E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν 10-12 βδομάδες

Δημοσίευση 7/4/2020 | 08:21

Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Επιφυλακτικός στο να ανοίξουν τα σχολεία εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Προσωπικά, θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων τόνισε. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί» τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό.

Ο κος Μόσιαλος εξήγησε, πως γνωρίζοντας πως οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και την μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο σύμφωνα με την προσωπική του άποψη τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων.πως

«Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο "ζωνών διδασκαλίας", να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές», πρόσθεσε και παραδέχτηκε πως αναμφίβολα όλο αυτό θα δημιουργήσει ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων.


«Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά», δήλωσε τονίζοντας πως είναι λάθος να θεωρούμε πως με την άρση των μέτρων περιορισμού αυτομάτως θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα πριν την έξαρση του κορονοιού.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον καθηγητή η Ελλάδα έδρασε σωστά στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα. Όπως σχολίασε συγκεκριμένα αν είχαμε φτάσει στο σημείο που έφτασαν η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα ήταν δυνατόν να συζητάγαμε για επόμενη ημέρα.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, ο καθηγητής συμφώνησε πως είναι σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικά μην παραλείποντας να αναφέρει εντούτοις πως πιστεύει ότι πιο ασφαλής δείκτης είναι ο χρόνος διπλασιασμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων, αυτών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

«Αυτά τα στοιχεία θα αρχίσουν να βγαίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αυτό που έχει συμβεί πριν από δύο εβδομάδες» είπε και πρόσθεσε πως «αν δούμε ότι αυτός ο χρόνος επιμηκύνεται, δηλαδή παίρνει διπλάσιο χρόνο για να δούμε διπλάσια περιστατικά θανάτων η εισαγωγών σε ΜΕΘ αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για το που πηγαίνει η χώρα μας, επομένως πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες».

«Μην ξεχνάμε πως αυτά που βλέπουμε ως περιστατικά, είναι όσοι έχουν συμπτώματα και πάνε και κάνουν το τεστ. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι οι οποίοι έχουν μείνει στο σπίτι με ελαφρά συμπτώματα ή πιο βαριά αλλά δεν έκαναν το τεστ» συμπλήρωσε.

Με βάση την εμπειρία της Κίνας πρέπει να εντείνεις τα μέτρα για 10 με 12 εβδομάδες από την στιγμή που τα πήρες για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα την επόμενη ημέρα ανέφερε ο κος Μόσιαλος εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν και το Μάιο.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση του να αγοράσουν από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες τις πατέντες από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια και για τεστ, πρόταση την οποία ενστερνίζεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Θέσαμε το θέμα με πολύ μεγάλη σαφήνεια» τόνισε εξηγώντας κατ’ ουσίαν πως με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί μια μαζική παραγωγή η οποία θα επέτρεπε ταυτόχρονα ευρεία διανομή που θα ανέκοπτε την πανδημία και συνακόλουθα τις οικονομικές της επιπτώσεις στον κόσμο. Σκεφτείτε να είχαμε φτάσει στην Ελλάδα στο σημείο που έφτασαν Ιταλία κι Ισπανία, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανείπωτη τραγωδία με 32χρονη μητέρα: Πέθανε από ανεύρισμα πέντε μήνες μετά την γέννηση της κόρης της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη γυναίκα είχε, μόλις, ολοκληρώσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο όταν συνέβη το τραγικό συμβάν

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Μπόνι Τάιλερ: Εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην Πορτογαλία ‑ Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγουδίστρια διαθέτει σπίτι στην Πορτογαλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη ‑ Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν

Κόσμος Χτες
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων ‑ Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες

Ελλάδα Χτες
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Εφιαλτική συνάντηση για 8χρονο ‑ Λυσσασμένος κάστορας του όρμησε και τον δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ζώο είχε κάνει και άλλες επιθέσεις, πριν βρεθεί θετικό στη λύσσα - Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει συναντήσει τον κάστορα να επικοινωνήσει μαζί τους

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες