E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Με αίμα έχουν βαφτεί οι δρόμοι του Λάγος από την αστυνομική βαρβαρότητα

Δημοσίευση 22/10/2020 | 21:48

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Η Rihanna, ο Kanye West και η Nicki Minaj είναι μερικοί μόνο από τους σταρς που εξέφρασαν δημόσια την στήριξή τους στις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία στη Νιγηρία.   

Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν δέχτηκαν με την ίδια θέρμη τη στήριξη της Beyonce.   

Οι διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα λένε ότι την Τρίτη το βράδυ στο Λάγος άνδρες της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον τους ενώ τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.   

Ο στρατός από την άλλη, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».   

Ο κωμικός από τη Νότια Αφρική, Trevor Noah είπε πως «Όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ, η αστυνομία στη Νιγηρία ανταποκρίνεται σε διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία με περισσότερη αστυνομική βία».       

Ακολούθησε πλήθος διασημοτήτων, που με αναρτήσεις τους δήλωσαν τη στήριξή τους στη Νιγηρία.   

Η Rihanna ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία με μια αιματοβαμμένη νιγηριανή σημαία γράφοντας πως δεν αντέχει πλέον να βλέπει αυτά τα βασανιστήρια και τις βιαιότητες, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα έθνη στον πλανήτη.   

Η Nicki Minaj μίλησε απευθείας με διαδηλωτές στο tweet της για την αλληλεγγύη, λέγοντας «Στεκόμαστε δίπλα και προσευχόμαστε για τους γενναίους νέους της Νιγηρίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανόητης βίας. Η φωνή σου ακούγεται.».     

Και μετά ήρθε η δήλωση της Beyonce. 

Μέσω του λογαριασμού της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, η διάσημη τραγουδίστρια ανέφερε σε ανάρτησή της «Θλίβομαι βαθιά όταν βλέπω αυτή την ανόητη βιαιότητα να συμβαίνει στη Νιγηρία. Συνεργαζόμαστε με ενώσεις για να παρέχουμε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, τροφή και στέγη». 

«Μπορεί κάποιος να πει σε αυτή τη γυναίκα ότι δεν πεινάμε ;;;; Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να παλέψουμε για την ύπαρξή μας», απάντησε ο χρήστης Mercy Ehimare.   

Οι χρήστες προσβλήθηκαν καθώς από την ανάρτηση της Beyonce υπονοείται ότι οι Νιγηριανοί είναι φτωχοί και πεινούν.   

Αυτό σίγουρα δεν ήταν το πώς ο Νιγηριανός Τύπος είχε περιγράψει τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις. Αντίθετα, επέλεξαν να τους αναφέρουν ως «influencers από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».   

Τις πρώτες μέρες των διαμαρτυριών, η Nduka Orjinmo του BBC περιέγραψε τους ανθρώπους που διαδήλωναν ως «κυρίως νέοι, άνετοι, μερικοί με βαμμένα μαλλιά, σκουλαρίκια στη μύτη και τατουάζ».   

Η ανταποκριτής του BBC Nigeria Mayeni Jones σημειώνει ότι, ενώ τώρα βλέπει ένα πιο κοινωνικά μικτό πλήθος σε διαδηλώσεις στο Λάγος, τα άτομα που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στο διαδίκτυο ήταν «παιδιά μεσαίας τάξης».   

Ήταν άνθρωποι όπως η Rinu Oduala, η οποία είχε πείσει άλλους διαδηλωτές να περάσουν τη νύχτα έξω από το κυβερνητικό Μέγαρο στο Λάγος στις 7 Οκτωβρίου.   

Επιπλέον, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ τους για να καλύψουν το κόστος της διαμαρτυρίας, γράφει η Νιγηριανή συγγραφέας Naomi Ndifon, στο Black Women Radicals.   

Έτσι, σε αυτό το σημείο, οι διαδηλωτές ήθελαν μόνο να ενισχυθεί το μήνυμά τους κατά της αστυνομικής βίας.   

Η Beyonce με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ακόλουθους στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, θα μπορούσε να μεταδώσει το μήνυμα με μία μόνο ανάρτηση.   

Αλλά οι διαδηλωτές έμειναν απογοητευμένοι, σχολιάζει ένας χρήστης στην ανάρτηση της Beyonce, ο οποίος επισημαίνει δε το γεγονός ότι η διάσημη τραγουδίστρια στήριξε τους διαδηλωτές μόνο μέσα από τον λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης.   

Επίσης πολλοί είπαν ότι η Beyonce, έστω και έτσι άργησε να στηρίξει τους διαδηλωτές. Εκείνοι είχαν αρχίσει εβδομάδες πριν και ήταν πλέον στο «δεύτερο κύμα» των σταρ, που έδειχναν την υποστήριξή τους.   

Ο ηθοποιός του Star Wars, John Boyega, ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Mesut Ozil και ο ράπερ Kanye West είχαν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος 04.06.2026
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους