E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Μήνας πληρωμών από το κράτος θα είναι ο Δεκέμβριος για εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία

Δημοσίευση 8/11/2020 | 12:34

Πώς θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι
Pexels

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, με τον Δεκέμβριο να αναμένεται να στηριχτούν οικονομικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πληρωμές θα αφορούν στις αποζημιώσεις για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή του ½ της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ακινήτων.

Ειδικότερα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες ουσιαστικά πληρωμές της «επιστρεπτέας προκαταβολής 3», με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων του συγκεκριμένου κύκλου να ανέρχεται σε 101.430, στους οποίους καταβλήθηκε άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,507 δισ. ευρώ. Στο α' 15νθήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4» ύψους 1 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει η «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν εκταμιευθεί τα ποσά από τους δύο αυτούς κύκλους -στους οποίους το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο, έως το τέλος του έτους- προκειμένου, συνυπολογιζόμενων των 3,369 δισ. ευρώ των τριών πρώτων κύκλων, η στήριξη των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους μέσω των πέντε κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν κρατικό δάνειο στους δύο τελευταίους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Εν τω μεταξύ, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση (αναλογικά με τις ημέρες αναστολής εργασίας) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα:

-Από τις 3 έως και τις 30 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή την 3/11/2020 σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Σε αυτήν την περίπτωση ο εργαζόμενος θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός των 800 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής).

-Από τις 7 Νοεμβρίου ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετική ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή (π.χ. κομμωτήρια) έως και τις 30 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή μετά την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της επικράτειας. Για επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά από την πρώτη ημέρα του lockdown, ο εργαζόμενος θα λάβει 640 ευρώ. Για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που κλείνουν από αύριο, ο εργαζόμενος θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός των 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής).

Τέλος, αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες από 21 έως και 31 Δεκεμβρίου, το κράτος- όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα- θα καταβάλει στις επιχειρήσεις την αναλογία που του αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη όμως επί του ύψους των 534 ευρώ και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος Χτες
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left Χτες
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής