E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Μήνας πληρωμών από το κράτος θα είναι ο Δεκέμβριος για εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία

Δημοσίευση 8/11/2020 | 12:34

Πώς θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι
Pexels

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, με τον Δεκέμβριο να αναμένεται να στηριχτούν οικονομικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πληρωμές θα αφορούν στις αποζημιώσεις για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή του ½ της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ακινήτων.

Ειδικότερα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες ουσιαστικά πληρωμές της «επιστρεπτέας προκαταβολής 3», με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων του συγκεκριμένου κύκλου να ανέρχεται σε 101.430, στους οποίους καταβλήθηκε άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,507 δισ. ευρώ. Στο α' 15νθήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4» ύψους 1 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει η «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν εκταμιευθεί τα ποσά από τους δύο αυτούς κύκλους -στους οποίους το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο, έως το τέλος του έτους- προκειμένου, συνυπολογιζόμενων των 3,369 δισ. ευρώ των τριών πρώτων κύκλων, η στήριξη των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους μέσω των πέντε κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν κρατικό δάνειο στους δύο τελευταίους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Εν τω μεταξύ, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση (αναλογικά με τις ημέρες αναστολής εργασίας) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα:

-Από τις 3 έως και τις 30 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή την 3/11/2020 σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Σε αυτήν την περίπτωση ο εργαζόμενος θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός των 800 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής).

-Από τις 7 Νοεμβρίου ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή (π.χ. κομμωτήρια) έως και τις 30 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή μετά την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Για επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά από την πρώτη ημέρα του lockdown, ο εργαζόμενος θα λάβει 640 ευρώ. Για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που κλείνουν από αύριο, ο εργαζόμενος θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός των 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής).

Τέλος, αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου, το κράτος- όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα- θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι!» ‑ Ξέσπασε κατά του διαιτητή

Αθλητικά Νέα 23.03.2026
Eίχε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του

Θρίλερ στις Σέρρες: Σοβαρό τροχαίο με νεαρό να δίνει μάχη για την ζωή του

Ελλάδα 23.03.2026
Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τους 57 νεκρούς ‑ Ένταση στην αίθουσα με συγγενείς θυμάτων

Ελλάδα 23.03.2026
Ένταση σημειώθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα κατά την είσοδο του κατηγορούμενου πρώην προέδρου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα.

25η Μαρτίου: Παρέλαση με «άρωμα» Belharra και αναβαθμισμένα G3 – Τι θα δούμε πρώτη φορά

Ελλάδα 23.03.2026
Η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα σηματοδοτεί την επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Νέα εκκαθαριστικά με διαγραφή του ΕΝΦΙΑ 2026 ‑ Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Οικονομία 23.03.2026
Οι διορθώσεις στο φόρο-λογαριασμό γίνονται με βάση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΛΑΣ: Από Τρίτη τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Ελλάδα 23.03.2026
Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνουν πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας.

25η Μαρτίου: «Αλμυρός» ο μπακαλιάρος ‑ Φτάνει έως και τα 27 ευρώ το κιλό

Ελλάδα 23.03.2026
Ποιες είναι οι πιο οικονομικές λύσεις

Το μυστικό πρόγραμμα του Ιράν που αύξησε την εμβέλεια των πυραύλων μέχρι την Ευρώπη

Κόσμος 23.03.2026
Πώς οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν έναν στο Διάστημα

Φλόριντα: Απαγόρευση twerking και επεμβάσεις αστυνομίας σε παραλίες λόγω επεισοδίων

Κόσμος 23.03.2026
Οι Αρχές στη Φλόριντα χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και όπλα paintball για να διαλύσουν πάρτι, ενώ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημοφιλείς προορισμούς

Αεροσκάφος συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης ‑ Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Κόσμος 23.03.2026
Στο περιστατικό φέρεται να εμπλέκεται πτήση της Air Canada Express και ένα όχημα της Πυροσβεστικής

«Φορτίστε κινητά, αποθηκεύστε νερό, μάθετε περσικά» ‑ Το μήνυμα των Φρουρών στους εχθρούς του Ιράν

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα, το Ιράν απείλησε ότι θα κλείσει εντελώς τα Στενά του Ορμούζ

Μίλτος Τεντόγλου: Δείτε την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Ελλάδα Χτες
Ώρα τελικού για τον Μίλτο Τεντόγλου, καθώς ο Έλληνας άλτης συμμετέχει στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Τόρουν