E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρόδος: Οι Τούρκοι διεκδικούν ακίνητα του 1940

Ζητούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων

Δημοσίευση 2/7/2020 | 15:07

Ρόδος: Οι Τούρκοι διεκδικούν ακίνητα του 1940

Πάνω από 100 τουρκικές ΜΚΟ έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα δικαστική κινητοποίηση για την επιστροφή περιουσιών, που όπως υποστηρίζουν ανήκαν σε Τούρκους, οι οποίοι ζούσαν στα Δωδεκάνησα, ειδικά σε Κω, Ρόδο, Δυτική Θράκη και Κρήτη. Το θέμα όπως προανήγγειλαν Τουρκικά ΜΜΕ θα μεταφερθεί μέσω των τουρκικών ενώσεων στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ.

Κι ενώ η συγκεκριμένη είδηση απασχολεί τα τελευταία 24ωρα επισταμένως την επικαιρότητα και αποτελεί νέο δείγμα της Τουρκικής προκλητικότητας που εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα, ερωτηματικά προκάλεσε η υποβολή αγωγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου την 26η Ιουνίου 2020.

Με την αγωγή ζητείται η αναγνώριση ακυρότητας διαταγμάτων και αποζημίωσης λόγω αδυναμίας αυτούσιας απόδοσης ποσοστών ακινήτων και υποβλήθηκε από 4 Τούρκους και συγκεκριμένα μια κάτοικο Αγκυρας, έναν κάτοικο Αϊβαλίκ/ Μπαλικεσίρ, έναν κάτοικο Κωνσταντινούπολης και έναν κάτοικο Σμύρνης.

Με την αγωγή ζητείται ειδικότερα η αναγνώριση ακυρότητας τού από 13 Μαΐου 1940 διατάγματος περί απαλλοτρίωσης του Ιταλού Κυβερνήτη για δύο μερίδες οικοδομών στο Νιοχώρι. Όπως διατείνονται ο πατέρας της πρώτης και η μητέρα των υπολοίπων είχαν ποσοστά στα ακίνητα τα οποία απαλλοτριώθηκαν… παράνομα από το Ιταλικό Δημόσιο με τα από 13-05-1940 διατάγματα του Ιταλού Κυβερνήτη το 1940 υπέρ του Ιταλικού Δημοσίου και τα οποία καταχωρήθηκαν στα κτηματολογικά βιβλία με δύο από 16 Μαΐου 1940 πράξεις για λόγους δημόσιας ωφέλειας.

Ισχυρίζονται ότι οι προαναφερθείσες απαλλοτριώσεις ήταν παράνομες και ζητούν την ακύρωση των προαναφερθέντων διαταγμάτων και επειδή η επιστροφή των προαναφερθέντων ποσοστών είναι αδύνατη, καθόσον τα προαναφερθέντα ακίνητα έχουν ήδη πουληθεί σε τρίτους και αποτέλεσαν νέες μερίδες, ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση, η οποία συνίσταται στην σημερινή εμπορική αξία, που έχουν όλα τα ακίνητα καθόσον, όπως ισχυρίζονται, είναι αδύνατη η εκτίμηση της τότε αξίας αυτών των ακινήτων.

Η πρώτη διεκδικεί 2.848.076,3 € και οι λοιποί από 632.905,3 € έκαστος. Η αγωγή κατατέθηκε την 26η Ιουνίου 2020 και μέσα σε 100 ημέρες από την κατάθεσή της (η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 30 ημέρες για όλους τους διαδίκους, αν ο εναγόμενος ή κάποιος από τους ομοδίκους του διαμένει στο εξωτερικό ή είναι άγνωστης διαμονής), οι διάδικοι οφείλουν να καταθέσουν τις προτάσεις και να προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά μέσα και τα διαδικαστικά έγγραφα που επικαλούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Υόρκη: Ένοπλος απειλούσε να σκοτώσει υπάλληλο καταστήματος και να «γαζώσει» νοσοκομείο

Κόσμος 14.11.2025
Αστυνομικοί του Τμήματος της Νέας Υόρκης μετέφεραν τον δράστη σε νοσοκομείο εσπευσμένα, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Σέρρες: Ισόβια ξανά στον 25χρονο που σκότωσε 20χρονο στην Ανω Καμήλα για λόγους ερωτικής αντιζηλίας

Ελλάδα 14.11.2025
Σε βάρος του 25χρονου αποδόθηκε και κατηγορία για βιασμό

Τέμπη: Δέκα οικογένειες επιθυμούν εκταφή, 33 απάντησαν αρνητικά ‑ Εκκρεμούν 14 ακόμα

Ελλάδα 14.11.2025
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκταφής των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών

Ηφαίστειο λάσπης εκρήγνυται στη μέση ενός δρόμου στην Ταϊβάν ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 14.11.2025
Οι τοπικές αρχές έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή λόγω πιθανού κινδύνου - Τι είναι το ηφαίστειο λάσπης και πως εκρήγνυται

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση, αναφορές για αρκετά θύματα

Κόσμος 14.11.2025
Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με ασθενοφόρα

Μάριον Τζόουνς: «Τα γόνατά μου κρέμονται από μία κλωστή, αλλά ακόμα στέκομαι όρθια»

Αθλητικά Νέα 14.11.2025
Η πρώην αθλήτρια στίβου που ήταν η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο, δημοσίευσε ένα βίντεο στο instagram όπου φαίνεται να δυσκολεύεται να κατέβει τις σκάλες του σπιτιού της

Γαύδος: Εντοπίστηκε σορός έξω από το λιμάνι Καραβέ

Ελλάδα 14.11.2025
Επιχειρεί σκάφος της Frontex

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Απολογήθηκε η αστυνομικός για θανατηφόρα έκθεση ‑ Τι υποστήριξε

Ελλάδα 14.11.2025
Πρόκειται για την αστυνομικό που πρότεινε στην κοπέλα να καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της, αλλά αρνήθηκε

Πάνος Ρούτσι για την παρουσία του σε υπνοθεραπεύτρια: «Ο Ντένι δεν ήταν γραφτό να φύγει»

Ελλάδα 14.11.2025
Απάντηση σε όσα του καταλογίζουν για τη συμμετοχή του σε εκπομπή υπνοθεραπεύτριας έδωσε με ανάρτησή του ο Πάνος Ρούτσι

Σοβαρό ατύχημα στο Ηράκλειο: Το χέρι του καρφώθηκε σε κάγκελο περίφραξης

Ελλάδα 14.11.2025
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το τμήμα του σίδερου που παρέμενε καρφωμένο στο χέρι του