E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Φραγή» στα SMS για τις μετακινήσεις

Τέλος στη κατάχρηση των sms

Δημοσίευση 2/4/2020 | 08:16

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Φραγή» στα SMS για τις μετακινήσεις

Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την μετάβαση σε ένα σφιχτό καθεστώς στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς ο κύβος της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων το επόμενο διάστημα έχει ριχθεί. Παρότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» έχει συμμορφωθεί, όπως σημείωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαιρετικά ανθεκτική εμφανίζεται -εκτός από τον ιό- η νοοτροπία μιας μικρής μειοψηφίας, η οποία μετέρχεται όλους τους τρόπους, για να μη συμμορφωθεί με τους κανόνες αυτοπεριορισμού.

Στοχεύοντας μετωπικά όσους επιδεικνύουν άρνηση προσαρμογής, «θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε αυτούς τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους» ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Χαρδαλιάς.

Με την έλευση του Απριλίου να βρίσκει το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον πλέον «κρίσιμο μήνα» της πανδημίας, συνθήκη που επανέλαβε χθες για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου η κλεψύδρα έχει γυρίσει αντίστροφα, με τον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων να συνιστά ειλημμένη απόφαση, αλλά και ζήτημα λίγων ωρών. Τόσο η καταχρηστική χρήση της φόρμας εξόδου από το σπίτι, όσο και τα αλλεπάλληλα μηνύματα κινητής τηλεφωνίας από τους ίδιους συνήθως αποστολείς ωθούν την κατάσταση σε μια ύστατη προσπάθεια συμμόρφωσης, κυρίως εκείνων των λίγων που επιμένουν σε μορφές «ανυπακοής».

Με την παιδευτική, αυτή, διάσταση της πανδημίας να συμπορεύεται με τον κίνδυνο μαζικής διασποράς του ιού στη διάρκεια του «κόκκινου συναγερμού» του Απρίλη, «δεν είναι ζήτημα μαγκιάς για κανέναν. Αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά τις καταγραφές αλόγιστης χρήσης των αδειών μετακίνησης.

Στο ίδιο πνεύμα, «οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας τις σχετικές ανακοινώσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Χρονόμετρο και άπαξ

Η περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων προστασίας συμβαδίζει με τα επικαιροποιημένα κάθε φορά επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα οποία εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές περιορισμού των υφιστάμενων μέτρων. Ως επικρατέστερες, όμως, επιλογές για το κυβερνητικό επιτελείο φαντάζουν η οριοθέτηση της χρονικής διάρκειας κάθε εξόδου από το σπίτι, αλλά και η μείωση του αριθμού των μετακινήσεων κατά άτομο σε ημερήσια βάση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαδοχικής μετακίνησης των ίδιων φυσικών προσώπων. «Τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες» ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας, με την κυβέρνηση να συναρτά τις τελικές της αποφάσεις και από τη σημερινή εικόνα σε τράπεζες, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.

Μέχρι 2 στα ταξί

Ελαστικότητα ως προς την ερμηνεία των κανόνων παρατηρήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις μεταφοράς επιβατών με επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (όπως τα ταξί) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), με το αρμόδιο υπουργείο να υπενθυμίζει ότι πλέον του οδηγού επιτρέπεται η μεταφορά ακόμη ενός επιβάτη. Μοναδική εξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτή εκτελείται για ιατρικούς λόγους, δηλαδή μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα και μόνο, προς αποφυγή νέων καταχρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών, ενώ επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Λουρί λόγω καραντίνας

Η επικείμενη ένταση των μέτρων αυτοπεριορισμού εδράζεται στην αγωνία της ειδικής επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας για ενδεχόμενο αποσυντονισμό των πολιτών και συνακόλουθα πολλαπλασιασμό των περιστατικών. Στην εκτίμηση αυτή βαραίνει και το γεγονός ότι η Φούστανη Πέλλας καταγράφεται ως πρώτος οικισμός στην Κεντρική Μακεδονία που τέθηκε χθες σε καραντίνα 14 ημερών, απλώνοντας το πέπλο του κορονοϊού πάνω από μια ακόμη περιφέρεια της χώρας, μετά τη δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Η γεωγραφική επέκταση του κορωνοϊού απασχόλησε και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των ενώσεων δήμων και των περιφερειών της χώρας, Δημήτρη Παπαστεργίου και Απόστολου Τζιτζικώστα αντίστοιχα, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί με επιπλέον χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες εξυπηρέτησης των οικισμών σε καραντίνα, αλλά και επικουρικές λειτουργίες στην μάχη αντιμετώπισης του ιού.

Ο φόβος διάχυσης του ιού σε ευρύτερες μάζες έχει εντατικοποιήσει και τους ελέγχους στις λαϊκές αγορές, με το υπουργείο Ανάπτυξης να εισηγείται διάταξη για τη λειτουργία νέων λαϊκών στις ίδιες περιοχές και στις ίδιες ημέρες και ώρες, σε περίπτωση που οι υφιστάμενες δεν πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας εξήγησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών για δέκα ημέρες, εκ των οποίων δύο στον Δήμο Ιλίου Αττικής και μία στον Δήμο Πυλαίας Θεσσαλονίκης, μετά από σχετικό έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικές Αρχές για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Απελαύνεται η 26χρονη που έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε 12χρονο

Κόσμος 17.11.2025
«Αισχρά μηνύματα βρέθηκαν στο κινητό του»

Πάτρα: Έξι χρόνια κάθειρξη σε γυναίκα για εγκατάλειψη πέντε κουταβιών

Ελλάδα 17.11.2025
Τόσο η μητέρα όσο και τα κουτάβια έχουν υιοθετηθεί

Υποχρεωτική από 1/12 η αποδοχή πληρωμής με IRIS από τις επιχειρήσεις στις λιανικές συναλλαγές

Οικονομία 17.11.2025
Σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ ενημερώνει και για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές

Αριάνα Γκράντε: Εννέα μέρες φυλάκιση επιβλήθηκαν στον άντρα που της επιτέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Wicked: For Good»

Κόσμος 17.11.2025
Ο 26χρονος Τζόνσον Γουέν είχε πηδήξει κιγκλίδωμα και είχε αρπάξει την 32χρονη σταρ

ΛΔ Κονγκό: Ξέφυγε του διαδρόμου προσγείωσης το αεροπλάνο του υπουργού Ορυχείων ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 17.11.2025
Δύο ημέρες μετά την τραγωδία σε εξόρυξη κοβαλτίου

Συναγερμός στην Οδησσό: Ρώσοι χτύπησαν τουρκικό τάνκερ που πήγαινε αέριο στην Ουκρανία

Κόσμος 17.11.2025
Τυλίχθηκε στις φλόγες από την επίθεση ρωσικού drone ένα πλοίο με τουρκική σημεία που μετέφερε υγραέριο - Ασφαλές το πλήρωμα

Ιστορική συμφωνία: Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν για την προμήθεια περίπου 100 Rafale στην Ουκρανία

Κόσμος 17.11.2025
Η Ουκρανία θέλει να δημιουργήσει στόλο 250 μαχητικών

Επική ατάκα Χάαλαντ για Ιταλό αμυντικό που του έπιανε τον κ@@@ ‑ «Τώρα θα δεις και έβαλα δύο γκολ»

Αθλητικά Νέα 17.11.2025
Η Νορβηγία πέτυχε θρίαμβο στο «Σαν Σίρο» επικρατώντας 4-1 της Ιταλίας και σφραγίζοντας την επιστροφή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1998

Εκπυρσοκρότησε όπλο φρουρού κατά την αλλαγή βάρδιας στο νοσοκομείο Χανίων

Ελλάδα 17.11.2025
Η σφαίρα κατέληξε σε γυψοσανίδα και δεν τραυματίστηκε κανείς

Κτηνωδία στη Δράμα: Σκότωσαν και αποκεφάλισαν αρκούδα

Ελλάδα 17.11.2025
Για το περιστατικό έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία και έχει ξεκινήσει προανάκριση από τις Αρχές, για τον εντοπισμό των δραστών

Βρετανία: Καθηγητής του Marlborough College αυτοκτόνησε μετά την απόλυσή του για απρεπή συμπεριφορά

Κόσμος 17.11.2025
Ο καθηγητής, Τζον Ράιτ είχε διδάξει επί χρόνια στο ιστορικό κολέγιο όπου φοίτησε η Κέιτ Μίντλετον και πιθανόν να φοιτήσει ο πρίγκιπας Γεώργιος - Η αυστηροποίηση των μέτρων προκαλεί αντιδράσεις, καθώς τα ασαφή αίτια της απόλυσής του συνδέονται με την αυτοκτονία του