E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Με αίμα έχουν βαφτεί οι δρόμοι του Λάγος από την αστυνομική βαρβαρότητα

Δημοσίευση 22/10/2020 | 21:48

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Η Rihanna, ο Kanye West και η Nicki Minaj είναι μερικοί μόνο από τους σταρς που εξέφρασαν δημόσια την στήριξή τους στις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία στη Νιγηρία.   

Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν δέχτηκαν με την ίδια θέρμη τη στήριξη της Beyonce.   

Οι διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα λένε ότι την Τρίτη το βράδυ στο Λάγος άνδρες της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον τους ενώ τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.   

Ο στρατός από την άλλη, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».   

Ο κωμικός από τη Νότια Αφρική, Trevor Noah είπε πως «Όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ, η αστυνομία στη Νιγηρία ανταποκρίνεται σε διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία με περισσότερη αστυνομική βία».       

Ακολούθησε πλήθος διασημοτήτων, που με αναρτήσεις τους δήλωσαν τη στήριξή τους στη Νιγηρία.   

Η Rihanna ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία με μια αιματοβαμμένη νιγηριανή σημαία γράφοντας πως δεν αντέχει πλέον να βλέπει αυτά τα βασανιστήρια και τις βιαιότητες, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα έθνη στον πλανήτη.   

Η Nicki Minaj μίλησε απευθείας με διαδηλωτές στο tweet της για την αλληλεγγύη, λέγοντας «Στεκόμαστε δίπλα και προσευχόμαστε για τους γενναίους νέους της Νιγηρίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανόητης βίας. Η φωνή σου ακούγεται.».     

Και μετά ήρθε η δήλωση της Beyonce. 

Μέσω του λογαριασμού της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, η διάσημη τραγουδίστρια ανέφερε σε ανάρτησή της «Θλίβομαι βαθιά όταν βλέπω αυτή την ανόητη βιαιότητα να συμβαίνει στη Νιγηρία. Συνεργαζόμαστε με ενώσεις για να παρέχουμε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, τροφή και στέγη». 

«Μπορεί κάποιος να πει σε αυτή τη γυναίκα ότι δεν πεινάμε ;;;; Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να παλέψουμε για την ύπαρξή μας», απάντησε ο χρήστης Mercy Ehimare.   

Οι χρήστες προσβλήθηκαν καθώς από την ανάρτηση της Beyonce υπονοείται ότι οι Νιγηριανοί είναι φτωχοί και πεινούν.   

Αυτό σίγουρα δεν ήταν το πώς ο Νιγηριανός Τύπος είχε περιγράψει τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις. Αντίθετα, επέλεξαν να τους αναφέρουν ως «influencers από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».   

Τις πρώτες μέρες των διαμαρτυριών, η Nduka Orjinmo του BBC περιέγραψε τους ανθρώπους που διαδήλωναν ως «κυρίως νέοι, άνετοι, μερικοί με βαμμένα μαλλιά, σκουλαρίκια στη μύτη και τατουάζ».   

Η ανταποκριτής του BBC Nigeria Mayeni Jones σημειώνει ότι, ενώ τώρα βλέπει ένα πιο κοινωνικά μικτό πλήθος σε διαδηλώσεις στο Λάγος, τα άτομα που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στο διαδίκτυο ήταν «παιδιά μεσαίας τάξης».   

Ήταν άνθρωποι όπως η Rinu Oduala, η οποία είχε πείσει άλλους διαδηλωτές να περάσουν τη νύχτα έξω από το κυβερνητικό Μέγαρο στο Λάγος στις 7 Οκτωβρίου.   

Επιπλέον, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ τους για να καλύψουν το κόστος της διαμαρτυρίας, γράφει η Νιγηριανή συγγραφέας Naomi Ndifon, στο Black Women Radicals.   

Έτσι, σε αυτό το σημείο, οι διαδηλωτές ήθελαν μόνο να ενισχυθεί το μήνυμά τους κατά της αστυνομικής βίας.   

Η Beyonce με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ακόλουθους στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, θα μπορούσε να μεταδώσει το μήνυμα με μία μόνο ανάρτηση.   

Αλλά οι διαδηλωτές έμειναν απογοητευμένοι, σχολιάζει ένας χρήστης στην ανάρτηση της Beyonce, ο οποίος επισημαίνει δε το γεγονός ότι η διάσημη τραγουδίστρια στήριξε τους διαδηλωτές μόνο μέσα από τον λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης.   

Επίσης πολλοί είπαν ότι η Beyonce, έστω και έτσι άργησε να στηρίξει τους διαδηλωτές. Εκείνοι είχαν αρχίσει εβδομάδες πριν και ήταν πλέον στο «δεύτερο κύμα» των σταρ, που έδειχναν την υποστήριξή τους.   

Ο ηθοποιός του Star Wars, John Boyega, ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Mesut Ozil και ο ράπερ Kanye West είχαν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λούτσα: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν έφυγε με τη θέλησή της» λέει ο σύζυγος της Κινέζας μεταφράστριας που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Περίπου 1,5 μήνα αγνοείται η μεταφράστρια Γιου Τινγκ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 20 Μαΐου στη Λούτσα. Η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε 20 μέρες αργότερα.

«Ήταν άριστος και ως άνθρωπος»: Θρήνος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, το Τμήμα Φιλολογίας και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ αποφάσισαν να του απονείμουν τιμητικά το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

Μητέρα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από 11 ημέρες στα ερείπια της Βενεζουέλας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γυναίκα κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τα παιδιά της θηλάζοντάς τα κάτω από τα συντρίμμια - Στους 3.685 οι νεκροί από τους σεισμούς

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία

Φωτιά στη Λέσβο: Τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Σκάλα Ερεσού με 18 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Τραμπ για Μελόνι: Καλός άνθρωπος, πραγματικά

Πολιτική Χτες
«Την αγαπώ πολύ, όμως έκανε ένα λάθος...Απλά δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από την άρνηση της Μελόνι να συνδράμει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 20χρονος Βρετανός μετά τη σύγκρουση «γουρούνας» με πούλμαν στη Ζάκυνθο ‑ Διακομίσθηκε στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση - Έκκληση από συγγενείς του για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθούν τα νοσήλεια - Οι γιατροί έκαναν προσπάθεια να τον ξυπνήσουν αλλά έπαθε κρίση

Βίντεο ντοκουμέντο από την Κουλούρα Ημαθίας: Η στιγμή της μαχαίρωσης από τον 47χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 47χρονος φέρεται να μπήκε σε έντονο διαπληκτισμό με δύο Ρομά και να τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον έναν εξ αυτών

Τρύπα 9 μέτρων άνοιξε στη Βαρκελώνη αναγκάζοντας την εκκένωση 5 πολυκατοικιών

Κόσμος Χτες
Πέντε κτίρια εκκενώθηκαν προληπτικά στη συνοικία Sant Gervasí-La Bonanova, με τις αρχές να συνδέουν την καθίζηση με τα έργα κατασκευής της γραμμής L9 του Μετρό.