E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Να πυροβολείτε όποιον παραβιάζει την καραντίνα»

Τρομακτικές δηλώσεις από τον πρόεδρο των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Δημοσίευση 2/4/2020 | 15:40

«Να πυροβολείτε όποιον παραβιάζει την καραντίνα»

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε ζήτησε από τα όργανα της τάξεως να πυροβολούν όποιον επιδεικνύει συμπεριφορά «ταραξία» στις περιοχές που έχουν τεθεί σε περιορισμό κίνησης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

«Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο », τόνισε ο πρόεδρος.

Μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις αυτές που έκανε ο Ντουτέρτε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, είχαν συλληφθεί περίπου είκοσι άνθρωποι σε παραγκουπόλεις πέριξ της Μανίλας, επειδή οργάνωσαν μια διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης που κατηγορείται ότι δεν παρέχει βοήθεια σε τρόφιμα στους πιο φτωχούς πολίτες.

Όπως συμβαίνει συχνά, οι υπεύθυνοι των αρχών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ακραίες δηλώσεις του προέδρου τους, με τον αρχηγό της αστυνομίας Άρτσι Γκαμπόα να διαβεβαιώνει πως οι αστυνομικοί δεν πρόκειται να πυροβολούν όσους δεν συνετίζονται. «Πιθανόν ο πρόεδρος επέμεινε κάπως περισσότερο στην εφαρμογή του νόμου σε αυτή την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε ο Ντουτέρτε, την ώρα που πάνω από τους μισούς των 110 εκατ. κατοίκων της χώρας του βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να βασίζουν την επιβίωσή τους στην εποχική ή μερική απασχόληση.

Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις του Ντουτέρτε αμέσως προκάλεσαν την καταδίκη από την πλευρά των οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, που ζητούν από την κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με ζωτικής ανάγκης προϊόντα τους φτωχούς, αντί να τους εκτοξεύει απειλές. «Είναι πολύ ανησυχητικό που ο πρόεδρος Ντουτέρτε επεκτείνει την πολιτική του ‘πυροβολώ για να σκοτώσω’. Η χρήση ανεξέλεγκτης βίας, που έχει στόχο να σκοτώνει, ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται λύση για να απαντήσει κανείς σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως είναι η πανδημία του κοροναϊού», ανακοίνωσε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στις Φιλιππίνες.

Οι Φιλιππίνες μετρούν 2.331 κρούσματα και 96 θανάτους από κοροναϊό, όμως καθώς η χώρα άρχισε πλέον να εντατικοποιεί τις διαγνώσεις και τους ελέγχους, οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Τα μέτρα περιορισμού, που κυρίως αφορούν τα 12 εκατ. των κατοίκων της Μανίλας, έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και την παύση σχεδόν όλων των κοινωνικών, θρησκευτικών κι εμπορικών δραστηριοτήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα 15.02.2026
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ηράκλειο: Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και μετά σκότωσε τον αδερφό του

Ελλάδα 15.02.2026
Περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 67χρονου από τον 63χρονο αδερφό του στο Ηράκλειο, έρχονται στη δημοσιότητα

«Φρένο» στο δωρεάν πάρκινγκ των σούπερ μάρκετ – Μπάρες και χρονικό όριο παντού

Ελλάδα 15.02.2026
Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής προχωρούν πλέον στη λήψη δραστικών μέτρων θωρακίζοντας τους ιδιόκτητους χώρους τους

Βρετανία: Νέο βίντεο από το άγριο ξύλο σε πτήση από την Τουρκία

Κόσμος 15.02.2026
Ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ επιβατών οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

Κόσμος 15.02.2026
Οι ημερομηνίες και τα ποσά της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

Φθηνά δέματα από Κίνα: «Καπέλο» 3 ευρώ ανά κατηγορία προϊόντος

Ελλάδα 15.02.2026
Η νέα ρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες

Αλεξανδρούπολη: Τρεις νεαροί, ο ένας ανήλικος, συνελήφθησαν για την δολοφονία του ηλικιωμένου

Ελλάδα 15.02.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα και τον δολοφόνησαν με 15 μαχαιριές

Θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Αγρια δολοφονία ηλικιωμένου με πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι του

Ελλάδα 15.02.2026
Η ΕΛΑΣ συλλέγει στοιχεία από τον χώρο του εγκλήματος και τη γύρω περιοχή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω

Ελλάδα Χτες
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας – Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Λεωφόρου Αθηνών και Κηφισού

«Θύελλα» στις ΗΠΑ από πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρηση για τη σύλληψη Μαδούρο

Tech + Science Χτες
Η ενδεχόμενη χρήση του μοντέλου Claude της Anthropic από τον αμερικανικό στρατό προκαλεί πολιτικές και θεσμικές τριβές, με το Πεντάγωνο να επανεξετάζει τη συνεργασία του με την εταιρεία

«Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»: Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει

Κόσμος Χτες
Σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση, η Γαλλίδα αναφέρθηκε και στην επιστολή συμπαράστασης που της έστειλε η βασίλισσα Καμίλα, δείτε βίντεο