E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρωτικοί έλεγχοι στους Βρετανούς θα δείξουν αν τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά

Σχεδόν στο σύνολό τους οι περίπου 6.000 Βρετανοί που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/7/2020 | 14:39

Το αποτέλεσμα των σαρωτικών ελέγχων που θα γίνουν στους περίπου 6.000 βρετανούς τουρίστες που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα θα κρίνει αν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα για τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ελεγχθεί σχεδόν το σύνολο των τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα και εφόσον ο αριθμός (και το ποσοστό) εκείνων που θα βρεθούν θετικοί είναι χαμηλός και θα περιορίζεται σε λιγότερα από 30-40 κρούσματα τότε με προσοχή και συνεχείς ελέγχους επιδημιολογικής επιτήρησης η τουριστική αγορά της Βρετανίας θα παραμείνει ανοιχτή.

Ωστόσο, αν τα πράγματα αποδειχθούν διαφορετικά και τα κρούσματα που τυχόν θα επιβεβαιωθούν είναι πολύ περισσότερα, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει εκ νέου τα σύνορα, ζυγίζοντας ότι το κόστος από τον κίνδυνο διασποράς είναι πολύ σημαντικότερο από τα όποια ωφέλη για τον τουρισμό, σε μια χρονιά που θεωρείται εν πολλοίς χαμένη.

Σύσκεψη στο Μαξίμου - Αυστηρότερα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί

Οι ειδικοί επιχειρούν να βάλουν φρένο στο ενδεχόμενο η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας να γίνει ανεξελέγκτη καθώς πολλαπλασιάζονται τα διάσπαρτα κρούσματα όπως π.χ. στην Πάρο και τη Λέσβο. Σ' αυτή την κατεύθυνση εισηγούνται τη λήψη ακόμα αυστηρότερων μέτρων που θα αφορούν και τον εγχώριο πληθυσμό, την ώρα που από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και ανοίγουν οι πτήσεις από Βρετανία.

Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, οι ειδικοί έχουν βάλει στο τραπέζι την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και περιορισμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοινώθηκε σήμερα στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν όλοι όσοι συνεχίζουν να επισκέπτονται από την Ελλάδα χώρες όπως τα Σκόπια ή η Βουλγαρία προκειμένου να ψωνίσουν πιο φτηνά. «Αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι εργάτες γης - στην πλειοψηφία τους Αλβανοί - καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαζανά «αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους».

Ενισχύονται τα μέτρα στον Προμαχώνα

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα προς την Ελλάδα θα πρέπει να:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Όπως έχει ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου ανοίγουν οι πτήσεις από Σουηδία ενώ μετά το τέλος Ιουλίου θα εξεταστεί αν θα ανοίξουν οι πτήσεις και από άλλες χώρες που δεν βρίσκονται στη «λευκή λίστα» όπως οι ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρέη στην Εφορία: Όλες οι προθεσμίες και οι πληρωμές του Ιουλίου

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Πώς θα επιβιώσετε από το φορολογικό «σαφάρι» του Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Ποιος βρέθηκε πίσω από την υπόθεση της 7χρονης που περιπλανιόταν μόνη στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το ανήλικο κορίτσι εντοπίστηκε ασυνόδευτο από διερχόμενους πολίτες, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία.

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σε ισχύ οι απαγορεύσεις στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στα Δασοκτήματα Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, καθώς και στις δασικές εκτάσεις της Θέρμης

Στο νοσοκομείο ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία Αλντο Μοντάνο: «Παλεύα για τη ζωή μου» μετά από αναφυλακτικό σοκ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σοβαρή αλλεργική αντίδραση έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο της Ρώμης για τον Ιταλό Ολυμπιονίκη - «Είχα ενημερώσει εκ των προτέρων για την αλλεργία μου», τόνισε

Τραγικό περιστατικό στην Κρήτη: Σκύλος πέθανε αφού έφαγε λαγοκέφαλο!

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μέσα από συγκινητική ανάρτηση στα social media, η ιδιοκτήτρια του ζώου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επαγρυπνούν

Ηράκλειο: Φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο ‑ Κάηκε ολοσχερώς λεωφορείο (Βίντεο)

Ελλάδα 05.07.2026
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε χώρο στάθμευσης κοντά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Τοξικό νέφος πάνω από τη Θεσσαλονίκη, οδηγίες προστασίας στους πολίτες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η μυρωδιά καμένου πλαστικού έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές - Συστάσεις για κλειστά παράθυρα και περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των καπνών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 6 περιφέρειες – «Πορτοκαλί» συναγερμός και για Αττική

Ελλάδα 05.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες και Δήμοι – Τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες και ποιες οδηγίες ισχύουν

Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ: Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το πάρετε

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή αίτησης στο Επίδομα Στέγασης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λόγους απόρριψης.

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Το αυτοκίνητο του 76χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά ‑ ομολόγησε ότι έγινε άθελά του

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνελήφθη αυτόφωρο ο άνδρας - Η Πυροσβεστική διαπίστωσε εμφανείς ενδείξεις μέθης - Το καμένο όχημά του βρέθηκε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη ‑ Κάηκαν επιχειρήσεις, 4 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Ελλάδα 05.07.2026
Συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια, ένα υφασμάτων και το δεύτερο της ανακύκλωσης - Τοξικό νέφος έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη -  Συνεχίζουν να επιχειρούν 160 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και η ομάδα «Δευκαλίων» του στρατού