E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετατροπή σε τζαμί παρά την κατακραυγή

Δημοσίευση 12/7/2020 | 10:18

Κλειστή η Αγία Σοφία γα τους επισκέπτες

Παρά την διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία προχώρησε ήδη στο επόμενο βήμα, ξεκινώντας προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείς της χώρας.   

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.   

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία έκλεισε χθες για τους επισκέπτες προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.   

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι αγιογραφίες πρόκειται να καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνε με την εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και χαλιά στο πάτωμα, που θα φωτίζονται με τρόπο ώστε να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.   

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι επισκέπτες, θα πρέπει πλέον για να εισέλθουν στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.   

Ο Ερντογάν απορρίπτει τις σφοδρές επικρίσεις - Πανηγυρίζει η Εμινέ   

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε χθες τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.   

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (...) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.   

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Τούρκου προέδρου, σε μήνυμά της στο Τwitter.   

Διεθνής Τύπος: «Ο Ερντογάν αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση»   

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν πως, με την συγκεκριμένη απόφαση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη και τη Δύση».   

Για «εκπλήρωση του ονείρου» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης», κάνει λόγο η Le Figaro, για το «τέλος του οράματος του Κεμάλ» οι Times, ενώ το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο σε τζαμί.   

Το AFP εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το Reuters ότι πρόκειται για κίνηση ολοκλήρωσης του σχεδίου του.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Πανελλήνιες 2026: Στις 25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος 19.06.2026
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Δίκη για τον 11χρονο Μάριο: Ομόφωνα ένοχος ο βασικός κατηγορούμενος ‑ Ισόβια η ποινή του

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Στον βασικό κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό