E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Όσα είπε σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2020 | 21:58

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Για τα ζητήματα της επικαιρότητας, με τον κορωνοϊό φυσικά να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- πώς έφτασε στην απόφαση να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που εδώ και λίγες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!»» είπε.

«Δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο. «Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα ώστε τον Μάιο, να αρχίσουμε σταδιακά αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα», τονίζει συγκεκριμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της, με μια πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές (…). Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως μέσα από την υγειονομική κρίση, απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας: «Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: Να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα ο πρωθυπουργός είπε ότι πλέον έχουν γίνει φίλοι. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά αλλά κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Είναι πραγματικός γιατρός!».

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»

Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος

Μυστήριο στον πλανήτη Αρη: Βράχος που θυμίζει κρανίο δεινοσαύρου «τρελαίνει» το διαδίκτυο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Perseverance της NASA φωτογράφισε «κρανίο» στον Κόκκινο Πλανήτη

Κεφαλονιά: «Δεν είχε σχέση με ναρκωτικά η Μυρτώ, ούτε ποτό δεν έπινε», λέει ο σύντροφός της 19χρονης

Ελλάδα Χτες
Ο σύντροφος της Μυρτούς κατέθεσε στην ανακρίτρια για τα γεγονότα της νύχτας πριν τον θάνατό της, με την κατάθεσή του να θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση

Ποιος ράπερ είναι αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό 14χρονης

Κόσμος Χτες
Η 14χρονη Σελέστε Ρίβας Ερνάντεζ πέθανε από πολλαπλά διαμπερή τραύματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωποκτονία από το ιατροδικαστικό γραφείο του Λος Αντζελες

Θρίαμβος της Πρεβολαράκη! Εξασφάλισε το ασημένιο και πάει για νέο χρυσό στο Ευρωπαϊκό πάλης

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Πρεβολαράκη προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πάλης και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον θρόνο της.

Τροχαίο στη Λιοσίων: Στη φυλακή ο 16χρονος που παρέσυρε την ανήλικη

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε στην απολογία του