E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός σε 60 σχολεία

159 κρούσματα σε παιδιά μέσα σε μια εβδομάδα

Δημοσίευση 22/9/2020 | 08:53

Κορωνοϊός σε 60 σχολεία

Ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, τα παιδιά δεν εξαιρούνται από τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων Covid-19. Η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα επηρεάζει τώρα και σχολεία, 60 από τα οποία έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή τη λειτουργία επί μέρους τμημάτων. 159 κρούσματα σε παιδιά σημειώθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας των σχολείων.

Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε από την περασμένη Δευτέρα, στα κρούσματα του κορονοϊού σε ανήλικους, ηλικίας από 0 έως 17 ετών. Από τα σχεδόν 1.000 θετικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας, τα 460 αρρώστησαν κατά τον τελευταίο μήνα και τα 159 μόνο την τελευταία εβδομάδα, από την έναρξη των σχολείων δηλαδή και μέχρι χθες. Ένα παιδί νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός παιδιών θετικών στον κορονοϊό είναι παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους των υγειονομικών αρχών σε Κέντρα Υποδοχής (ΚΥΤ).

Η εκπαίδευση μπορεί να “υποφέρει” αυτόν τον χειμώνα

Αν και τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας ανάμεσα σε μαθητές, δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά με τη μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού στην ευρύτερη κοινωνία, το σίγουρο είναι ότι η εκπαίδευση θα “υποφέρει” τους επόμενους μήνες από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Είναι δύσκολο στις παρούσες συνθήκες τα σχολεία να είναι σε πλήρη λειτουργία, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.

“Αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, ασφαλώς δεν θα μπορούμε να έχoυμε τα σχολεία μας σε πλήρη λειτουργία. Εύχομαι να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Γίνεται μια προσπάθεια σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο με τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις, τις μάσκες, την καθαριότητα και όλα αυτά, ο κορονοϊός να μην μπει μέσα στα σχολεία. Και αν κάποιος νοσήσει, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες να μην μεταδίδεται σε άλλους”, αναφέρει.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ο κορονοϊός έβαλε προσωρινό “λουκέτο” σε 60 σχολεία και τμήματα σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τα 41 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη διασπορά, την Αττική. Συγκεκριμένα 8 σχολεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν καθολικά τη λειτουργία τους και 52 μόνο τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων, όπου εντοπίστηκαν σποραδικά κρούσματα ή και μικρές συρροές κρουσμάτων ανάμεσα σε μαθητές.

Τα μισά παιδιά από το σύνολο των κρουσμάτων της πανδημίας μολύνθηκαν τον τελευταίο μήνα

Δεν είναι τυχαίο ότι, από τα 949 θετικά κρούσματα που σημειώθηκαν σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας και μέχρι χθες, τα 460 εντοπίστηκαν μέσα σε ένα μήνα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ- και συγκεκριμένα, από τις 21 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι το ίδιο διάστημα κατά το οποίο η πανδημία του κορονοϊού “ξέφυγε” στην κοινότητα.

Η τάση της αύξησης των κρουσμάτων σε ανήλικους μέσα στον Σεπτέμβριο είναι διαρκώς ανοδική. Συγκεκριμένα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τα νέα περιστατικά Covid-19 σε παιδιά κινήθηκαν ως εξής:

  • 1 - 7 Σεπτεμβρίου ... 64 νέα κρούσματα
  • 8 – 14 Σεπτεμβρίου ... 98 νέα κρούσματα
  • 15 – 21 Σεπτεμβρίου ... 159 νέα κρούσματα

Υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη μετάδοση κορονοϊού στα σχολεία
Αν και η επαναλειτουργία των σχολείων με τη φυσική παρουσία των μαθητών κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την πνευματική και ψυχολογική ισορροπία των παιδιών, στην πραγματικότητα είναι λίγα τα στοιχεία που έχουμε, για το πως διασπείρεται η νόσος Covid-19 στα σχολεία.

Ωστόσο, αυτό που οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ανάμεσα σε εκατομμύρια μολύνσεις Covid-19 παγκοσμίως και μπορούν πλέον να πιστοποιήσουν με βεβαιότητα, είναι ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε ανήλικους και ιδιαίτερα στα παιδιά έως 10 ετών, είναι πολύ μικρός, έως αμελητέος.

Σε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 55.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό βρέθηκε ότι λιγότερο από το 1% είχαν ηλικία κάτω των 19 ετών.

Το παράδοξο “κορονοϊού και γρίπης” που θα συναντήσουμε φέτος στα σχολεία
Ταυτόχρονα με την επιρροή του κορονοϊού, βρισκόμαστε όμως και σε αναμονή για την έλευσης της επιδημίας της γρίπης, η οποία στη χώρα μας ξεκινά μετά τον Νοέμβριο. Δεν αποκλείεται τα σχολεία να δεχθούν επιβάρυνση με τη συνύπαρξη των δύο ιών, αναφέρουν πολλοί επιστήμονες.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο, τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ότι δεν αποκλείεται η εποχή της γρίπης να μας “εκπλήξει”, καθώς ο κορονοϊός έρχεται χωρίς ή με ελαφριά συμπτώματα στα παιδιά. Πολύ συχνά μάλιστα, δεν ανεβάζουν ούτε καν πυρετό.

“Το θέμα με τα παιδιά είναι ότι ο κορονοϊός έρχεται ανάποδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας περαιτέρω: “Τα περισσότερα παιδιά θα είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις, οπότε θα έχουμε έκπληξη. Δηλαδή θα δούμε πολλούς πυρετούς οι οποίοι δεν θα σχετίζονται με τον κορονοϊό και θα δούμε λίγους πυρετούς να σχετίζονται με τον κορονοϊό”.

Τέλος, ο ειδικός διακινδύνευσε μια πρόβλεψη λέγοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει ακόμη και μικρότερη επιβάρυνση στα σχολεία σε σχέση με πέρυσι. Καθώς τα μέτρα απόστασης, υγιεινής και η χρήση της μάσκας ενδέχεται να περιορίσουν, ακόμα και την επίπτωση της γρίπης στα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Μασκ ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος – «Το America Party σχηματίζεται για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας»

Κόσμος 06.07.2025
Η χώρα μας χρειάζεται μια εναλλακτική στο μονοκομματικό σύστημα Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών, ώστε ο λαός να έχει πραγματικά φωνή» δηλώνει

Μετά τον τετραήμερο καύσωνα με τα 40αρια έρχονται θυελλώδεις άνεμοι – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Καιρός Χτες
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνελήφθη 43χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο

Ελλάδα Χτες
Ο 43χρονος δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακάλυψη των δραστών που προέβησαν στη ρίψη των άσκοπων πυροβολισμών στην αυλή του σπιτιού του

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Μάχη με τον χρόνο για τις αγνοούμενες κατασκηνώτριες‑ Νεκρά 9 παιδιά

Κόσμος Χτες
Δύο από τα μικρότερα κορίτσια της κατασκήνωσης που παρασύρθηκε από τα νερά βρέθηκαν νεκρά, αυξάνοντας τους φόβους για την τύχη των υπολοίπων

Ελευσίνα: Σύλληψη 31χρονου που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη ‑ Τον έψαχναν από το 2021

Ελλάδα Χτες
Ο 31χρονος παρουσίαζε την ανήλικη κοπέλα ως ενήλικη

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

Ελλάδα Χτες
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα που ήταν 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών

Δελφίνια «έκλεψαν την παράσταση» στον Κορινθιακό

Ελλάδα Χτες
Η εμφάνιση των δελφινιών στον Κορινθιακό Κόλπο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το οικοσύστημα της περιοχής

Πακιστάν: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο ‑ 16 νεκροί, οκτώ εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Κόσμος Χτες
Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα για να αναζητήσουν τουλάχιστον οκτώ ακόμη επιζώντες που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια

Χαλκιδική: Λουκέτο σε beach bar για καταπάτηση αιγιαλού

Ελλάδα Χτες
Πάνω από 3.000 καταγγελίες στο MyCoast

Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή

Ελλάδα Χτες
Φέρεται να της ζήτησε 10.000 ευρώ για να μη γράφει δυσμενή σχόλια για την ίδια στο μέσο που κατέχει - Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

Συγκλονιστικός Μπερνάρντο Σίλβα στο ύστατο αντίο στον Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
«Ο αριθμός 20 ήταν ήδη ξεχωριστός, τώρα θα είναι ακόμη περισσότερο»