E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρρωστες νυχτερίδες κρατούν αποστάσεις για να μην κολλήσουν τις άλλες

Οι νυχτερίδες βαμπίρ

Δημοσίευση 5/11/2020 | 18:27

Αρρωστες νυχτερίδες κρατούν αποστάσεις για να μην κολλήσουν τις άλλες

Με έκπληξη ομάδα ερευνητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου και επιστημόνων από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι νυχτερίδες-βαμπίρ απομακρύνονται από το είδος τους όταν αισθάνονται άρρωστες.

Η εξήγηση που έδωσε ο βιολόγος και πρώτος συγγραφέας της εν λόγω μελέτης, Σίμον Ρίπεργκερ θα πρέπει να μας είναι κάτι περισσότερο από γνωστή στην αρχή του δεύτερου (μερικού) lockdown (σ.σ. από τις 2 Νοεμβρίυ στη Γερμανία) για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού: «Μέσω της αποφυγής επαφών των άρρωστων νυχτερίδων με τις υγιείς ο ιός ο οποίος τις έχει προσβάλλει εξαπλώνεται πιο αργά».

Οι νυχτερίδες βαμπίρ θεωρούνται εξαιρετικά κοινωνικά ζώα. Συνήθως μοιράζονται το φαγητό τους και αλληλοφροντίζονται. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται πολύ λιγότερο συχνά όταν οι νυχτερίδες βαμπίρ είναι άρρωστες: «Υποψιαζόμασταν ότι η τήρηση της απόστασης είναι μια φυσική αντίδραση», λέει ο Ρίπινκγερ. Οι ερευνητές παρατήρησαν αρχικά αυτήν την συμπεριφορά σε νυχτερίδες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ένα νέο πείραμα στη φύση επιβεβαίωσε όμως αυτήν την παρατήρηση.

Για το πείραμα, οι επιστήμονες αιχμαλώτισαν συνολικά 31 θηλυκές νυχτερίδες από μια ομάδα και μόλυναν τις μισές με μια ουσία που προκαλεί έως και 12 ώρες μια βακτηριακή λοίμωξη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν σε όλες τις νυχτερίδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν με ακρίβεια δευτερολέπτου ποιες πλησιάζουν ποιές. Και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με εκείνες που ζούσαν σε αιχμαλωσία.

Οι μολυσμένες απέφευγαν τις υγιείς. Αν και δεν μπορούν να βγούν γενικευμένα συμπεράσματα από μια μελέτη με 31 μόνο νυχτερίδες, εν τούτοις μέσω τέτοιων τεχνολογιών μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για την απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με τα πρότυπα και τις διαδικασίες εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων.

Σύμφωνα δε με τους ερευνητές, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι κορωνοϊού στις νυχτερίδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις