E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Πρόταση σοκ από την Ελβετία

Καταρρέει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο

Δημοσίευση 18/11/2020 | 11:22

Κορωνοϊός: Πρόταση σοκ από την Ελβετία

Τί και αν η Ελβετία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο; Τί και αν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης θεωρείται από τα καλύτερα στην παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών προς όλους, ως δημόσιο νοσοκομείο;

Η έξαρση της πανδημίας διαμορφώνει μία ολοένα και πιο ασφυκτική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η πληρότητα των οποίων έχει αγγίξει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει το 100% από τις 13 Νοεμβρίου.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που ο Γουίλι Όγκιερ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους για θέματα δημόσιας υγείας στην Ελβετία, πρότεινε κάτι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει τέτοια συμφόρηση.

«Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».

Ακόμα πιο σοκαριστική, όμως είναι η ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (SGI). Αφού ενημέρωσε τουα πολίτες ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει, και καθώς δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από αυτους να δηλώσουν αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση βαριάς νόσησης.

«Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό – καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παρ’ ότι οι αρχές της χώρας έχουν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστεθεί πρόχειρα επιπλέον κρεβάτια στους θαλάμους των νοσοκομείων, ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν και από κορονοϊό εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί.

H ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο. Χθες Τρίτη, στην Ελβετία καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα. Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.

Η Γαλλία έχει προσφερθεί να δεχτεί στα δικά της νοσοκομεία ασθενείς από την Ελβετία. Κάποιοι άλλοι βγαίνουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν κρεβάτια. Ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν στην οικεία τους ακόμα και αν η κατάσταση τους εμφανίζει ανησυχητική επιδείνωση.

Το αδιέξοδο φάνηκε και λίγες ημέρες νωρίτερα. Τότε που η ελβετική κυβέρνηση έθεσε τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου η κυβέρνηση «αποφάσισε να στηρίξει τον τομέα της δημόσιας υγείας, επιστρατεύοντας έως 2.500 στρατιώτες ως υπηρεσία υποστήριξης». Οι δε αιτήσεις από τα καντόνια θα εξεταστούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Τρεις ημέρες νωρίτερα ένας εντατικολόγος προειδοποίησε με ιδιαίτερα τραγικούς τόνους τους πολίτες. Έκανε λόγο για υγειονομική καταστροφή. Περιέγραψε πως ανά 15 λεπτά τα φορεία φέρνουν ασθενή με κορονοϊό, ενώ σε περιοχές τα μισά από τα τεστ –και είναι πολλά τα τεστ που διενεργούνται– βγαίνουν θετικά!

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αποτυπώνει την φρίκη της κατάστασης είναι ότι γιατροί και νοσοκόμοι, προσβεβλημένοι από κορονοϊό, αλλά που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία, τηρώντας βέβαια όλες τις προφυλάξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος 17.03.2026
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science 17.03.2026
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα 17.03.2026
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος 17.03.2026
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα 17.03.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα 17.03.2026
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος 17.03.2026
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν

Αποκάλυψη της Washington Post για το Ισραήλ

Κόσμος 17.03.2026
Το Ισραήλ καλεί τους Ιρανούς να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, αν και γνωρίζει ότι τους στέλνει σε μαζική σφαγή

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Μαρία Καρρά, χήρα του Γιώργου Τράγκα

Ελλάδα 17.03.2026
Αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Τραμπ: Δεν «χρειαζόμαστε» πλέον ούτε επιθυμούμε τη βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ

Κόσμος 17.03.2026
Σε παραδοχή πως οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν θέλουν να εμπλακούν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, προχώρησε σε οργίλο ύφος ο Αμερικανός πρόεδρος.