E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν 10-12 βδομάδες

Δημοσίευση 7/4/2020 | 08:21

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Επιφυλακτικός στο να ανοίξουν τα σχολεία εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων τόνισε. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί» τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Ο κος Μόσιαλος εξήγησε, πως γνωρίζοντας πως οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και την μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο σύμφωνα με την προσωπική του άποψη τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων.πως

«Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο "ζωνών διδασκαλίας", να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές», πρόσθεσε και παραδέχτηκε πως αναμφίβολα όλο αυτό θα δημιουργήσει ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων.


«Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά», δήλωσε τονίζοντας πως είναι λάθος να θεωρούμε πως με την άρση των μέτρων περιορισμού αυτομάτως θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα πριν την έξαρση του κορονοιού.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον καθηγητή η Ελλάδα έδρασε σωστά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα. Όπως σχολίασε συγκεκριμένα αν είχαμε φτάσει στο σημείο που έφτασαν η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα ήταν δυνατόν να συζητάγαμε για επόμενη ημέρα.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, ο καθηγητής συμφώνησε πως είναι σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικά μην παραλείποντας να αναφέρει εντούτοις πως πιστεύει ότι πιο ασφαλής δείκτης είναι ο χρόνος διπλασιασμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων, αυτών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

«Αυτά τα στοιχεία θα αρχίσουν να βγαίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αυτό που έχει συμβεί πριν από δύο εβδομάδες» είπε και πρόσθεσε πως «αν δούμε ότι αυτός ο χρόνος επιμηκύνεται, δηλαδή παίρνει διπλάσιο χρόνο για να δούμε διπλάσια περιστατικά θανάτων η εισαγωγών σε ΜΕΘ αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για το που πηγαίνει η χώρα μας, επομένως πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες».

«Μην ξεχνάμε πως αυτά που βλέπουμε ως περιστατικά, είναι όσοι έχουν συμπτώματα και πάνε και κάνουν το τεστ. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι οι οποίοι έχουν μείνει στο σπίτι με ελαφρά συμπτώματα ή πιο βαριά αλλά δεν έκαναν το τεστ» συμπλήρωσε.

Με βάση την εμπειρία της Κίνας πρέπει να εντείνεις τα μέτρα για 10 με 12 εβδομάδες από την στιγμή που τα πήρες για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα την επόμενη ημέρα ανέφερε ο κος Μόσιαλος εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και το Μάιο.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση του να αγοράσουν από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες τις πατέντες από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια και για τεστ, πρόταση την οποία ενστερνίζεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Θέσαμε το θέμα με πολύ μεγάλη σαφήνεια» τόνισε εξηγώντας κατ’ ουσίαν πως με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί μια μαζική παραγωγή η οποία θα επέτρεπε ταυτόχρονα ευρεία διανομή που θα ανέκοπτε την πανδημία και συνακόλουθα τις οικονομικές της επιπτώσεις στον κόσμο. Σκεφτείτε να είχαμε φτάσει στην Ελλάδα στο σημείο που έφτασαν Ιταλία κι Ισπανία, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριο επεισόδιο στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς χτύπησε τον δημοσιογράφο

Ελλάδα 17.12.2025
Ο δημοσιογράφος μετέβη μαζί με μάρτυρες στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε έγκληση σε βάρος του ευρωβουλευτή - Κινήθηκε η ποινική διαδικασία από την αστυνομία

Κυψέλη: Στη φυλακή η 16χρονη που επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθήτριά της

Ελλάδα 17.12.2025
Για τους γονείς της έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου

Νέο μυστήριο στο Τρίγωνο των Βερμούδων: Επιστήμονες ανακάλυψαν ανωμαλία που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στη Γη

Tech + Science 17.12.2025
Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των επιστημόνων δεν στρέφεται στο τι συμβαίνει πάνω από τις Βερμούδες, αλλά στο τι κρύβεται βαθιά από κάτω τους

Επίθεση Πούτιν κατά Ευρώπης: «Γουρουνάκια που ήλπιζαν να καταρρεύσει η Ρωσία» οι ηγέτες τους

Κόσμος 17.12.2025
«Αν δεν θέλουν ουσιαστική συζήτηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, «τότε η Ρωσία θα απελευθερώσει τα ιστορικά της εδάφη στο πεδίο της μάχης»

Αλεξανδρούπολη: Νεκρό 3χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο

Κόσμος 17.12.2025
Το παιδί ζούσε με τη μητέρα του και τα δύο ανήλικα αδέλφια του σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ενώ ο πατέρας της οικογένειας εργάζεται στο εξωτερικό

Παιδί κατέστρεψε κατά λάθος έκθεμα υψηλής αξίας, ενώ προσπαθούσε να το δει από πιο κοντά

Κόσμος 17.12.2025
«Είχε βαθιά προσωπική και συναισθηματική αξία»

Αρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους μετά από μήνυση δημοσιογράφου

Πολιτική 17.12.2025
Αντιπαράθεση με βαριές καταγγελίες στη Βουλή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους δυο ακόμη κατηγορούμενοι

Ελλάδα 17.12.2025
Πρόκειται για ένα ζευγάρι, 58 και 55 ετών, που ασχολούνται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 9χρονος μετά από challenge όπου κατάπιε ψυχοφάρμακα

Ελλάδα 17.12.2025
Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη της μητέρας του 9χρονου που χορήγησε το φάρμακο στον συνομήλικό του

Κλοπή δεδομένων και ιστορικού αναζητήσεων για 200 εκατ. χρήστες της Pornhub

Κόσμος 17.12.2025
«Πρόσφατα μάθαμε ότι ένας μη εξουσιοδοτημένος φορέας απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα αναλύσεων»