E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Πρόστιμο‑γίγας στην καπνοβιομηχανία Καρέλια για λαθρεμπορία

Σύμφωνα με το ΣτΕ η καπνοβιομηχανία Καρέλια εξήγαγε εικονικά περίπου 3.550 κιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Τελωνείου Νίκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2020 | 17:03

ΣτΕ: Πρόστιμο‑γίγας στην καπνοβιομηχανία Καρέλια για λαθρεμπορία

Με πέντε αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι ορθώς καταλογίστηκε στην καπνοβιομηχανία Καρέλια ειδικός φόρος κατανάλωσης και άλλοι φόροι, ύψους 4.681.318 ευρώ, για λαθρεμπορία τσιγάρων, μέσω εικονικών εξαγωγών 3.500 περίπου κιβωτίων τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s, προς την πρώην Γιουγκοσλαβία, μέσω του Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα) και με τη συμμετοχή τελωνειακών υπαλλήλων.

Να υπολογιστεί ότι μόνο από την εικονική εξαγωγή 1.000 χαρτοκιβώτιων τσιγάρων, αξίας 253.000 ευρώ, το Δημόσιο χάνει 1.312.228 ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης μαζί με ΦΠΑ.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα λαθρεμπορίας τσιγάρων από τη μεσσηνιακή καπνοβιομηχανία απασχόλησε το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Δύο χρόνια πριν, τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησαν οι πράξεις του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης, με την οποία καταλογίστηκαν σε βάρος του Ανδρέα Καρέλια και της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας πέντε τελωνειακές λαθρεμπορικές παραβάσεις. Οι παραβάσεις αφορούσαν λαθρεμπορία τσιγάρων προς τα Σκόπια με το τέχνασμα εικονικών εξαγωγών. Οι καταλογισμοί τότε ήταν ύψους 18.605.309 ευρώ.

Ομως, το έτος 2018 το Β’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2346/2018 απόφασή του, αφού ερμήνευσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καρέλια και της καπνοβιομηχανίας και ακύρωσε την από 31/3/2008 καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης.
Η πρώτη αυτή ιστορία είχε ξεκινήσει όταν στο Τελωνείο Νίκης διαβιβάστηκε έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Φλώρινας, στο οποίο αναφερόταν ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία τσιγάρων σε βάρος οκτώ ατόμων. Πάντως, κατά το ποινικό σκέλος ο Ανδρέας Καρέλιας είχε αθωωθεί.

Το διάστημα εκείνο ο προϊστάμενος του τελωνείου Νίκης ανέφερε ότι είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων «με το τέχνασμα της εικονικής εξαγωγής, από μία πολυάριθμη οργάνωση», στην οποία συμμετείχαν και τελωνειακοί υπάλληλοι, με προεκτάσεις σε αλλοδαπές χώρες. Η οργάνωση «είχε διαμορφώσει μία πολύπλοκη δομή για τη μεταφορά, απόκρυψη και διάθεση του λαθρεμπορεύματος, με τη χρησιμοποίηση αλλοδαπών οδηγών, μεταφορικών οχημάτων και αποθηκευτικών χώρων, με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους».

Αντίθετα, τώρα το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ με πέντε αποφάσεις του (1920-1924/2020) απέρριψε τις αιτήσεις της καπνοβιομηχανίας με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθούν αντίστοιχες καταλογιστικές πράξεις για λαθρεμπορία τσιγάρων ύψους 4.681.318 ευρώ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η εν λόγω καπνοβιομηχανία κατέθεσε στο Τελωνείο Καλαμάτας διασάφηση εξαγωγής προκειμένου να εξάγει 3.550 χαρτοκιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, κατέθεσε εγγυητικές επιστολές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας, καθώς τα καπνικά προϊόντα τελούσαν υπό καθεστώς αναστολής φόρου.

Τα τσιγάρα φορτώθηκαν σε φορτηγό Δημόσιας Χρήσης και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με ευθύνη του Ζ’ Τελωνείου μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Νίκης. Στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία ζήτησε τη λύση των εγγυήσεων, καθώς τα τσιγάρα είχαν εξαχθεί.

Ωστόσο, εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το Τελωνείο Καλαμάτας μπλόκαρε τη λύση των εγγυήσεων και ανέλαβε την υπόθεση το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαπίστωσε ότι τα παραστατικά εξαγωγής «είχαν συνταχθεί με παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του Τελωνείου εξόδου, καθώς πιστοποιούσαν την εξαγωγή προϊόντων, που δεν είχαν εξαχθεί από το ελληνικό έδαφος».

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι η αρμόδια τελωνειακή υπάλληλος καταχωρούσε μεν σε κάποια χρονική στιγμή (3.30μ.μ.) στο πληροφοριακό σύστημα του Τελωνείου την εξαγωγή των τσιγάρων, αλλά σε άλλη άσχετη χρονική στιγμή (9.30 μ.μ.) και αφού είχε λήξει η βάρδιά της, καταχωρούσε στο βιβλίο σφραγίδων ότι είχαν τεθεί σφραγίδες στα φορτηγά. Παράλληλα, δεν γινόταν η αναγκαία ενημέρωση του προϊσταμένου της βάρδιας για τις επίμαχες εξαγωγές. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι στα βιβλία του τελωνείου της γειτονικής χώρας και σε συγκεκριμένες επίμαχες ημερομηνίες δεν υπήρχαν αντίστοιχες καταχωρήσεις εισόδου φορτηγών με τσιγάρα από την Ελλάδα.

Τελικά οι ελεγκτές κατέληξαν ότι είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων, καθώς «ψευδώς είχε βεβαιωθεί από τους τελωνειακούς υπαλλήλους» ότι είχαν εξαχθεί οι επίμαχες ποσότητες των τσιγάρων και ότι «τα τσιγάρα δεν είχαν εξαχθεί από την Ελλάδα». Το διά ταύτα των ελεγκτικών αρχών ήταν ότι είχε διαπραχθεί «το αδίκημα της λαθρεμπορίας μέσω εικονικών εξαγωγών».

Η καπνοβιομηχανία προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη και ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος της πράξη χρέωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών φόρων. Τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και στο Διοικητικό Εφετείο έχασε τις δικαστικές μάχες και προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος της εφετειακές αποφάσεις.

Ομως, το αποκαλούμενο «Φορολογικό Τμήμα» του ΣτΕ, με πέντε αποφάσεις του απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς της καπνοβιομηχανίας, ότι υπήρχαν πλημμέλειες και έλλειψη νόμιμης βάσης της αιτιολογίας με τις οποίες έγιναν οι πράξεις καταλογισμού των φόρων κ.λπ. Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν τις εφετειακές αποφάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα 09.12.2025
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Ζωγράφου: Στο νοσοκομείο οδηγός λεωφορείου μετά από ξυλοδαρμό ‑ «Αρχισε να με χτυπά»

Ελλάδα 09.12.2025
Ο οδηγός του λεωφορείου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για πρώτες βοήθειες

Στο «μικροσκόπιο» 1.469 εφοριακοί

Ελλάδα 09.12.2025
Η ΑΑΔΕ ερευνά περιουσίες και κινήσεις λογαριασμών

Μίνα Αρναούτη: «Έχω κάνει 17 χειρουργεία» ‑ «Ο Παντελίδης όταν βγήκε από το σπίτι ήταν μια χαρά»

Ελλάδα 09.12.2025
Οι τίτλοι τέλους στην πολυσυζητημένη υπόθεση έμελλε να πέσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη

Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Βάιλας

Ελλάδα 09.12.2025
Ο Βασίλης Βάιλας μεγάλωσε πολλές γενιές μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού

Ελλάδα 09.12.2025
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι

Κόσμος 09.12.2025
Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico

Έλενα Παπαρίζου: Παραμένει στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια, οι νεότερες πληροφορίες για την υγεία της

Ελλάδα 09.12.2025
Η γνωστή τραγουδίστρια υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς έχει ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα

Κακοκαιρία Byron: Μόλις 49 χιλιοστά βροχής έπεσαν στον Μόρνο

Ελλάδα 09.12.2025
Παρά τη διέλευση της κακοκαιρίας Byron, οι βροχοπτώσεις στον Μόρνο όχι μόνο παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπολείπονται του κλιματικού μέσου όρου

Ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα με τα κορυφαία 200 πανεπιστήμια του κόσμου για το 2025

Ελλάδα 09.12.2025
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που εισέρχεται στη λίστα των κορυφαίων 200 διεθνώς

Ζωγράφου: Αγριος ξυλοδαρμός οδηγού λεωφορείου από οδηγό ΙΧ

Ελλάδα 09.12.2025
Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες ενώ αναζητείται ο δράστης της επίθεσης