E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στη δασική περιοχή εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης

Δημοσίευση 6/4/2020 | 14:27

Πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκονται από τις 7 το πρωί της Δευτέρας 6 Απριλίου οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη δασική περιοχή εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης γύρω από το παλιό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας «δεν υπάρχουν ενεργές εστίες πυρός. Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης συνεχίζεται κατά τόπους».

Η γενικότερη ανησυχία, ωστόσο, αφορά στη ραδιενέργεια, η οποία είχε εμφανίσει τεράστια αύξηση, με ενδείξεις στους μετρητές Γκάιγκερ έως και 16 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου. Μάλιστα, στις πρώτες αναφορές από το μέτωπο της πυρκαγιάς ανέφεραν ότι, λόγω της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της φωτιάς, το έργο της κατάσβεσης είχε εξαιρετικά καταστεί δυσχερές.

Το Κίεβο επιμένει ότι οι μετρήσεις δεν παρουσιάζουν μεταβολή

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας εκδίδει τακτικά και αναλυτικά δελτία συμβάντων. Όσον αφορά στα επίπεδα της ραδιενέργειας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία και οι μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, περί τα 100 χλμ. νοτίως του Τσέρνομπιλ, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή από το κανονικό.

Ωστόσο, υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Τσέρνομπιλ, προφανώς λόγω της δραματικής ιστορίας και του γνωστού πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανησυχία αυτή σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις λεπτομέρειες της τραγωδίας του 1986, λόγω της επιτυχίας που σημείωσε η σχετική μίνι-σειρά του HBO. Όπως είχε φανεί ξεκάθαρα στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, η τότε σοβιετική κρυψίνοια ήταν απολύτως κυρίαρχη -και θανάσιμα επικίνδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου

Παρόλα αυτά, σήμερα οι Ουκρανοί ανακοινώνουν ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν αντιμετωπιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο -εξάλλου είναι κάτι σύνηθες στη δασική έκταση πέριξ του εργοστασίου, η οποία είναι εντελώς ακατοίκητη σε μια ακτίνα 30 χλμ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχικά σε μια δασική έκταση 20 εκταρίων (200 στρεμμάτων) εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης. Εκκενώθηκαν αμέσως τα χωριά Βολοντιμίριφκα και Ζνιόβτνεβε. Την επόμενη ημέρα, η πυροσβεστική έλαβε κλήση για άλλη μία εστία, κοντά στο χωριό Ράγκιφκα. Η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε 50 στρέμματα.

Στην περιοχή επιχείρησαν 124 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή έγιναν 42 ρίψεις, με μια ποσότητα 174 τόνων νερού συνολικά.

Σημειώνεται ότι, λόγω της δημοφιλίας του ντοκιμαντέρ, η επισκεψιμότητα στο Τσέρνομπιλ είχε γνωρίσει τρομακτική άνοδο τους προηγούμενους μήνες. Όπως επίσης ότι, παρά τις διαταγές να μετοικήσουν, στην περιοχή εξακολουθούν να κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Ελλάδα 06.12.2025
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς που έκλεισαν με εντολή ΕΛ.ΑΣ. χωρίς στάση

Τραγωδία στην Ζάκυνθο: Νεκρό παιδί 18 μηνών μετά από επίθεση σκύλου

Ελλάδα 06.12.2025
Το παιδί βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Κόσμος 06.12.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Ελλάδα 06.12.2025
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Forbes: Ο Έρικ Τραμπ έγινε 10 φορές πλουσιότερος μετά την επανεκλογή του πατέρα του

Κόσμος 06.12.2025
Η εντυπωσιακή άνοδος της περιουσίας του δεύτερου γιου του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του Bitcoin και των στρατηγικών επενδύσεων

Η στιγμή που οδηγός χάνει τον έλεγχο εν μέσω βροχής και πέφτει πάνω στις μπάρες της Εθνικής Αθηνών ‑ Λαμίας

Ελλάδα 06.12.2025
Προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας

Ελλάδα 06.12.2025
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής