E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Όσα είπε σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2020 | 21:58

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Για τα ζητήματα της επικαιρότητας, με τον κορωνοϊό φυσικά να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- πώς έφτασε στην απόφαση να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που εδώ και λίγες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!»» είπε.

«Δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο. «Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα ώστε τον Μάιο, να αρχίσουμε σταδιακά αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα», τονίζει συγκεκριμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της, με μια πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές (…). Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως μέσα από την υγειονομική κρίση, απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας: «Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: Να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα ο πρωθυπουργός είπε ότι πλέον έχουν γίνει φίλοι. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά αλλά κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Είναι πραγματικός γιατρός!».

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»

Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Ο εισαγγελέας ζητά διευκρινίσεις από τον 21χρονο για τη μήνυση σε βάρος του τραγουδιστή

Ελλάδα 19.01.2026
Ο εισαγγελέας απέστειλε έγγραφο στον Στέφανο Παπαδόπουλο για να μεταβεί στην Ευελπίδων και να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της μηνύσεώς του

Φωτιά στο Μενίδι: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο ‑ Ζημιές και σε διπλανά κτίρια

Ελλάδα 19.01.2026
Φωτογραφίες από το σημείο μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής

Μαρία Καρυστιανού για αμβλώσεις: «Είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης ‑ Για μένα υπάρχει ηθικό θέμα»

Ελλάδα 19.01.2026
«Μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει βεβαίως για το σώμα της, όμως στην περίπτωση των αμβλώσεων υπάρχει ένα άλλο ηθικό θέμα που είναι πολύ σημαντικό για μένα» ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού

Βίντεο από drone δείχνουν την καταστροφή από τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία

Κόσμος 19.01.2026
Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι τελικός, προειδοποιεί ο υπουργός Μεταφορών της χώρας

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο της Ειρήνης»: Το σκεφτόμαστε, λέει η Μόσχα

Κόσμος 19.01.2026
Το Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο θα λειτουργεί ως γενικός εποπτικός φορέας για τη Γάζα και θα προεδρεύεται από τον Τραμπ, θα αποτελείται κυρίως από αρχηγούς κρατών από όλο τον κόσμο

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται επικίνδυνη κακοκαιρία, πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας

Καιρός 19.01.2026
Πυκνές χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο, Αττικοβοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, βόρειες Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου

Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο

Αθλητικά Νέα 19.01.2026
Χαμός στο Παρίσι, καθώς ξέσπασαν άγρια επεισόδια και υπήρξαν συλλήψεις από τις αστυνομικές δυνάμεις σε οπαδούς της Σενεγάλης, που πανηγύριζαν τη νίκη της χώρας του στο Κόπα Αφρικα

Επιστολή Τραμπ στον Νορβηγό πρωθυπουργό: Δεν υποχρεούμαι να σκέφτομαι την ειρήνη αφού δεν μου δώσατε το Νόμπελ

Κόσμος 19.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε το ζήτημα της Γροιλανδίας με τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον ίδιο

Παγώνη για γρίπη: Το στέλεχος Κ έχει τρελή μεταδοτικότητα ‑ Να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε

Ελλάδα 19.01.2026
«Μπορεί να είσαι σε μια αίθουσα και να κολλήσουν όλοι, με τα άλλα στελέχη της γρίπης δεν το είχαμε αυτό», προειδοποιεί η Ματίνα Παγώνη

Ζει 50 χρόνια μέσα σε σπηλιά με ρεύμα και νερό ‑ Παράτησε τον πολιτισμό ‑ «Η μοναξιά δεν είναι πρόβλημα»

Κόσμος 19.01.2026
Ο Γιανγκ κατοικεί σε μια σπηλιά σε κινέζικα βουνά με δικό του νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και διατηρεί μια αυτάρκη ζωή μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο

Η απίστευτη επιστροφή της Φιλού: Η γάτα που διένυσε 250 χλμ. από την Καταλονία στη Γαλλία

Ελλάδα 19.01.2026
Χάθηκε στην Ισπανία και 5 μήνες μετά επέστρεψε μόνη της στη Γαλλία