E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Όσα είπε σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2020 | 21:58

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Για τα ζητήματα της επικαιρότητας, με τον κορωνοϊό φυσικά να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- πώς έφτασε στην απόφαση να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που εδώ και λίγες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!»» είπε.

«Δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο. «Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα ώστε τον Μάιο, να αρχίσουμε σταδιακά αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα», τονίζει συγκεκριμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της, με μια πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές (…). Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως μέσα από την υγειονομική κρίση, απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας: «Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: Να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα ο πρωθυπουργός είπε ότι πλέον έχουν γίνει φίλοι. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά αλλά κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Είναι πραγματικός γιατρός!».

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»

Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα στη Μητρόπολη Αθηνών


LIVE Ελλάδα 31.03.2026
Νταλάρας και Αλεξίου θα εκφωνήσουν επικήδειους

Χωρίς τράπεζες για 2 ημέρες ‑ Πότε και πώς θα κάνουμε τις συναλλαγές μας

Ελλάδα 31.03.2026
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την ειδική τραπεζική αργία

Η μέρα θα γίνει νύχτα: Η μεγαλύτερη έκλειψη Ηλίου του αιώνα ‑ Δεν θα επαναληφθεί για 157 χρόνια

Tech + Science 31.03.2026
Μία ολόκληρη γενιά δεν θα δει ποτέ το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, η επανάληψη του οποίου προσδιορίζεται για το έτος 2183

Μαλδίβες: Καρχαρίες κολυμπούν σε ρηχά νερά και επισκέπτες τους παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής

Κόσμος 31.03.2026
Εντυπωσιακό βίντεο - Το τάισμα καρχαριών απαγορεύεται αυστηρά καθώς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους

Πλησιάζει με άγριες διαθέσεις η κακοκαιρία Erminio ‑ Οι περιοχές που θα βρεθούν σε κόκκινο συναγερμό

Καιρός 31.03.2026
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τρίτη (31/3) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις και τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους.

Ακίνητα: Τι αλλάζει με το νέο Μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποιοι πρέπει να κάνουν διορθώσεις

Οικονομία 31.03.2026
Σε πλήρη λειτουργία τίθεται τις επόμενες ημέρες από την ΑΑΔΕ το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων