E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Με αίμα έχουν βαφτεί οι δρόμοι του Λάγος από την αστυνομική βαρβαρότητα

Δημοσίευση 22/10/2020 | 21:48

Νιγηρία: Γιατί οι διαδηλωτές τα έβαλαν με την Beyonce

Η Rihanna, ο Kanye West και η Nicki Minaj είναι μερικοί μόνο από τους σταρς που εξέφρασαν δημόσια την στήριξή τους στις διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία στη Νιγηρία.   

Ωστόσο οι διαδηλωτές δεν δέχτηκαν με την ίδια θέρμη τη στήριξη της Beyonce.   

Οι διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα λένε ότι την Τρίτη το βράδυ στο Λάγος άνδρες της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον τους ενώ τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.   

Ο στρατός από την άλλη, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».   

Ο κωμικός από τη Νότια Αφρική, Trevor Noah είπε πως «Όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ, η αστυνομία στη Νιγηρία ανταποκρίνεται σε διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία με περισσότερη αστυνομική βία».       

Ακολούθησε πλήθος διασημοτήτων, που με αναρτήσεις τους δήλωσαν τη στήριξή τους στη Νιγηρία.   

Η Rihanna ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία με μια αιματοβαμμένη νιγηριανή σημαία γράφοντας πως δεν αντέχει πλέον να βλέπει αυτά τα βασανιστήρια και τις βιαιότητες, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τα έθνη στον πλανήτη.   

Η Nicki Minaj μίλησε απευθείας με διαδηλωτές στο tweet της για την αλληλεγγύη, λέγοντας «Στεκόμαστε δίπλα και προσευχόμαστε για τους γενναίους νέους της Νιγηρίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της ανόητης βίας. Η φωνή σου ακούγεται.».     

Και μετά ήρθε η δήλωση της Beyonce. 

Μέσω του λογαριασμού της φιλανθρωπικής της οργάνωσης, η διάσημη τραγουδίστρια ανέφερε σε ανάρτησή της «Θλίβομαι βαθιά όταν βλέπω αυτή την ανόητη βιαιότητα να συμβαίνει στη Νιγηρία. Συνεργαζόμαστε με ενώσεις για να παρέχουμε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, τροφή και στέγη». 

«Μπορεί κάποιος να πει σε αυτή τη γυναίκα ότι δεν πεινάμε ;;;; Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να παλέψουμε για την ύπαρξή μας», απάντησε ο χρήστης Mercy Ehimare.   

Οι χρήστες προσβλήθηκαν καθώς από την ανάρτηση της Beyonce υπονοείται ότι οι Νιγηριανοί είναι φτωχοί και πεινούν.   

Αυτό σίγουρα δεν ήταν το πώς ο Νιγηριανός Τύπος είχε περιγράψει τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις. Αντίθετα, επέλεξαν να τους αναφέρουν ως «influencers από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».   

Τις πρώτες μέρες των διαμαρτυριών, η Nduka Orjinmo του BBC περιέγραψε τους ανθρώπους που διαδήλωναν ως «κυρίως νέοι, άνετοι, μερικοί με βαμμένα μαλλιά, σκουλαρίκια στη μύτη και τατουάζ».   

Η ανταποκριτής του BBC Nigeria Mayeni Jones σημειώνει ότι, ενώ τώρα βλέπει ένα πιο κοινωνικά μικτό πλήθος σε διαδηλώσεις στο Λάγος, τα άτομα που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στο διαδίκτυο ήταν «παιδιά μεσαίας τάξης».   

Ήταν άνθρωποι όπως η Rinu Oduala, η οποία είχε πείσει άλλους διαδηλωτές να περάσουν τη νύχτα έξω από το κυβερνητικό Μέγαρο στο Λάγος στις 7 Οκτωβρίου.   

Επιπλέον, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ τους για να καλύψουν το κόστος της διαμαρτυρίας, γράφει η Νιγηριανή συγγραφέας Naomi Ndifon, στο Black Women Radicals.   

Έτσι, σε αυτό το σημείο, οι διαδηλωτές ήθελαν μόνο να ενισχυθεί το μήνυμά τους κατά της αστυνομικής βίας.   

Η Beyonce με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ακόλουθους στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, θα μπορούσε να μεταδώσει το μήνυμα με μία μόνο ανάρτηση.   

Αλλά οι διαδηλωτές έμειναν απογοητευμένοι, σχολιάζει ένας χρήστης στην ανάρτηση της Beyonce, ο οποίος επισημαίνει δε το γεγονός ότι η διάσημη τραγουδίστρια στήριξε τους διαδηλωτές μόνο μέσα από τον λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης.   

Επίσης πολλοί είπαν ότι η Beyonce, έστω και έτσι άργησε να στηρίξει τους διαδηλωτές. Εκείνοι είχαν αρχίσει εβδομάδες πριν και ήταν πλέον στο «δεύτερο κύμα» των σταρ, που έδειχναν την υποστήριξή τους.   

Ο ηθοποιός του Star Wars, John Boyega, ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, Mesut Ozil και ο ράπερ Kanye West είχαν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους περισσότερο από μια εβδομάδα πριν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Φλώρινα: Δύο νεκροί σε τροχαίο στην Πρέσπα

Ελλάδα 26.11.2025
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαίο Φλώρινας

Κακοκαιρία Adel: «Σύννεφο ύψους 11 χιλιομέτρων στην Αιτωλοακαρνανία» – Ήχησε το 112

Καιρός 26.11.2025
Η Πολιτική Προστασία συστήνει προσοχή σε όλους

Χονγκ Κονγκ: Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε ουρανοξύστη ανέρχεται σε 36 ‑ 279 άτομα αγνοούνται

Κόσμος 26.11.2025
Ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών στη βόρεια περιοχή Tai Po του Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί σε 36, ενώ 279 άτομα αγνοούνται

Φρίκη στη Γαλλία: Ανώτερος κρατικός λειτουργός είχε «ναρκώσει» πάνω από 240 γυναίκες

Κόσμος 26.11.2025
Σε μια υπόθεση που θυμίζει τη δίκη Πελικό, δεκάδες γυναίκες καταγγέλλουν ότι τους δόθηκαν ζεστά ροφήματα αναμεμειγμένα με διουρητικό για να τις κάνουν να ουρήσουν

Ξάνθη: Αύριο απολογούνται 10 άτομα επειδή... ύψωσαν σιδερένιο Σταυρό που έγινε viral ‑ βίντεο

Ελλάδα 26.11.2025
Έρευνα των αρχών για την τοποθέτηση του σταυρού μετά τις Viral εικόνες - Κλήσεις σε απολογία την Πέμπτη 27/11

Τροχαίο στο Παγκράτι: Αναζητείται δομή φιλοξενίας για την 32χρονη ΑμεΑ κόρη του θύματος

Ελλάδα 26.11.2025
Η 32χρονη παραμένει στο Αιγινήτειο από την ημέρα του τροχαίου

Αγριος καβγάς Γεωργιάδη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ‑ «Μας δείξατε το χιτλερικό σας πρόσωπο»

Πολιτική 26.11.2025
Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη -Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τον Καραναστάση

Βόλος: Κάτοικος Χαλκίδας άρπαξε από επιχείρηση 15.000 ευρώ – Πώς έστησε την κομπίνα

Ελλάδα 26.11.2025
Ο απατεώνας παραμένει ασύλληπτος παρά την ταυτοποίησή του

Τραγωδία στη Φθιώτιδα: 50χρονος πέθανε μετά από τσίμπημα μέλισσας ‑ Έτρεξε να σωθεί και βγήκε εκτός δρόμου με το αυτοκίνητο

Ελλάδα 26.11.2025
Ο 50χρονος γνώριζε πως ήταν αλλεργικός και έσπευσε με το ΙΧ του στο κοντινότερο φαρμακείο – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και τον εντόπισε ένας από την παρέα του ο οποίος και τον μετέφερε – Θα γίνει νεκροψία

Σοκ με Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Αθλητικά Νέα 26.11.2025
Απόφαση «βόμβα» από τον Σέρβο προπονητή