E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν 10-12 βδομάδες

Δημοσίευση 7/4/2020 | 08:21

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Επιφυλακτικός στο να ανοίξουν τα σχολεία εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων τόνισε. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί» τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Ο κος Μόσιαλος εξήγησε, πως γνωρίζοντας πως οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και την μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο σύμφωνα με την προσωπική του άποψη τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων.πως

«Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο "ζωνών διδασκαλίας", να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές», πρόσθεσε και παραδέχτηκε πως αναμφίβολα όλο αυτό θα δημιουργήσει ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων.


«Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά», δήλωσε τονίζοντας πως είναι λάθος να θεωρούμε πως με την άρση των μέτρων περιορισμού αυτομάτως θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα πριν την έξαρση του κορονοιού.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον καθηγητή η Ελλάδα έδρασε σωστά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα. Όπως σχολίασε συγκεκριμένα αν είχαμε φτάσει στο σημείο που έφτασαν η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα ήταν δυνατόν να συζητάγαμε για επόμενη ημέρα.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, ο καθηγητής συμφώνησε πως είναι σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικά μην παραλείποντας να αναφέρει εντούτοις πως πιστεύει ότι πιο ασφαλής δείκτης είναι ο χρόνος διπλασιασμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων, αυτών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

«Αυτά τα στοιχεία θα αρχίσουν να βγαίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αυτό που έχει συμβεί πριν από δύο εβδομάδες» είπε και πρόσθεσε πως «αν δούμε ότι αυτός ο χρόνος επιμηκύνεται, δηλαδή παίρνει διπλάσιο χρόνο για να δούμε διπλάσια περιστατικά θανάτων η εισαγωγών σε ΜΕΘ αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για το που πηγαίνει η χώρα μας, επομένως πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες».

«Μην ξεχνάμε πως αυτά που βλέπουμε ως περιστατικά, είναι όσοι έχουν συμπτώματα και πάνε και κάνουν το τεστ. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι οι οποίοι έχουν μείνει στο σπίτι με ελαφρά συμπτώματα ή πιο βαριά αλλά δεν έκαναν το τεστ» συμπλήρωσε.

Με βάση την εμπειρία της Κίνας πρέπει να εντείνεις τα μέτρα για 10 με 12 εβδομάδες από την στιγμή που τα πήρες για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα την επόμενη ημέρα ανέφερε ο κος Μόσιαλος εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και το Μάιο.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση του να αγοράσουν από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες τις πατέντες από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια και για τεστ, πρόταση την οποία ενστερνίζεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Θέσαμε το θέμα με πολύ μεγάλη σαφήνεια» τόνισε εξηγώντας κατ’ ουσίαν πως με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί μια μαζική παραγωγή η οποία θα επέτρεπε ταυτόχρονα ευρεία διανομή που θα ανέκοπτε την πανδημία και συνακόλουθα τις οικονομικές της επιπτώσεις στον κόσμο. Σκεφτείτε να είχαμε φτάσει στην Ελλάδα στο σημείο που έφτασαν Ιταλία κι Ισπανία, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος το άσυλο για Παλαιστίνιο που ταυτοποιήθηκε σε βίντεο της Χαμάς ‑ Η αντίδραση του Θάνου Πλεύρη

Ελλάδα 20.01.2026
Οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι η παρουσία του στη χώρα συνιστά άμεσο κίνδυνο λόγω των δεσμών του με την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι

Ελλάδα 20.01.2026
Η 48χρονη έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου

Καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας ‑ Τους πρόδωσαν οι αναρτήσεις στα social media

Ελλάδα 20.01.2026
Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός, την ώρα που ο συνεπιβάτης βιντεοσκοπούσε και τον παρότρυνε να παραβιάζει κόκκινα φανάρια και να κινείται στο αντίθετο ρεύμα

Φυλακές Κασσαβέτειας: Φωτιά σε θάλαμο ανηλίκων ‑ Διερευνώνται κρούσματα φυματίωσης

Ελλάδα 20.01.2026
Φωτιά ξέσπασε στις φυλακές Κασσαβέτειας, σε θάλαμο όπου κρατούνταν 11 ανήλικοι

Αμερικανός ταξίδευε για μήνες με γιοτ για να συναντήσει Ρωσίδα που γνώρισε online και κατέληξε στη φυλακή

Κόσμος 20.01.2026
O άνδρας πραγματοποίησε το πολύμηνο ταξίδι με το σκάφος του, ωστόσο το όπλο που βρέθηκε σε αυτό τον έβαλε σε μπελάδες

Ζουν στους ‑43°C χωρίς ρεύμα και νερό εδώ και 10 χρόνια – Το ζευγάρι που γύρισε την πλάτη στον σύγχρονο κόσμο

Κόσμος 20.01.2026
Έχουν επιλέξει να ζου εκτός δικτύων, με φωτιά, ηλιακή ενέργεια και απόλυτη ηρεμία

Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο στο Μαρούσι

Ελλάδα 20.01.2026
Αγνωστος τηλεφώνησε στο ραδιόφωνο του Real FM

Σεισμός τώρα στη Λακωνία

Ελλάδα 20.01.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 22,6 χιλιόμετρα

Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα πληγούν από τους νέους δασμούς του Τραμπ

Κόσμος 20.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θέλει πάση θυσία να αποκτήσει τη Γροιλανδία και απειλεί τους Ευρωπαίους που θα αντιταχθούν στο πλάνο του με νέους δασμούς

Βόρειο Σέλας και στην Ελλάδα λόγω ισχυρής ηλιακής καταιγίδας

Ελλάδα 20.01.2026
Εντυπωσιακές εικόνες από Χορτιάτη και Κέρκυρα