E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στη δασική περιοχή εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης

Δημοσίευση 6/4/2020 | 14:27

Πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκονται από τις 7 το πρωί της Δευτέρας 6 Απριλίου οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη δασική περιοχή εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης γύρω από το παλιό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας «δεν υπάρχουν ενεργές εστίες πυρός. Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης συνεχίζεται κατά τόπους».

Η γενικότερη ανησυχία, ωστόσο, αφορά στη ραδιενέργεια, η οποία είχε εμφανίσει τεράστια αύξηση, με ενδείξεις στους μετρητές Γκάιγκερ έως και 16 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου. Μάλιστα, στις πρώτες αναφορές από το μέτωπο της πυρκαγιάς ανέφεραν ότι, λόγω της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της φωτιάς, το έργο της κατάσβεσης είχε εξαιρετικά καταστεί δυσχερές.

Το Κίεβο επιμένει ότι οι μετρήσεις δεν παρουσιάζουν μεταβολή

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας εκδίδει τακτικά και αναλυτικά δελτία συμβάντων. Όσον αφορά στα επίπεδα της ραδιενέργειας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία και οι μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, περί τα 100 χλμ. νοτίως του Τσέρνομπιλ, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή από το κανονικό.

Ωστόσο, υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Τσέρνομπιλ, προφανώς λόγω της δραματικής ιστορίας και του γνωστού πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανησυχία αυτή σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις λεπτομέρειες της τραγωδίας του 1986, λόγω της επιτυχίας που σημείωσε η σχετική μίνι-σειρά του HBO. Όπως είχε φανεί ξεκάθαρα στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, η τότε σοβιετική κρυψίνοια ήταν απολύτως κυρίαρχη -και θανάσιμα επικίνδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου

Παρόλα αυτά, σήμερα οι Ουκρανοί ανακοινώνουν ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν αντιμετωπιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο -εξάλλου είναι κάτι σύνηθες στη δασική έκταση πέριξ του εργοστασίου, η οποία είναι εντελώς ακατοίκητη σε μια ακτίνα 30 χλμ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχικά σε μια δασική έκταση 20 εκταρίων (200 στρεμμάτων) εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης. Εκκενώθηκαν αμέσως τα χωριά Βολοντιμίριφκα και Ζνιόβτνεβε. Την επόμενη ημέρα, η πυροσβεστική έλαβε κλήση για άλλη μία εστία, κοντά στο χωριό Ράγκιφκα. Η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε 50 στρέμματα.

Στην περιοχή επιχείρησαν 124 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή έγιναν 42 ρίψεις, με μια ποσότητα 174 τόνων νερού συνολικά.

Σημειώνεται ότι, λόγω της δημοφιλίας του ντοκιμαντέρ, η επισκεψιμότητα στο Τσέρνομπιλ είχε γνωρίσει τρομακτική άνοδο τους προηγούμενους μήνες. Όπως επίσης ότι, παρά τις διαταγές να μετοικήσουν, στην περιοχή εξακολουθούν να κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα Χτες
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος Χτες
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα Χτες
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα Χτες
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος Χτες
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα Χτες
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα Χτες
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος