E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετατροπή σε τζαμί παρά την κατακραυγή

Δημοσίευση 12/7/2020 | 10:18

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Παρά την διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία προχώρησε ήδη στο επόμενο βήμα, ξεκινώντας προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείς της χώρας.   

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.   

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία έκλεισε χθες για τους επισκέπτες προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.   

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι αγιογραφίες πρόκειται να καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνε με την εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και χαλιά στο πάτωμα, που θα φωτίζονται με τρόπο ώστε να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.   

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι επισκέπτες, θα πρέπει πλέον για να εισέλθουν στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.   

Ο Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές επικρίσεις - Πανηγυρίζει η Εμινέ   

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε χθες τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.   

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (...) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.   

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Τούρκου προέδρου, σε μήνυμά της στο Τwitter.   

Διεθνής Τύπος: «Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση»   

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως, με την συγκεκριμένη απόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση».   

Για «εκπλήρωση του ονείρου» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης», κάνει λόγο η Le Figaro, για το «τέλος του οράματος του Κεμάλ» οι Times, ενώ το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί.   

Το AFP εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το Reuters ότι πρόκειται για κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δικαστήριο «μοίρασε» βρέφος ανάμεσα σε Αθήνα και Βόλο ‑ Η μητέρα θα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης του πατέρα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Πώς αιτιολόγησε το δικαστήριο την πρωτοποριακή απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού

ΕΜΥ: Στους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος ‑ Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα - Ευνοείται η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Επιχείρηση διάσωσης για παιδί που σφήνωσε το πόδι του σε φρεάτιο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Αναστάτωση προκλήθηκε στη Ναύπακτο όταν ένα 12χρονο κορίτσι εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο, με αποτέλεσμα να σφηνώσει το πόδι της και να αδυνατεί να

«Παγώνει» η μεγάλη συγχώνευση Paramount–Warner Bros. με δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Προσωρινό «πάγωμα» 14 ημερών για τη συμφωνία των 110 δισ. δολαρίων

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.