E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στη δασική περιοχή εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης

Δημοσίευση 6/4/2020 | 14:27

Πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκονται από τις 7 το πρωί της Δευτέρας 6 Απριλίου οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη δασική περιοχή εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης γύρω από το παλιό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας «δεν υπάρχουν ενεργές εστίες πυρός. Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης συνεχίζεται κατά τόπους».

Η γενικότερη ανησυχία, ωστόσο, αφορά στη ραδιενέργεια, η οποία είχε εμφανίσει τεράστια αύξηση, με ενδείξεις στους μετρητές Γκάιγκερ έως και 16 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου. Μάλιστα, στις πρώτες αναφορές από το μέτωπο της πυρκαγιάς ανέφεραν ότι, λόγω της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της φωτιάς, το έργο της κατάσβεσης είχε εξαιρετικά καταστεί δυσχερές.

Το Κίεβο επιμένει ότι οι μετρήσεις δεν παρουσιάζουν μεταβολή

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας εκδίδει τακτικά και αναλυτικά δελτία συμβάντων. Όσον αφορά στα επίπεδα της ραδιενέργειας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία και οι μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, περί τα 100 χλμ. νοτίως του Τσέρνομπιλ, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή από το κανονικό.

Ωστόσο, υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Τσέρνομπιλ, προφανώς λόγω της δραματικής ιστορίας και του γνωστού πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανησυχία αυτή σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις λεπτομέρειες της τραγωδίας του 1986, λόγω της επιτυχίας που σημείωσε η σχετική μίνι-σειρά του HBO. Όπως είχε φανεί ξεκάθαρα στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, η τότε σοβιετική κρυψίνοια ήταν απολύτως κυρίαρχη -και θανάσιμα επικίνδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου

Παρόλα αυτά, σήμερα οι Ουκρανοί ανακοινώνουν ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν αντιμετωπιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο -εξάλλου είναι κάτι σύνηθες στη δασική έκταση πέριξ του εργοστασίου, η οποία είναι εντελώς ακατοίκητη σε μια ακτίνα 30 χλμ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχικά σε μια δασική έκταση 20 εκταρίων (200 στρεμμάτων) εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης. Εκκενώθηκαν αμέσως τα χωριά Βολοντιμίριφκα και Ζνιόβτνεβε. Την επόμενη ημέρα, η πυροσβεστική έλαβε κλήση για άλλη μία εστία, κοντά στο χωριό Ράγκιφκα. Η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε 50 στρέμματα.

Στην περιοχή επιχείρησαν 124 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή έγιναν 42 ρίψεις, με μια ποσότητα 174 τόνων νερού συνολικά.

Σημειώνεται ότι, λόγω της δημοφιλίας του ντοκιμαντέρ, η επισκεψιμότητα στο Τσέρνομπιλ είχε γνωρίσει τρομακτική άνοδο τους προηγούμενους μήνες. Όπως επίσης ότι, παρά τις διαταγές να μετοικήσουν, στην περιοχή εξακολουθούν να κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 10.03.2026
Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Στασιμοπληθωρισμός 2.0: Πώς το πετρέλαιο μας γυρίζει βίαια στη δεκαετία του ’70

Οικονομία 10.03.2026
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει το πετρέλαιο, αναζωπυρώνει τον στασιμοπληθωρισμό και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε αδιέξοδο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’70

Το σαδιστικό δίκτυο «The Com» που αποπλανεί ανηλίκους: Βάζει παιδιά να δολοφονούν και να αυτοκτονούν

Κόσμος 10.03.2026
Ψηφιακή αποπλάνηση ανηλίκων, σeξουαλική εκβίαση, βανδαλισμοί, επιθέσεις με μαχαίρι και υποκίνηση δολοφονιών: η «μαύρη λίστα» δραστηριοτήτων του δικτύου

Forbes: Αυτοί είναι οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα για το 2026

Ελλάδα 10.03.2026
Η λίστα Forbes 2026 περιλαμβάνει 21 Έλληνες bilionnaires

Δημοσιεύθηκε η φετινή λίστα Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2026

Κόσμος 10.03.2026
Οι αριθμοί ρεκόρ των περιουσιών των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Κόσμος 10.03.2026
Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Ελλάδα 10.03.2026
Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Κόσμος 10.03.2026
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Σήμερα θα είναι η πιο έντονη ημέρα των επιθέσεων στη Μ. Ανατολή», λέει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Κόσμος 10.03.2026
«Σήμερα θα αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και επιθέσεων», ανέφερε ο Πιτ Χέγκσεθ

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για άλλη μια χρονιά ο Μασκ – Στα 839 δισ. δολ. η περιουσία του!

Κόσμος 10.03.2026
Μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε την περιουσία του, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes