E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Όσα είπε σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2020 | 21:58

Κυριάκος Μητσοτάκης για lockdown: Μου έλεγαν «μην το κάνεις, θα καταστραφούμε»

Για τα ζητήματα της επικαιρότητας, με τον κορωνοϊό φυσικά να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει -μεταξύ άλλων- πώς έφτασε στην απόφαση να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ δεν παραλείπει να απαντήσει και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που εδώ και λίγες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!»» είπε.

«Δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο. «Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα ώστε τον Μάιο, να αρχίσουμε σταδιακά αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα», τονίζει συγκεκριμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της, με μια πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές (…). Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως μέσα από την υγειονομική κρίση, απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας: «Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: Να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα ο πρωθυπουργός είπε ότι πλέον έχουν γίνει φίλοι. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά αλλά κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Είναι πραγματικός γιατρός!».

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»

Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ και Ισραήλ εν καιρώ πολέμου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο Μοτζταμπά Κιάν απαγχονίστηκε νωρίς το πρωί - κατηγορήθηκε ότι διέρρευσε στοιχεία για μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

Τραγωδία στον 9ο Πλαστήριο δρόμο: 46χρονος δρομέας κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ματαιώθηκαν οι υπόλοιποι αγώνες και οι απονομές μετά τον θάνατο του αθλητή

Νέα ρύθμιση χρεών ανοίγει παράθυρο σύνταξης: Μεγάλη ευκαιρία για αγρότες και επαγγελματίες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30.000 ευρώ και αποπληρωμή σε 72 δόσεις δίνουν σε περίπου 250.000 επαγγελματίες και αγρότες τη δυνατότητα να «ξεμπλοκάρουν» τη συνταξιοδότησή τους

Πάτρα: Αστυνομικοί έσπασαν πόρτα για να σώσουν γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον άνδρα της

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κακοποιημένη γυναίκα φώναζε για βοήθεια, καθώς ο σύζυγός της την χτυπούσε μέσα στο σπίτι τους, χωρίς αυτή να μπορεί να αντιδράσει

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κεντρικό ζητούμενο ο βαθμός του πολιτικού κατακερματισμού

Final Four Euroleague 2026: Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί στον τελικό – Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Το ραντεβού για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού έχει οριστεί στις 17:00, με τους συρμούς να αναχωρούν στις 18:00 για τον σταθμό «Ειρήνη» χωρίς καμία ενδιάμεση στάση

Ανγκόλα: 28 νεκροί από κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν 13 μέλη της ίδιας οικογένειας

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες εκπρόθεσμες δηλώσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Αναλυτικός οδηγός για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές δηλώσεις έως 100 ευρώ - Τι αλλάζει για τροποποιητικές, ΦΠΑ και υποχρεώσεις ανηλίκων

Μικρολίμανο: Το θρίλερ επιστροφής του «Τίτι» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας και τα πολλαπλά ψεύδικα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ερυθρά αγγελία και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκκρεμούσαν σε βάρος του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ένοπλος – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο δράστης άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου της Μυστικής Υπηρεσίας και εξουδετερώθηκε – Ο Τραμπ βρισκόταν στην κατοικία του και δεν κινδύνευσε

Ηλεία: Τραγικό τροχαίο στη Ζαχάρω – 29χρονος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε σε σταθμευμένη νταλίκα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο νεαρός οδηγός έχασε ακαριαία τη ζωή του μετά τη σύγκρουση του Ι.Χ. του με νταλίκα στη Ζαχάρω Ηλείας

ΔΝΤ: Η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες δαπάνες σε άμυνα, ενέργεια και συντάξεις τα επόμενα 15 χρόνια

Οικονομία Χτες
Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040 χωρίς μέτρα, εκτιμά το ΔΝΤ - Προτείνει μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και κοινό δανεισμό