέγραφε την άγρια ζωή

Κυψέλη: Μαχαιρώθηκαν μαθήτριες μέσα σε σχολείο

Ελλάδα 15.12.2025
Σοβαρό περιστατικό στο 60ο Γυμνάσιο στην Κυψέλη

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Αμυνας: Δείτε τις αλλαγές σε μισθούς και βαθμολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ελλάδα 15.12.2025
Ρυθμίσεις για τη σταδιοδρομία και την εξέλιξη Αξιωματικών, μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών

Σίδνεϊ: Εξετάζονται δεσμοί των δραστών με το ΙSΙS ‑ Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο όχημά τους

Κόσμος 15.12.2025
Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δύο δράστες που είπαν ψέματα στην οικογένειά τους για το πού βρίσκονται, είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Τι λένε γείτονές τους

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και ποιο το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής

Ελλάδα 15.12.2025
Η ΑΑΔΕ μέσα από 11 ερωταπαντήσεις δίνει διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα των πολιτών

Τιμές τροφίμων στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι πιο ακριβές ‑ Η θέση της Ελλάδας

Οικονομία 15.12.2025
Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες συχνά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 33χρονο γιατρό στα Χανιά ‑ Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του

Ελλάδα 15.12.2025
Μια εβδομάδα έχει πλέον συμπληρωθεί από την ημέρα που τα ίχνη του χάθηκαν

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για «ύποπτες» επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία 15.12.2025
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Σκάφος ελληνικών συμφερόντων με κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό ‑ Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

Κόσμος 15.12.2025
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Το σκάφος ρυμουλκείται με τη συμβολή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.