E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η επιστήμονας Βάνα Σύψα εξηγεί τι θα γίνει μόλις αρθούν τα μέτρα

«Κλειδί οι ασυμπτωματικοί»

Δημοσίευση 2/4/2020 | 08:47

Η επιστήμονας Βάνα Σύψα εξηγεί τι θα γίνει μόλις αρθούν τα μέτρα

Η επιστήμονας Βάνα Σύψα, η οποία βρίσκεται πίσω από τα «μαθηματικά μοντέλα» στη χώρα μας, το όνομα της έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στις ενημερώσεις του, απαντά: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αρθούν οι περιορισμοί από τη μία μέρα στην άλλη και θα επιστρέψουμε κανονικά στη ρουτίνα μας. Τα μέτρα περιορισμού δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν για πολύ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο».

Η κ. Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, μιλώντας για πρώτη φορά στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκάλυψε πως «ο εκτεταμένος έλεγχος σε συνδυασμό με απομόνωση των κρουσμάτων και καραντίνα των οικείων τους θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών» για την επόμενη μέρα.

«Η αλήθεια είναι ότι πιθανώς κάποια στιγμή θα «συναντηθούμε» με τον ιό. Για πολλούς αυτή η συνάντηση θα είναι λίγο ενοχλητική αλλά χωρίς συνέπειες. Για κάποιους, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Φροντίζουμε λοιπόν να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέλουμε: σε ένα σύστημα υγείας που δεν είναι θα είναι υπερφορτωμένο, επειδή η επιδημία θα είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα, με πιο πολλές γνώσεις για τη θεραπεία και με ένα εμβόλιο στο απώτερο μέλλον. Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς θα παραμείνουμε στο «αισιόδοξο» σενάριο, στο οποίο βρισκόμαστε;
Οπως εκτιμά η κ. Σύψα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «είμαστε στο αισιόδοξο σενάριο». «Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τον αριθμό όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και των θανάτων. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά έχουν μία χρονοκαθυστέρηση -μιας και οι σημερινές εισαγωγές σε ΜΕΘ αντανακλούν μεταδόσεις που έγιναν αρκετές ημέρες πριν- αποτελούν ένα δείκτη που είναι στην ουσία και ο πιο σημαντικός »επισημαίνει.

Η ίδια, συντονίστρια μιας ομάδας επιστημόνων για το θέμα, αποφεύγει να αναφερθεί σε απόλυτο αριθμό πιθανών μολύνσεων με covid-19 στη χώρα μας έως σήμερα. «Σε αυτή τη φάση, η προτεραιότητά μας είναι να εκτιμήσουμε την πορεία της επιδημίας, για παράδειγμα τις αναμενόμενες εισαγωγές σε ΜΕΘ κάτω από αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια καθώς και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν θα παραμείνουμε στο «αισιόδοξο» σενάριο εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. «Εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων κατά κύριο λόγο. Σε αυτή τη φάση επιθυμούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις νοσηλείες, τις σοβαρές επιπλοκές και βέβαια να μην χαθούν ζωές» ξεκαθαρίζει η κ. Σύψα.

Τα μαζικά τεστ θα ήταν μια χρήσιμη πληροφορία για τις προβλέψεις

Σε ερώτηση για τον αν η χρήση πολλών τεστ στον πληθυσμό θα έδινε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας, η αν. καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι «τα μαζικά τεστ θα ήταν μία χρήσιμη πληροφορία για τις προβλέψεις». Όμως, όπως εξηγεί, «μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις και χωρίς αυτήν» την πληροφορία. Ωστόσο παραδέχεται ότι «ο μαζικός έλεγχος έχει άλλα πλεονεκτήματα» όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, όπου «ο μαζικός έλεγχος σε συνδυασμό με την απομόνωση των κρουσμάτων και τον έλεγχο των επαφών τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης».

«Κλειδί οι ασυμπτωματικοί, μας βοηθά η εμπειρία λαών χωρών»

Στη χώρα μας, και σε άλλες χώρες, τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν με βάση τις εκτιμήσεις ενός μοντέλου, εξηγεί. «Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία χωρών που είχαν «προηγηθεί» χρονικά στην επιδημία. Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο όπου είμαι σίγουρη ότι η δουλειά των ερευνητών του Imperial College πίεσε την κατάσταση και οδήγησε σε μία αλλαγή πολιτικής».

Οσον αφορά τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων επισημαίνει πως «δεν τα γνωρίζουμε όλα: υπάρχει αβεβαιότητα για κάποιες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα». «Επομένως κάποιες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί συνολικά στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, μπορεί να εκτιμηθεί με επιφύλαξη» προσθέτει και αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του Imperial College στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30/3, η οποία υποστηρίζει ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί στην Ιταλία μπορεί να κυμαίνεται από 3,7% μέχρι 26%! «Καταλαβαίνετε πόση διαφορά έχει αυτό σε ένα πληθυσμό 60 εκατομμυρίων. Από την άλλη μεριά, όσο προστίθενται καθημερινά δεδομένα, είμαστε σε θέση να βελτιώνουμε τις προβλέψεις μας για την πορεία της επιδημίας» καταλήγει η κ. Σύψα.

«Στην Ιταλία η επιδημία είχε ξεκινήσει πολύ πριν διαγνωστεί το πρώτο κρούσμα, και έγιναν κάποια λάθη στο χειρισμό της στην αρχή -κάποιες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και σε άλλες χάθηκε ο έλεγχος. Στη δική μας περίπτωση πιστεύω ότι κινηθήκαμε εγκαίρως. Ιδίως στην αρχή, η προσπάθεια ελέγχου των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης των επαφών ήταν πολύ μεγάλη. Επιπλέον, λήφθηκαν από νωρίς τα μέτρα περιορισμού κοινωνικών επαφών. Θα έχουμε μεν εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους, αλλά ο σκοπός μας είναι αυτός ο αριθμός να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος» καταλήγει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ώρες στην Ελλάδα – Οι επόμενες υποχρεώσεις μετά τη δεξίωση και τη γνωριμία με τον Νίκο Δένδια

Ελλάδα 02.11.2025
Την Τρίτη θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο

Βεντέτα στα Βορίζια: Ταυτοποιήθηκαν οι 5 καταζητούμενοι για το μακελειo

Ελλάδα 02.11.2025
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ζώσει τα Βορίζια, έχουν κάνει ελέγχους σε 10 σπίτια και εκτιμούν ότι όσοι συμμετείχαν στο μακελειό ακόμα και τώρα προσπαθούν να ξεφορτωθούν οπλισμό

Αλλάζει ο καιρός: Η ημέρα που θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία

Καιρός 02.11.2025
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός αυτή την εβδομάδα - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Όσα έγιναν στα εγκαίνια ‑ Φαραωνικό θέαμα στο Κάιρο

Κόσμος 02.11.2025
Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό

Νεκρός ο Γιάννης Λάλας, που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ ‑ Τον σκότωσαν με καλάσνικοφ σε ξενοδοχείο στην Αράχωβα

Ελλάδα Χτες
Ο χώρος έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, που διενεργούν έρευνα για τους δράστες

Καλαμάτα: Μεμονωμένη στιγμή, λέει ο γιος του 76χρονου για την επίθεση του ροτβάιλερ

Ελλάδα Χτες
Η ανάρτηση του γιου του 76χρονου που τον δάγκωσε το ροτβάιλερ

Κορωπί: Συγκλονίζει φίλη της 40χρονης – «Δεν ξέρει ότι η κανονική αγάπη δεν πονάει, θα τον αθωώσει πανηγυρικά»

Ελλάδα Χτες
«Και αυτό που λέει ότι δεν θυμάται, ψεύδεται. Είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα»

Ποιες είναι οι πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την επόμενη εβδομάδα

Ελλάδα Χτες
Πότε θα υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Κωνσταντίνο Τσούλα

Ρωσία: Η αποστολή των αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία δε θα βοηθήσει

Κόσμος Χτες
Η Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δε θα βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης

Σκηνές οδύνης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, συγγενείς θρηνούν τους ανθρώπους τους από τη βεντέτα

Ελλάδα Χτες
Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς συγγενείς και κάτοικοι του χωριού έχουν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο, περιμένοντας νέα για τους τραυματίες και τους νεκρούς - Αστυνομική δύναμη στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων

Συντριβή μικρού αεροσκάφους έξω από σπίτι στη Σαρατόγκα Νέας Υόρκης ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το τετραθέσιο αεροσκάφος 1964 Mooney M20E προσέκρουσε σε ένα δέντρο και κατέληξε στην αυλή σπιτιού