E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορωνοϊό σε γάτες και σκύλους

Αναφέρθηκε στην βιβλιογραφία και τις μελέτες για την πιθανότητα μόλυνσης των ζώων συντροφιάς με το νέο κορωνοϊό

Δημοσίευση 3/4/2020 | 19:13

Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορωνοϊό σε γάτες και σκύλους
Pexels

Στα περιστατικά ζώων συντροφιάς που βρέθηκαν με φορτίο κορωνοϊού αλλά και σε σχετικά πειράματα, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 

  Όπως είπε ο καθηγητής, έως σήμερα είχε αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. 

Επίσης μία μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον με ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό - όπως ούτε τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και πάπιες.   Στην μελέτη που έγινε, καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν άνθρωπο, υπογράμμισε.   2.4.2020 Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν κορωνοϊό σε άλλες γάτες σύμφωνα με νέα μελέτη «Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 

 «Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους».    Η μελέτη   Ομάδα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας της Χαρμπίν ανακάλυψε πως οι γάτες είναι ευάλωτες στο να κολλήσουν κορωνοϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν από σταγονίδια του αναπνευστικού τους συστήματος σε άλλες γάτες. Τα αποτελέσματα ακολουθούν την πρόσφατη περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο που, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.   Μία εβδομάδα αφότου η ιδιοκτήτρια άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, η γάτα επίσης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετό και οι εξετάσεις που ακολούθησαν από κτηνιάτρους στο πανεπιστήμιο της Λιέγης έδειξαν ότι το ζώο είχε όντως μολυνθεί με τον ιό.   

Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian, σχολίασαν πως τα αποτελέσματα ήταν αξιόπιστα αλλά δεν δείχνουν πως οι γάτες είναι σημαντικός παράγοντας στην διασπορά της νόσου μεταξύ των ανθρώπων. Ο καθηγητής Eric Fèvre, πρόεδρος του τομέα κτηνιατρικής για μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις οδηγίες για πλύσιμο των χεριών αφού πιάσουν τα ζώα τους και να αποφεύγουν την στενή επαφή, ειδικά αν νοσούν με COVID-19. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτό δεν μας λέει τίποτα για το αν ο ιός που προέρχεται από γάτα μπορεί, ή δεν μπορεί να κολλήσει ανθρώπους».   

Ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσε πως παρόμοιες παρατηρήσεις μετάδοσης σε γάτες είχαν γίνει και σε σχέση με τον ιό SARS, που είναι γενετικά συγγενικός στην νόσο Covid-19. «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως οι γάτες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο - ή και κανέναν - στην εξάπλωση του ιού. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ξεκάθαρα ο βασικό τρόπος και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για τις γάτες. Προφανώς, αν νομίζετε ότι έχετε COVID-19 και μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με μια γάτα, θα ήταν λογικό να περιορίσετε τις στενές επαφές σας με τον χνουδωτό φίλο σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι έως 800 ευρώ – Η οριστική ημερομηνία

Οικονομία 31.10.2025
Η επιστροφή ενοικίου και το επίδομα των 250 ευρώ θα πληρωθούν μαζί

Αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι από τον Αντριου, χάνει και το «πρίγκιπας»

Κόσμος 31.10.2025
Ο Κάρολος τον διώχνει από την βασιλική κατοικία

Πήλιο: 51χρονος έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι της πρώην συζύγου του ‑ «Θα σε ξεκοιλιάσω»

Ελλάδα Χτες
O άνδρας πολλές φορές εμφανιζόταν στη δουλειά της, της τηλεφωνούσε και την απειλούσε πως θα τη σκοτώσει

Βόλος: 23χρονος σε αμόκ πήρε λάθος χάπια, έβρισε τη μητέρα του και «διέλυσε» το σπίτι

Ελλάδα Χτες
«Γης μαδιά» έκανε το σπίτι της μητέρας του ένας 23χρονος γιατί δεν έβρισκε τα χάπια του

Ρεκόρ Γκίνες στο Ναύπλιο ‑ Αυγό ζυγίζει 114 γραμμάρια

Ελλάδα Χτες
Τι είπε ο αγρότης Κωνσταντίνος Πετρούλας που εντόπισε το αυγό στο κοτέτσι του

Τρόμος στον Αλμυρό: 42χρονος γύρισε την κόρη του ανάποδα και έπιασε την πρώην σύζυγο από τον λαιμό

Ελλάδα Χτες
Απίστευτο περιστατικό οικογενειακής βίας στο Κουρί με πρωταγωνιστή 42χρονο

Ιμαλάια: Η στιγμή που τεράστια χιονοστιβάδα «κατάπιε» μια ολόκληρη κατασκήνωση

Κόσμος Χτες
Όλα συνέβησαν στις 26 Οκτωβρίου, όταν πεζοπόροι και οι οδηγοί τους βρέθηκαν στη Βόρεια Βάση του όρους Αναπούρνα και παρακολούθησαν με δυσπιστία καθώς ένας τεράστιος τοίχος χιονιού άρχισε να κατευθύνεται κατά πάνω τους

Συντριβή ελικοπτέρου στη Βρετανία: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Ένας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ ο πιλότος, ένας 41χρονος άνδρας, και δύο επιβάτες, μια 58χρονη γυναίκα και ένα 10χρονο αγόρι, τραυματίστηκαν ελαφρά

Εύβοια: Συνελήφθη ο ασυνείδητος οδηγός που χτύπησε και εγκατέλειψε 4χρονο κοριτσάκι

Ελλάδα Χτες
Αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες στον οδηγό που προκάλεσε το ατύχημα

Βανδάλισαν το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου»: Κάρφωσαν σημαίες και εθνόσημα στο έργο του Ζογγολόπουλου

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό κατήγγειλε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, κάνοντας λόγο για «βανδαλισμό από υπερπατριώτες»