E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Με αίμα έχουν βαφτεί οι δρόμοι του Λάγος από την αστυνομική βαρβαρότητα

Δημοσίευση 22/10/2020 | 21:48

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Η Rihanna, ο Kanye West και η Nicki Minaj είναι μερικοί μόνο από τους σταρς που εξέφρασαν δημόσια την στήριξή τους στις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία στη Νιγηρία.   

Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν δέχτηκαν με την ίδια θέρμη τη στήριξη της Beyonce.   

Οι διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα λένε ότι την Τρίτη το βράδυ στο Λάγος άνδρες της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον τους ενώ τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.   

Ο στρατός από την άλλη, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».   

Ο κωμικός από τη Νότια Αφρική, Trevor Noah είπε πως «Όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ, η αστυνομία στη Νιγηρία ανταποκρίνεται σε διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία με περισσότερη αστυνομική βία».       

Ακολούθησε πλήθος διασημοτήτων, που με αναρτήσεις τους δήλωσαν τη στήριξή τους στη Νιγηρία.   

Η Rihanna ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία με μια αιματοβαμμένη νιγηριανή σημαία γράφοντας πως δεν αντέχει πλέον να βλέπει αυτά τα βασανιστήρια και τις βιαιότητες, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα έθνη στον πλανήτη.   

Η Nicki Minaj μίλησε απευθείας με διαδηλωτές στο tweet της για την αλληλεγγύη, λέγοντας «Στεκόμαστε δίπλα και προσευχόμαστε για τους γενναίους νέους της Νιγηρίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανόητης βίας. Η φωνή σου ακούγεται.».     

Και μετά ήρθε η δήλωση της Beyonce. 

Μέσω του λογαριασμού της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, η διάσημη τραγουδίστρια ανέφερε σε ανάρτησή της «Θλίβομαι βαθιά όταν βλέπω αυτή την ανόητη βιαιότητα να συμβαίνει στη Νιγηρία. Συνεργαζόμαστε με ενώσεις για να παρέχουμε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, τροφή και στέγη». 

«Μπορεί κάποιος να πει σε αυτή τη γυναίκα ότι δεν πεινάμε ;;;; Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να παλέψουμε για την ύπαρξή μας», απάντησε ο χρήστης Mercy Ehimare.   

Οι χρήστες προσβλήθηκαν καθώς από την ανάρτηση της Beyonce υπονοείται ότι οι Νιγηριανοί είναι φτωχοί και πεινούν.   

Αυτό σίγουρα δεν ήταν το πώς ο Νιγηριανός Τύπος είχε περιγράψει τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις. Αντίθετα, επέλεξαν να τους αναφέρουν ως «influencers από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».   

Τις πρώτες μέρες των διαμαρτυριών, η Nduka Orjinmo του BBC περιέγραψε τους ανθρώπους που διαδήλωναν ως «κυρίως νέοι, άνετοι, μερικοί με βαμμένα μαλλιά, σκουλαρίκια στη μύτη και τατουάζ».   

Η ανταποκριτής του BBC Nigeria Mayeni Jones σημειώνει ότι, ενώ τώρα βλέπει ένα πιο κοινωνικά μικτό πλήθος σε διαδηλώσεις στο Λάγος, τα άτομα που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στο διαδίκτυο ήταν «παιδιά μεσαίας τάξης».   

Ήταν άνθρωποι όπως η Rinu Oduala, η οποία είχε πείσει άλλους διαδηλωτές να περάσουν τη νύχτα έξω από το κυβερνητικό Μέγαρο στο Λάγος στις 7 Οκτωβρίου.   

Επιπλέον, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ τους για να καλύψουν το κόστος της διαμαρτυρίας, γράφει η Νιγηριανή συγγραφέας Naomi Ndifon, στο Black Women Radicals.   

Έτσι, σε αυτό το σημείο, οι διαδηλωτές ήθελαν μόνο να ενισχυθεί το μήνυμά τους κατά της αστυνομικής βίας.   

Η Beyonce με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ακόλουθους στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, θα μπορούσε να μεταδώσει το μήνυμα με μία μόνο ανάρτηση.   

Αλλά οι διαδηλωτές έμειναν απογοητευμένοι, σχολιάζει ένας χρήστης στην ανάρτηση της Beyonce, ο οποίος επισημαίνει δε το γεγονός ότι η διάσημη τραγουδίστρια στήριξε τους διαδηλωτές μόνο μέσα από τον λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης.   

Επίσης πολλοί είπαν ότι η Beyonce, έστω και έτσι άργησε να στηρίξει τους διαδηλωτές. Εκείνοι είχαν αρχίσει εβδομάδες πριν και ήταν πλέον στο «δεύτερο κύμα» των σταρ, που έδειχναν την υποστήριξή τους.   

Ο ηθοποιός του Star Wars, John Boyega, ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Mesut Ozil και ο ράπερ Kanye West είχαν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Καταδικάστηκε 51χρονος που χτύπησε την κόρη και τη γυναίκα του με πατερίτσα

Ελλάδα 12.12.2025
Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών

Γαλλία: Και οι Γάλλοι αγρότες στα μπλόκα

Κόσμος 12.12.2025
Σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων προχώρησαν Γάλλοι αγρότες που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,

Συνελήφθη στο Ιράν η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος 12.12.2025
Η 53χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έλαβε το Νόμπελ το 2023 για τον «αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» -

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ελλάδα 12.12.2025
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes

Ελλάδα 12.12.2025
Δεν αναγραφόταν στα ελληνικά ότι «μπορεί να περιέχει ίχνη από καρπούς με κέλυφος»

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Κόσμος 12.12.2025
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων

Οικονομία 12.12.2025
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού

Κόσμος 12.12.2025
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο

Μαθητής στο νοσοκομείο μετά από ρίψη κροτίδας σε σχολείο στο Ναύπλιο

Ελλάδα 12.12.2025
Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σχολείο της περιοχής